Izvor: JUGpress.com, 24.Maj.2023, 05:47

Prostran: Protesti poljoprivrednika „naterali” članove Vlade Srbije da ozbiljnije shvate taj sektor

BEOGRAD

Agroekonomista Milan Prostran ocenio je da su protesti poljoprivrednika „naterali” članove vlade Srbije da ozbiljnije shvate taj sektor.

On je za televiziju Insajder kazao da se o poljoprivredi u Srbiji “ govori samo kada su krizna vremena“, te dodao da „nakon (nedavnog) protesta poljoprivrednika vidi neki pomak“.

„Štrajkovi su na neki način verovatno naterali i ljude iz vlade da ozbiljnije shvate ovaj sektor, i da recimo do kraja >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << godine kreiraju konzistentnu, mnogo atraktivniju agrarnu politiku, bar da bude koliko-toliko bliska politici EU“, kazao je Prostran.

Smatra i da bi pregovaranja sa vladom Srbije bilo lakše „da su udruženja poljoprivrednika bila jedinstvenija“.

Kazao je i da je bilo i udruženja koja su podržavala mere vlade Srbije što je, kako je ocenio, verovatno vladu ohrabrivalo da (prvo) „đonom“ odbija sve zahteve.

„Međutim, definitivno je shvaćeno da je poljoprivreda u ozbiljnoj krizi i da su troškovi proizvodnje abnormalni“, kazao je Prostran.

On smatra da bi, iako resorno ministarstvo tvrdi da je budžet za poljoprivredu rekordan, budžet trebalo da bude „najmanje na nivou procentualnog učešća poljoprivrede u formiranju bruto društvenog proizvoda zemlje“.

„Minimum učešća bi bio 10 odsto (i) to bi značilo, prema sadašnjem nivou budžeta, prema današnjem danu, negde oko 160 do 180 milijardi dinara“, kazao je Prostran.

Kada je reč o poljoprivrednoj politici i sistemskim promenama, naveo je da se prvo moraju „napasti“ troškovi proizvodnje jer, kako je ocenio, stvaraju veliki problem u ceni koštanja finalnog proizvoda.„Treba hitno doneti sistemski zakon o regresiranju cene imputa, osnovnih troškova, pre svega nafte, zatim mineralnog đubriva, semena“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, taj zakon se ne oročava vremenski.

„Da bi (taj zakon) mogao da se sprovodi, morao bi budžet (za poljoprivredu) da bude najmanje 10 odsto u ukupnom budžetu Srbije za narednu godinu“, kazao je on.

Izvor: Danas/Beta

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Insajder

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Agroekonomista Prostran: O poljoprivredi govorimo samo kada su krizna vremena

Izvor: Radio 021, 24.Maj.2023

Agroekonomista Milan Prostran ocenio je da su protesti poljoprivrednika "naterali" članove vlade Srbije da ozbiljnije shvate taj sektor.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.