Potvrđeni navodi Insajdera

Izvor: B92, Beta, 20.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potvrđeni navodi Insajdera

Beograd -- Gradsko pravobranilaštvo, potvrdilo je navode iz Insajdera, da su nadležne institucije tri godine izdavale građevinske dozvole, po uputstvu koje je falsifikat.

Gradski pravobranilac Strahinja Sekulić kaže za B92, da je oktobra 2008. primena uputstva za izdavanje dozvola za gradnju, obustavljena, čim se otkrilo da dokument zapravo zvanično ne postoji. Zbog zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja isprave podneta je krivična prijava protv NN lica.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Sekulić dodaje, da lažno uputstvo kojim je investitorima u Beogradu dozvoljavano da grade 10 odsto kvadrata više nego što je predviđeno planskim dokumentima, na kojem je potpis bivšeg gradonačelnika Nenada Bogdanovića, ne postoji nigde u zvaničnoj evidenciji grada.

"Onaj akt koji sam ja video, to nije sigurno izašlo iz kabineta gradonačelnika, niti je taj potpis njegov potpis", kaže Strahinja Sekulić.

„To će biti predmet postpuka da se utvrdi zbog čega je to rađeno i u čiju korist", dodaje Sekulić.

U emisiji Insajder objavljeno je da je primenom ovog upustva pojedinim investitorima omogućeno da uvećaju profit izgradnjom većeg broja kvadrata.

Analitičari upozoravaju da ovakvo uputstvo predstavlja pogodno tle za korupciju, jer se sekreterijatu ostavlja mogućnost da odluči da li će tolerisati prekoračenje kvadrature.

"Prostor za korupciju je uvek veći tamo gde postoje veća diskreciona ovlašćenja, odnosno kada neki organ vlasti može da odluči na jedan ili drugi način i kada ta njegova odluka nije omeđena nekim jasnim kriterijumima", kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Podsetimo, iako se u uputstvu, do kojeg je došao B92, navodi da se za sve nedoumice sekretarijat obrati tadašnjem gradskom arhitekti Đorđu Bobiću, on je za Insajder rekao da nikada nije bio konsultovan u vezi sa uputstvom i da nije znao da li se ono uopšte primenjuje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.