Zašto neke kokice ne puknu?

Izvor: B92, 03.Feb.2018, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto neke kokice ne puknu?

Magazin Biznis insajder odgovara na pitanje zašto pojedina zrna kukuruza ne puknu dok pravimo kokice.

Stvar je u tome što je ljuska kukuruznog zrna otporna na vodu, kaže Helen Cerski, autor knjige "Storm in a Cup".

"Ispod opne, u unutrašnjosti zrna, nazi se određena količina vode i gustin", objašnjava Cerski.

Kako se zrna zagrevaju, tako voda počinje da isparava. Zrno se širi sve dok u jednom trenutku zbog pritiska opna ne pukne.

Pojedina zrna kokica su zbog oštećenja već izgubila vlagu, tako da ovaj proces nije više moguć jer nema isparavanja vode, a samim tim nema ni pritiska.
Pogledaj vesti o: Insajder

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zašto neke kokice ne puknu?

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Feb.2018

Magazin Business Insider odgovara na pitanje zašto pojedina zrna kukuruza ne puknu dok pravimo kokice...Stvar je u tome što je ljuska kukuruznog zrna otporna na vodu, kaže Helen Cerski, autor knjige "Storm in a Cup"..."Ispod opne, u unutrašnjosti zrna, nazi se određena količina vode i gustin",...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.