Priština plaćala Veselinoviću

Izvor: B92, 14.Dec.2011, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština plaćala Veselinoviću

Beograd -- Zvonko Veselinović do pre nekoliko meseci bio na platnom spisku kosovske vlade, kao tehničar angažovan u državnom preduzeću PTK, saznaje Insajder.

Veselinović inače sebe predstavlja kao borca za prava Srba na Kosovu i govori da ne priznaje institucije Kosova.

Na istom spisku je i njegov brat Žarko Veselinović. Njih dvojicu KFOR sumjiči za napad na njihove jedinice na Jarinju i u Jagnjenici.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ekipa Insajdera već nekoliko meseci istražuje različite zloupotrebe na teritoriji Kosova. Serijal "Kosovo, najplaćenija srpska reč” gledaćete početkom sledeće godine.

Ekipa emisije Insajder došla je do spiska imena 70 Srba koji se vode kao radnici Pošte i telekomunikacija Kosova. Ovo preduzeće nastalo je od nekadašnjeg srpskog PTT-a i danas funkcioniše kao akcionarsko društvo u kom većinu akcija drži Vlada Kosova.

Na spisku su i imena Zvonka Veselinovića, njegove supruge Ljiljane Božović i Zvonkovog brata Žarka Veselinovića. Njih troje su, kako je za B92 potvrđeno u Pošti Kosova, do pre nekoliko meseci, od kosovske vlade primali mesečnu zaradu kao tehničari PTK.

"Veselinović je s bratom i suprugom bio angažovan da održava antene i kao stražar, ali u međuvremenu mi više nemamo našu opremu i nisu nam više potrebni, tako da smo raskinuli ugovor", kaže Menhan Abazi, portparol PTK.

Veselinović je kosovskoj pošti još 2007. izdao prostor u Kosovskoj Mitrovici na kojem je postavljena antena mobilne telefonije PTK. Ugovorom do kog je došao Insajder, Pošta je Veselinoviću plaćala 350 evra mesečno za jednu antenu. Pored ovog, s Veselinovićem su potpisani ugovori za još dve antene na teritoriji severa, čime je kosovskoj državnoj pošti omogućeno da signalom mobilne telefonije pokriva čitav sever Kosova.

"Kako bi mrežom pokrili čitavu teritoriju Kosova, 2007. godine PTK je potpisao nekoliko ugovora sa Zvonkom Veselinovićem za postavljanje tri antene na severu: u Zubinom Potoku, Leposaviću i u Mitrovici. Međutim u međuvremenu Veselinović je postao problematičan i počeo je da se spominje u medijima, pa smo raskinuli sve ugovore sa njim", kazao je Abazi.

Antene koje je održavao Veselinović istovremeno su bile i jedine tri funkcionalne antene neke kosovske mreže mobilne telefonije na severu, s obzirom na to da su antene konkurentskog mobilnog operatera IPKO uništene u nekoliko eksplozija tokom 2010. Ni danas se ne zna ko je odgovoran za ove napade.

U međuvremenu Euleks je protiv Veselinovića pokrenuo istragu zbog organizovanja nereda na Jarinju i Jagnjenici nakon što je glavnokomandujući Kfora Erhard Drevs izjavio da ima snimke na kojima se vidi da je Veselinović glavni organizator nasilja na barikadama.

Sam Veselinović je za list "Politika" izjavio da jedva čeka da pogleda te snimke i odgovori na navode optužnice.

"On može da ima moj snimak, negde gde sam ja u narodu, u masi. Ponavljam, jesam bio sa svojim narodom i uvek ću biti. A ovo je Drevsov pokušaj da me uplaši. Smatram da nisam kriv, nisam organizator, ja sam učesnik. Ovom ponovnom medijskom hajkom ne mogu me uplašiti i opet ću učestvovati”, kazao je Veselinović za "Politiku".

Veselinović objašnjava da će se pojaviti da se odbrani od svih optužbi, gde god da bude prosleđen, da li Srbiji ili Euleksu.
Pogledaj vesti o: Insajder

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.