Srbija amnestirala huligane, dilere i silovatelje

Izvor: Radio 021, 15.Apr.2017, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija amnestirala huligane, dilere i silovatelje

Prilikom amnestije pre četiri godine iz zatvora su izašli i optuženi za nedozvoljene polne radne, huligani, osuđenici za držanje i promet oružja i droge.

Insajder piše da je  Srbija pre četiri godine prvi put donela Zakon o opštoj amnestiji, koji je omogućio umanjivanje kazni za 3.600 zatvorenika, ali imena amnestiranih nikada nisu objavljena, a istraživanje je pokazalo da se među oslobođenjenima našli >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i okoreli prestupnici.

Predstavnici vlasti donošenje Zakona o amnestiji obrazlagali su u novembru 2012. godine uštedama u budžetu, uz tvrdnju da amnestija neće biti moguća za one koji su počinili teška krivična dela. Opozicija je s druge strane kritikovala ovakvo zakonsko rešenje uz upozorenja da će se na slobodi naći "ozbiljni kriminalci".

Na osnovu dokumentacije koju su analizirali novinari Insajdera, na osnovu Zakona o amnestiji umanjene su kazne pojedincima osuđenim i za nedozvoljene polne radnje. Novinari redakcije Insajder analizirali su dokumentaciju koju je prikupila Inicijativa mladih za ljudska prava na osnovu Zakona o dostupnosti informacijama od javnog značaja, a koja se odnosi samo na teritoriju Prvog osnovnog suda u Beogradu. Analizirana su rešenja o amnestiji doneta na osnovu Zakona u periodu od 17.11.2012. do 01.06.2013. godine.

Takvo rešenje Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je u slučaju Petra Božovića, osuđenog "za nedozvoljene polne radnje u produženom trajanju". Kazna mu je umanjena sa godinu dana na osam meseci zatvora.

Kazne zatvora umanjene su i optuženima za krivična dela proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga, kao i nedozvoljeno držanje oružja. Među amnestiranima je primera radi Slobodan Vrtač, koji je pravosnažno osuđen u oktobru 2012. zbog nedozvoljenog držanja oružja na kaznu zatvora od četiri godine i tri meseca. Kazna zatvora umanjena mu je već 2013. za godinu i 23 dana zatvora.

Odlukom suda iz zatvora je ranije izašao i Paja Stojanović. Samo dve godine kasnije, 2015, upucan je u takozvanoj "sačekuši" u zemunskom naselju. Stojanović je bio osuđen zbog krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljenog držanja oružja na godinu dana zatvora, a kazna mu je skraćena na 9 meseci. Kada je Stojanović ubijen mediji su prenosili da je on policiji od ranije bio poznat po raznim krivičnim delima.

Prema odluci suda zatvorke kazne umanjene su Dušanu Prodanovu i Milanu Rakočeviću, pripadnicima navijačke grupe "Zabranjeni", koji su učestvovali u masovnoj tuči sa navijačkom grupom "Alkatraz". U sukobu 2011. u restoranu Sportskog društva Partizan, za koji su osuđeni Prodanov i Rakočević, teže je povređeno nekoliko osoba.

Zakon o amnestiji omogućio je raniji izlazak iz zatvora i Nenadu Kecojeviću, pripadniku navijačke grupe Partizana. On je osuđen zbog učestvovanja u incidentu kada je grupa navijača 1999. godine na derbiju Partizan - Crvena zvezda izazvala tešku nesreću u kojoj je od signalne rakete život izgubio maloletni Aleksandar Radović.

Više o istraživanju Insajdera pročitajte OVDE.

Autor: Insajder

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.