Izvor: B92, 03.Feb.2018, 19:08 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Zašto neke kokice ne puknu?
Magazin Biznis insajder odgovara na pitanje zašto pojedina zrna kukuruza ne puknu dok pravimo kokice.
Stvar je u tome što je ljuska kukuruznog zrna otporna na vodu, kaže Helen Cerski, autor knjige "Storm in a Cup".
"Ispod opne, u unutrašnjosti zrna, nazi se određena količina vode i gustin", objašnjava Cerski.
Kako se zrna zagrevaju, tako voda počinje da isparava. Zrno se širi sve dok u jednom trenutku zbog pritiska opna ne pukne.
Pojedina zrna kokica su zbog oštećenja već izgubila vlagu, tako da ovaj proces nije više moguć jer nema isparavanja vode, a samim tim nema ni pritiska.
Pogledaj vesti o: Insajder
Zašto neke kokice ne puknu?
Izvor: Nezavisne Novine, 03.Feb.2018
Magazin Business Insider odgovara na pitanje zašto pojedina zrna kukuruza ne puknu dok pravimo kokice...Stvar je u tome što je ljuska kukuruznog zrna otporna na vodu, kaže Helen Cerski, autor knjige "Storm in a Cup"..."Ispod opne, u unutrašnjosti zrna, nazi se određena količina vode i gustin",...