Abas: Kada je reč o Kosovu – uvek smo uz Srbiju

Izvor: Politika, 10.Jun.2015, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abas: Kada je reč o Kosovu – uvek smo uz Srbiju

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je juče da između Srbije i Palestine nema otvorenih pitanja, da dve države dobro sarađuju i da će raditi na unapređenju odnosa, dok je palestinski predsednik Mahmud Abas poručio da ta zemlja ceni podršku Srbije u UN i da tu podršku uzvraća.

Nikolić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Abasom, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, rekao da Srbija želi da do pregovora Palestine i Izraela dođe što pre, prenosi Tanjug. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „To su dve nama prijateljske zemlje, a i sami znamo da mnogo toga može da se postigne pregovorima, a ništa ako se ne razgovara”, rekao je Nikolić, koji očekuje da nesporazumi koji usporavaju pregovore budu što pre otklonjeni i da međunarodna zajednica odahne kad vidi da su predstavnici država počeli da razgovaraju.

Nikolić je rekao da je za Srbiju veoma značajno to što Palestina podržava Srbiju u strateškim spoljnopolitičkim prioritetima – procesu evropskih integracija i zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta. „Palestina se odlučno protivi ulasku Kosova u Unesko i negativno reaguje na poređenje sa Kosovom. Upravo je suprotno, smatra da je slična pozicija Srbije i Palestine”, rekao je Nikolić.

On je naveo da je Abasa upoznao sa povećanim bezbednosnim rizicima na teritoriji Kosova i Metohije i činjenicom da je Priština suočena sa masovnim migracijama, religijskim ekstremizmom i učešćem stanovnika albanske nacionalnosti u brojnim terorističkim akcijama u kriznim područjima širom sveta.

Abas je izjavio da Palestina ceni podršku koju je Srbija dala prilikom glasanja za status posmatrača Palestine u Ujedinjenim nacijama, ističući „istorijski prijateljske odnose koji vezuju dve zemlje”.

Abas je rekao da Palestina osuđuje sukobe i ratove koji se u svetu vode navodno u ime religije.

Palestina pokušava da nađe rešenje za bliskoistočno pitanje kao što je Srbija našla rešenje za Kosovo, putem pregovora, rekao je Abas, koji je ponovio da je stav njegove zemlje jasan kada je u pitanju priznavanje nezavisnosti Kosova. „Stav je jasan. Mi smo uz Srbiju”, poručio je palestinski lider, prenosi Beta.

Zvaničnici su ocenili i da ima prostora za unapređenje ekonomskih odnosa, navodeći primere bratimljenja gradova Kragujevca i Jerihona i grada Zaječara i Kalkilije, kao i činjenicu da u Beograd dolazi 15 studenata iz Palestine u okviru saradnje na dobrobit akademskih zajednica obe zemlje.

Abas, kome je ispred Palate Srbija priređen svečani doček uz vojne i državne počasti, juče je zajedno s Nikolićem otvorio i novu zgradu palestinske ambasade u Beogradu.

Palestinski predsednik je posetio Beograd i u julu 2009, a Nikolić je bio u Palestini u maju 2013.

Abas: Već 60 godina se zalažemo za pregovore sa Izraelom

Mahmud Abas izjavio je danas u Beogradu da se Palestina uvek zalaže za pregovore sa Izraelom, ali,  da bi se nastavili, samo traži da se zaustavi naseljavanje na njihovoj teritoriji: „To je legitiman zahtev i ceo svet to poštuje i ne prihvata naseljavanje.”

On je rekao da nije istinita tvrdnja izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da Izrael šest godina pokušava da razgovara sa Palestinom i da želi pregovore. „Mi 60 godina dajemo inicijativu za pregovore i ne verujemo da postoji drugi način za postizanje cilja”, rekao je Abas i naglasio da se Palestina zalaže za pregovore sa Izraelom jer smatra da taj sukob treba rešavati mirnim putem. „Odbijamo svako privremeno rešenje i predloge o uspostavljanju privremenih granica. Zahtevamo sprovođenje političkih, ekonomskih i bezbednosnih sporazuma između Izraela i Palestine koje Izrael neprestano krši”, rekao je Abas.

On je poručio da Palestina traži oslobađanje svih palestinskih zarobljenika.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Nikolić - Abas: Srbija i Palestina bez otvorenih pitanja

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Jun.2015

BEOGRAD - Između Srbije i Palestine nema otvorenih pitanja, dvije države dobro sarađuju i radiće na unapređenju odnosa, ocijenili su u Beogradu predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i predsjednik Palestine Mahmud Abas nakon bilateralnih razgovora...Nikolić je na zajedničkoj pres-konferenciji poručio...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.