| Hardver | Procesori | AMD Ryzen druga generacija – R7 2700X I R5 2600X
Procesori

AMD Ryzen druga generacija – R7 2700X I R5 2600X

Pre malo više od godinu dana imali smo priliku da ispitamo mogućnosti tada nove Zen arhitekture  iz AMD kuhinje koja je propisno uzdrmala dominaciju Intela na polju mainstream i high end desktop racunara. Po prvi put u poslednjih nekoliko godina smo imali kompetetivan heksa i octacore procesor za mainstream procesore i cak do 16 jezgara u high end segmentu. Tehnički, stara AMD arhitektura koja je kucala u FX seriji procesora je imala dostupne modele sa 6 i 8 jezgara, ali su njihove performanse u radu sa jednom niti debelo zaostajale za Intel pandanima, dok je HEDT-om dominirao Intel sa X99 platformom.

Sve se to promenilo sa lansiranjem Zen-a koji je izvršio veliki pritisak na Intel da brže-bolje objavi Coffee Lake i Skylake-X seriju procesora, čije je planirano lansiranje tek sledilo za ovu, a ne prošlu godinu. No I pored odličnog poteza, AMD-u nisu tekli med I mleko jer je lansiranje Ryzena bilo ispraćeno sa mnogim “dečijim bolestima” koje često dolaze u paketu sa lansiranje potpuno nove arhitekture I podnožja. Veliku boljku za nove korisnike Ryzena I one koji su planirali da promene tabor predstavljala je ograničena dostupnost kompatabilnog I brzog DDR4 RAM-a, bez koga se rizikovala velika nestabilnost sistema I gubitak na performansama. Stabilnost I kompatabilnost RAM kompleta je “upeglana” sa novijim verzijama BIOS-a, ali je I dalje veliki problem predstavljala vrtoglavo visoka cena bržih kompleta, a ako želite pri tome I veći kapacitet, morali ste da iskeširate istu svotu novca koliko bi ste dali za dobru matičnu ploču, Ryzen 1800X I da vam ostane za pivo. No ni to nije sprečilo posvećene fanove I korsnike kojima je dozlogrdila politika Intela da pređu na novu Zen platform o čijim smo performansama detaljno pričali u prošlogodišnjim člancima I video klipovima.

 

 

Druga generacija Ryzena, oficijalno krštena kao “Zen+” je nastavak razvoja postojeće arhitekture gde se poradilo na ispravljanju nedostataka pređašnje generacije:

  • Latencije L1, L2 I L3 keša su smanjene za 13% do čak 34%, dok je brzina komunikacije IMC-a I memorijskih modula poboljšana za 11%
  • Sve te promene su podigle ukupni IPC za oko 3% što nije mali dobitak
  • Zen+ sada oficijalno podržava JDEC brzine od 2933MHz u odnosu na pređašnjih 2666MHz
  • Novi Global Foundries proizvodni process “12LP” je omogućio da revidirana arhitektura radi na skoro 300MHz većoj frekvenciji u proseku, dok je neophodni napon za ostvarivanje stabilnosti spušten za 50mV
  • Nova prosečna granica overkloka je sada 4,2-4,3GHz, dok kompatabilni kompleti RAM-a sada mogu da protegnu noge na preko 3400MHz.

U sustini ispravljena je većina boljki prethodne generacije, a jaz od skoro 1GHz između Intel I AMD otključanih procesora je spušten na dosta prihvatljivijih 700Mhz. PCAXE je na test dobio dva predstavnika nove generacije, R7 2700X I R5 2600X koji su temeljno testirani na kvalitetnoj ASUs Crosshair VII Hero matičnoj ploči, a u paketu je bio I komplet propisno brzog G.Skill Sniper X DDR4 RAM-a koji je radio na 3400MHz tokom testiranja.

Nama dragi Dušan, šire poznat kao “Bradule”, I Dr. Srle su za vas pripremili jedan *khm* kraći klip u kome prolazimo kroz sve glavne aspekte rafinisane arhitekture, dok će prefinjeni glas “Kocke” protumačiti ostvarene rezultate.

 

 

Zahvaljujemo se kompanijama AMD I ASUS na ustupljenim komponentama za potrebe  ove rezenzije.

Komentarišite na forumu…

 

S

Srdjan Grbovic

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar