Šta nas čeka u 2017. - Putin testira Trampa, teroristi...

Izvor: B92, 26.Dec.2016, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta nas čeka u 2017. - Putin testira Trampa, teroristi...

Godina iza nas ostaće upamćena u svetskim okvirima po krupnim događajima, a novinari Biznis insajdera pobrojali su stvari koje smatraju da će se dogoditi 2017.

Svetsku, a posebno evropsku javnost, u 2016. je šokirala odluka Britanaca da napuste EU. Bregzit je bio top-tema u svetskim medijima, a taj događaj uveliko će uticati na budućnost EU. U rangu Bregzita bila je i neočekivana pobeda Donalda Trampa na izborima u SAD. Kroz celu godinu aktivno se pratila i situacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Siriji.

Novinari Biznis insajdera smatraju da će sledeći događaji obeležiti i uticati na svetsku geopolitiku u godini pred nama.

Događaji u Severnoj Koreji predstavljaće prvi veliki test za Trampovu administraciju

Najzatvorenija zemlja na svetu u nekoliko je navrata ove godine pokazala zube. Štaviše, svet su u nekoliko navrata uplašili testiranjem nuklearnih bojnih glava. Samo je pitanje vremena šta će sledeće Kim Džong Un izvesti i na koji će način šokirati međunarodnu zajednicu. Severna Koreja će svakako biti jedno od pitanja kojim će se sledeće godine baviti Trampova administracija, prenosi Indeks.hr.

Rusija će na Baltiku napraviti nekoliko provokativnih poteza da vidi kako će Tramp reagovati

Rusiju su 2016. optuživali da su njihovi hakeri uticali na ishod izbora u SAD. Sledeće godine Putin bi mogao povući i neke konkretne poteze protiv baltičkih država. Rusija je još u oktobru pomakla nuklearno oružje bliže Poljskoj i Litvaniji, a NATO je odgovorio slanjem vojske u baltičke zemlje. Verovatno je da će se neka vrsta Hladnog rata nastaviti i sledeće godine. Neke poteze će Rusi povući barem da vide kako diše Tramp.

Kopnene snage će ući u Raku

ID je u padu tokom cele 2016. godine, a to će se nastaviti i sledeće godine. SAD i Irak napokon su ove godine napravili veliki napredak u borbi protiv džihadista. Iako borbe za Mosul sporo napreduju, već početkom iduće godine drugi po veličini irački grad mogao bi da bude oslobođen.

Nakon Mosula, ID će verovatno sledeće godine morati da brani Raku, sedište svog kalifata. Raka je u Siriji, a Asadove snage dosad su ignorisale ID i u prvi plan stavljale borbu s pobunjenicima. Sad kad su oni u defanzivi, verovatno će sledeći na redu biti džihadisti ID.

Povećaće se broj terorističkih napada po Evropi

Terorističke grupe obično ne nestaju bez ispaljenog metka, a to bi se posebno moglo pokazati u slučaju ID. Dok gube teritorije širom Sirije i Iraka, džihadisti bi mogli da povećaju svoju propagandu i nateraju veći broj regruta, posebno "usamljenih vukova", da vrše brutalne napade širom sveta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.