Izvor: Politika, 28.Jan.2015, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković sumnja: VBA pratila miting radikala?

Poslanik SNS traži razrešenje ombudsmana Jankovića, jer narušava ugled VBA i stvara paranoju među građanima

Zaštitnik građana pročitao je juče dokument u kome se navodi da je VBA pratila aktivnosti Srpske radikalne stranke (SRS), 15. novembra 2014. godine, kada je organizovan miting u Beograda povodom povratka lidera te stranke Vojislava Šešelja u Srbiju.

Janković je ovaj dokument pročitao reagujući na izjavu poslanika Srpske napredne stranke (SNS) Vladimira >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Đukanovića koji je kazao da će početi prikupljanje potpisa u poslaničkoj grupi naprednjaka za razrešenje Saše Jankovića sa funkcije zaštitnika građana. Đukanović smatra da Janković ne obavlja dobro svoj posao i narušava kredibilitet te institucije

Saša Janković je na sednici skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti rekao da nije bilo indicija da pristalice SRS-a planiraju napad na Ministarstvo odbrane ili Vojsku Srbije.

„Ja nemam pouzdana saznanja da je taj dokument tačan i verodostojan, ali imam ozbiljnu sumnju koju treba da proverim. Protivzakonito je prikupljanje podataka koji nisu u skladu sa Zakonom o VBA. VBA je nadležna za kontraobaveštajnu bezbednosnu zaštitu Ministarstva odbrane i VS i da u ovom papiru stoji i jedna indicija da pripadnici SRS planiraju napad na ministarstvo i VS, tada bi mogli razgovarati, ali takva saznanja nisu navedena u dokumentu”, rekao je Janković.

On je dodao da takvih dokumenata o nepravilnostima u radu ima još i da ih treba ispitati.

Pre nego što je Janković to izjavio, poslanik SNS-a je najavio da će pokrenuti inicijativu za razrešenje zaštitnika građana, jer izjavama o prisluškivanju sindikalaca, političara i nosioca pravosudnih funkcija urušava ugled VBA i stvara paranoju među građanima.

Na čitanje dokumenta Jankovića, reagovao je ministar odbrane Bratislav Gašić navodeći da oni rade sve u skladu sa zakonom i da Janković može doći u VBA i da će mu se na proveru dati sva dokumenta.

Predsedavajući je nakon toga odredio pauzu, a sednica Odbora za kontrolu službi bezbednosti nije bila završena u trenutku štampanja ovog izdanja našeg lista.

Navodne nepravilnosti u radu Vojnobezbednosne agencije (VBA), koje je u javnosti prethodnih nedelju dana iznosio zaštitnik građana Saša Janković bile su glavna tema jučerašnjeg Odbora za kontrolu službi bezbednosti Skupštine Srbije.

Sednica je zakazana nakon što VBA nije dostavila tražena dokumenta Jankoviću u vezi sa kontrolom postupanja ove agencije posle Parade ponosa. Zbog toga je Janković otkazao kontrolu VBA koja je, ispostavilo se juče, bila zakazana za 25. novembar prošle godine.

U toj kontroli, kako je rekao sam Janković nedavno za NIN, trebalo je da proveri da li je bilo „bavljenja sindikalnim vođama, vojnih i civilnih sindikata; bavljenje nekim političkim strankama; operativna obrada nosilaca pravosudnih funkcija; pristupanje sadržini komunikacija bez naloga suda...” 

U raspravi koja je prethodila otkriću da je VBA možda pratila radikale, razrešeno je nekoliko bitnih dilema koje su se pojavljivale prethodnih nedelja, a tiču se navodnog nezakonitog mešanja VBA u istragu koja je usledila posle prebijanja Andreja Vučića, brata premijera Srbije Aleksandra Vučića, Predraga Malog, brata gradonačelnika Beograda Siniše Malog, kao i dvojice pripadnika Vojne policije koji su bili s njima u društvu.

Prvi put je javnost imala prilike da čuje šta o celom slučaju imaju da kažu i ministar odbrane Bratislav Gašić i direktor VBA brigadni general Petar Cvetković.

Janković je praktično povukao ranije optužbe, jer je kazao da „ne tvrdi da je VBA prekršila zakon prilikom incidenta na Paradi ponosa, već da je dobio saznanja da jeste, te da je njegova ustavna i zakonska dužnost da to proveri”.

Ova Jankovićeva izjava se ne poklapa sa krivičnom prijavom koju je upravo on podneo tužilaštvu protiv dvojice pripadnika Vojne policije koji su bili sa Vučićem i Malim. U toj krivičnoj prijavi Janković je naveo da su „pripadnici VBA nakon događaja zaplenili snimke nadzornih kamera sa okolnih zgrada i lokala, uzimali izjave od civilnih lica” iako im zakon o Vojnobezbednosnoj agenciji (VOA) i VBA to ne dozvoljava.

U kasnijem delu prijave se navodi da su to „nezakonite radnje”, te da usled toga Janković ne zna da li je došlo i do nekog krivičnog dela, na primer, zloupotreba službenog položaja, pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela od strane N. N. starešina i pripadnika VBA, koji su, citiramo krivičnu prijavu, „naredili, odnosno sproveli nezakonite radnje”.

Dakle, za razliku od krivične prijave podnete 13. januara ove godine, Janković je juče rekao da „ne tvrdi da je VBA prekršila zakon, već da ima sumnje koje mora da proveri”.

Janković je juče ponovio da se pozvao na član 6 stav 2 Zakona o VOA i VBA koji tačno propisuje u kojim slučajevima VBA može da se uključuje u istragu, te da po njegovom tumačenju, ona nije imala pravo na to. Objasnio je da je slučaj okvalifikovan kao „napad na vojno lice u vršenju dužnosti”.

Janković je naglasio da i sam poznaje vrlo dobro taj zakon, jer je u njegovom pisanju i učestvovao.

Međutim, direktor VBA Cvetković je objasnio zašto misli da Janković nije u pravu. On je kazao da se VBA nije uključila u istragu, već da je prikupljala obaveštenja potrebna za ovaj slučaj. U tom trenutku, kad je VBA prikupljala obaveštenja nije bilo klasifikacije krivičnog dela, te im je isti zakon, na koji se Janković poziva, dozvoljavao tu mogućnost.

– Kada je tužilaštvo klasifikovalo krivično delo, mi smo se povukli iz istrage i sve što smo imali predali smo tužilaštvu – rekao je Cvetković.

On je objasnio osnov po kojem su pripadnici VBA prikupljali obaveštenja, rekavši da VBA štiti pripadnike vojske „ma koji zadatak oni obavljali”.

Druga bitna stvar koja je juče iznesena ovim povodom jeste različito tumačenje zakonskih propisa o tome da li je trebalo ili ne dostaviti dokumenata VBA zaštitniku građana.

Ministar Gašić je prethodno objasnio da oni nemaju šta da kriju i da Jankoviću nisu dostavili dokumentaciju, jer nisu imali saglasnost tužilaštva. Naglasio je i da se Ministarstvo odbrane tri puta obraćalo tužilaštvu sa pitanjem da li smeju da dostave Jankoviću dokumenta. Nisu dobili odgovor, te mu zbog toga nisu dostavili dokumenta.

Janković inače tvrdi da bez obzira na saglasnost tužilaštva, Ministarstvo odbrane ima obavezu da mu dostavi dokumenta, jer on ne istražuje sam slučaj, nego proverava da li je bilo nezakonitosti i nepravilnosti u postupanju organa koji učestvuje u istrazi.

Razjašnjenje je dao direktor VBA Cvetković.

– Na vagi sam imao dva zakona. Jedan je Zakon o krivičnom postupku, po kojem nisam mogao da dostavim dokumenta bez saglasnosti tužilaštva. Drugi je Zakon o zaštitniku građana, po kojem sam morao da mu ustupim. U slučaju ZKP, pretila je krivična odgovornost ako dostavim podatke, a u slučaju Zakona o zaštitniku građana pokretanje postupka. Izabrao sam manje zlo – rekao je Cvetković.

Gašić i Cvetković su još jednom pozvali Jankovića u kontrolu VBA, dok je sam Janković pre toga izrazio uverenje da je „jedini način da se iz svega ovoga izađe da sistem bezbednosti i kontrole bude jači i da se kontrola vlasti radi same sebe, ali i radi građana”.

Gašić: snimci uzeti po zakonu

Optužbe Saše Jankovića da je VBA nezakonito uzela snimke sa video-kamera Komercijalne i Alfa banke, demantovao je ministar Gašić. On je pokazao dva dokumenta koji su dopisi ovim bankama od kojih su traženi snimci, te su posle toga oni i dostavljeni.

Gašić je pokazao i fotografije za koje je kazao da je dobio od građana, a koje idu u prilog tvrdnje da nisu pripadnici VBA legitimisali građane. Na fotografijama se vidi da Žandarmerija legitimiše građane.

Nije bio kordon Žandarmerije

Gašić je juče objasnio i da se na snimcima vidi da nije postojao kordon Žandarmerije na mestu na kojem se desio incident, već dve grupe žandarma koje stoje sa različitih strana ulice.

– Na snimcima se vidi da građani nesmetano prolaze i da nema kordona policije – objasnio je Gašić.

Ostavka

Janković je u jednom trenutku zatražio da mu se omogući kontrola VBA, jer ako se ispostavi da su tačni navodi iz papira koji je pokazao, onda će ministar odbrane i direktor VBA morati da podnesu ostavku.

Janković nije otkrio šta piše u tom papiru, a poslanici koji su sedeli nedaleko odatle rekli su izveštačima među kojima je bio i novinar „Politike” da je Jankoviću neposredno pre toga prišao jedan poslanik stranke koja podržava aktuelnu vladajuću koaliciju i dostavio mu isti dokument, uz reči da će „zbog ovog neko morati da da ostavku”.

Reporter „Politike” nije video taj momenat, te ne može da potvrdi da li je poslanik stranke koja podržava vladajuću koaliciju zaista i dostavio taj dokument Jankoviću.

Ministar Gašić je inače tokom rasprave rekao da snosi odgovornost za ono što se radi u Ministarstvu odbrane i da će podneti ostavku ukoliko se utvrde nepravilnosti i nezakonitosti.

Dušan Telesković

objavljeno: 28/01/2015

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.