AMD Ryzen druga generacija – R7 2700X I R5 2600X

Izvor: PCAxe.com, 24.Maj.2018, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AMD Ryzen druga generacija – R7 2700X I R5 2600X

Pre malo više od godinu dana imali smo priliku da ispitamo mogućnosti tada nove Zen arhitekture  iz AMD kuhinje koja je propisno uzdrmala dominaciju Intela na polju mainstream i high end desktop racunara. Po prvi put u poslednjih nekoliko godina smo imali kompetetivan heksa i octacore procesor za mainstream procesore i cak do 16 jezgara u high end segmentu. Tehnički, stara AMD arhitektura koja je kucala u FX seriji procesora je imala dostupne modele sa 6 i 8 jezgara, ali su njihove performanse u radu sa jednom niti debelo zaostajale za Intel pandanima, dok je HEDT-om dominirao Intel sa X99 platformom.
Sve se to promenilo sa lansiranjem Zen-a koji je izvršio veliki pritisak na Intel da brže-bolje objavi Coffee Lake i Skylake-X seriju procesora, čije je planirano lansiranje tek sledilo za ovu, a ne prošlu godinu. No I pored odličnog poteza, AMD-u nisu tekli med I mleko jer je lansiranje Ryzena bilo ispraćeno sa mnogim “dečijim bolestima” koje često dolaze u paketu sa lansiranje potpuno nove arhitekture I podnožja. Veliku boljku za nove korisnike Ryzena I one koji su planirali da promene tabor predstavljala je ograničena dostupnost kompatabilnog I brzog DDR4 RAM-a, bez koga se rizikovala velika nestabilnost sistema I gubitak na performansama. Stabilnost I kompatabilnost RAM kompleta je “upeglana” sa novijim verzijama BIOS-a, ali je I dalje veliki problem predstavljala vrtoglavo visoka cena bržih kompleta, a ako želite pri tome I veći kapacitet, morali ste da iskeširate istu svotu novca koliko bi ste dali za dobru matičnu ploču, Ryzen 1800X I da vam ostane za pivo. No ni to nije sprečilo posvećene fanove I korsnike kojima je dozlogrdila politika Intela da pređu na novu Zen platform o čijim smo performansama detaljno pričali u prošlogodišnjim člancima I video klipovima.
 

Nastavak na PCAxe.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta PCAxe.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta PCAxe.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.