Saopštenje RRA o Insajderu

Izvor: B92, 18.Mar.2012, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saopštenje RRA o Insajderu

Beograd -- Svojom odlukom RRA nije zabranila Insajder kao ni bilo koju drugu informativnu emisiju u Srbiji, navodi se u saopštenju Republičke radiodifuzne agencije.

Da se bilo ko od onih koji su učestvovali u izradi tekstova u kojima se tvrdi da je "RRA zabranila Insajder" setio da u novinarstvu postoji i "pravilo druge strane", to je pozivom bilo kog člana Saveta RRA ili PR službe mogao lako da sazna.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Član 10. obavezujućeg uputstva ne odnosi se na informativne emisije, emisije istraživačkog novinarstva, niti na emisije koje su drugih žanrova, a koje su unapred snimljene i čije je emitovanje planirano za dane predizborne kampanje. To bi morali znati svi oni koji su se novinarskim poslom bavili i u vreme izborne kampanje 2008. godine kada je postojao isti ovaj član u obavezujućem uputstvu, a da nikome nije palo na pamet da je time zabranjena ma koja informativna emisija.

U izradi klasifikacije emisija, Insajder je od prvog dana, na osnovu metoda klasifikacije koje važe u Evropi, uvršten u Informativni program i to je poznato, kako menadžementu, tako i advokatima emitera u čije ime je za medije govorila autorka Insajdera gospođica Stanković.

Savet od svih emitera u Srbiji očekuje da u obavljanju svog odgovornog posla postupaju u skladu sa zakonima i opšteobavezjućim uputstvima, na način koji će doprineti ravnopravnost svih učesnika u izbornom procesu i pravovremenog i istinitog obaveštavanja javnosti. Pozivamo sve emitere da u slučaju bilo kakvih dilema kontaktiraju RRA kako ne bi došli u situaciju da svoje uredničke odluke pravdaju pogrešnim tumačenjem bilo kog pravnog akta.

Od trenutka objavljivanja Opšteg obavezujućeg upustva u Sluzbenom glasniku Republike Srbije Republička radiodifuzna agencija je odgovorila na stotine pitanja koje su stručnim službama i Savetu uputile radio i TV stanice iz cele zemlje. Smatramo da smo i povodom ove neodoumice mogli isto ovako odgovoriti bez proizvodnje skandala, kao i bespotrebne i jalove medijske pompe. Podsećamo i da je samo u proteklih šest meseci RTV B92 mnogo puta i to za mnogo manje probleme kontaktirala RRA i svaki nedoumicu smo rešavali brzo i bez ikakvih tenzija.

Zbog svega ovoga učekujemo demanti i izvinjenje svih koji su svojim proizovljnim stavovima i neprofisonalnim pristupom naneli instituciji na čijem smo čelu veliku štetu. Mi ne mozemo zabraniti nešto što nismo videli i što niko nije video i mi nismo cenzori i urednici medija u Srbiji. Svako ko smatra da mu tacka 10. Opšteg obavezujućeg uputstva može poslužiti kao izgovor da se zakloni iza nje i spreci objavljivanje, skracivanje ili promenu bilo koje emisije, pa i Insajdera, stvar mora rešiti sa svojom upravljačkom, uredničkom i profesionalnom savešću i odgovornostima.

Prava slika Srbije, kako kaže gospođica Stanković, ipak nije represija i uskraćivanje prava na informacije, a da li je prava slika Srbije da oni koji pogreše znaju i da upute izvinjenje, videćemo ovih dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.