Izvor: Blic, 04.Dec.2009, 06:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vođe navijača stoje iza više ubistava

Huligani iz samo tri beogradska kluba - Crvene zvezde, Partizana i Rada - izvršili su 289 krivičnih dela koja nemaju veze sa nasiljem na sportskim priredbama. Sumnjičimo ih za ubistva, trgovinu drogom, oružjem, iznude, raspirivanja rasne, verske i nacionalne netrpeljivosti - rekao je Slobodan Vukolić, načelnik Uprave policije u PU Beograd, u emisiji „Insajder" o huliganima.



U prvoj emisiji novog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << serijala „(Ne)moć države", koja je sinoć prikazana na Televiziji B92, napominje se da uprkos tim prijavama vođe huligana nisu osuđivane ili, ako jesu, te kazne još nisu pravosnažne ili su uslovne. U emisiji je kao ilustracija nasilja, i to van sportskih terena, prikazan snimak od 2. avgusta 2007. godine iz SUR „Kazablanka" poznatijim kao klub Brodarac, na kojem se vidi kako Velibor Dunjić (24), jedan od vođa „delija", odnosno grupe „Belgrade boys", sa Denisom Mekićem i Markom Ljubičićem ciglama gađa lokal i puca iz pištolja. Prijava je prosleđena Četvrtom tužilaštvu, ali i pored snimka, istraga protiv Dunjića, traje već dve godine. U „Insajderu" podsećaju da je protiv Dunjića aprila 2008. godine podneta krivična prijava zbog sumnje da je u restoranu „Kalipso" pokušao da ubije Andriju Čogurića, pa je posle raspisivanja poternice, uhapšen u Švedskoj. Do tada je, prema istraživanju „Insajdera", protiv njega podneto 19 krivičnih prijava kojima mu je na teret stavljeno najmanje 31 delo, ali je on ostajao na slobodi. Inače, njegovo bahato nekažnjeno ponašanje mnogi su objašnjavali time da mu je otac penzionisani oficir policije.

I protiv vođa huliganskih grupa iz rivalskog tabora Partizana policija je podnela desetine krivičnih prijava. Kulminacija njihovog divljanja bila je 17. septembra ove godine kada su u centru Beograda pretukli Francuza Brisa Tatona koji je nakon nekoliko dana preminuo. Za ubistvo policija sumnjiči Đorđa Prelića (23), jednog od vođa navijačke grupe „Alkatraz" koji je posle zločina pobegao iz Srbije. On je, kako je iz javio ministar Ivica Dačić, jedan od poznatijih narko-dilera. Protiv njega podneto je više od 20 krivičnih prijava, a prema informacijama „Insajdera" još 2003. godine osuđen je na šest meseci zbog prodaje droge, a u ostalim slučajevima odustajano je od optužnice ili su postupci odugovlačeni.

U dokumentarnom filmu o huliganima na „Diskaveriju" 2007. godine prikazan je snimak na kome su navijači Partizana mahali oružjem, pokazivali drogu, psovali policiju. Srpski istražni organi su nakon prikazivanja emisije, od tog kanala zatražili snimak. Prema saznanjima „Insajdera", u aprilu prošle godine Drugom tužilaštvu podneta prijava protiv Roberta Poljaka i Siniše Pantovića, ali je postupak i dalje u toku.

Bez presuda

Gordana Jekić-Bradajić, zamenik Okružnog tužioca u Beogradu, u izjavi za „Insajder" navela je da tužilaštvo obradi sve prijave protiv huligana.

- U sudu negde zastane. Optuženi angažuju veliki broj advokata, predlažu veliki broj svedoka i to odugovlači proces - objasnila je Jekić Bradajić i dodala da u poslednje tri godine nije bilo pravosnažnih presuda, iako je bilo osnova za to.

Huligani u skupštini fudbalskog kluba

Pojedine vođe navijača, osumnjičene za najteža krivična dela, sede u skupštinama klubova. Dražen Dragaš, član skupštine Zvezde, nedavno je uhapšen zbog nošenja pištolja. Prethodno su protiv njega podnošene prijave zbog prodaje droge, nasilničko ponašanja, razbojništvo, ali nije pravosnažno osuđivan. Prema informacijama „Insajdera", i Marko Vučković, zvani Mare i Komandant, vođa grupe „Ultras boys", takođe je član skupštine. Protiv njega je podneto osam krivičnih prijava, ali ni on nema nijednu pravosnažnu presudu. Njegov otac Ratko takođe je član skupštine crveno-belih.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Insajder: "Vođama navijačkih grupa sport samo paravan za kriminal"

Izvor: Sportske.net, 04.Dec.2009

Emisija otkrila zastrašujući broj krivičnih prijava, ali i gotovo nijednu pravosnažnu presudu za vođe navijačkih grupa na tribinama Partizana, Zvezde i Rada. Većina dela nema nikakve veze sa nasiljem u sportu..

Nastavak na Sportske.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.