Pad cena Sony PlayStation 5 konzole izvestan, Pro verzija najverovatnije na jesen

Izvor: Piplmetar.rs, 23.Jul.2023, 05:30

Pad cena Sony PlayStation 5 konzole izvestan, Pro verzija najverovatnije na jesen

Prema informacijama dobro obaveštenih insajdera koji imaju pouzdanu istoriju preliminarnih informacija, očekuje nas sniženje cena aktuelne Sony PlayStation 5 gejming konzole širom tržišta Evrope i SAD-a. Razlog za ovakav potez je čišćenje starih lagera i priprema tržišta za dolazak novog i boljeg modela – Sony PlayStation 5 Pro, a koji se očekuje na jesen.
Biće zanimljivo videti koliko će biti pojeftinjenje postojećeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << modela jer je cena Sony PS5 konzole povećana u Evropi i drugim zemljama zbog inflacije. Da li će se cena vratiti na prethodni iznos ili će biti još manja, uskoro ćemo imati prilike i sami da se uverimo.
U međuvremenu, kompanija Sony prema rečima insajdera iz ovog dela industrije Tomija Hendersona, priprema novi model kao svojevrsnu među-generaciju sa unapređenjima koja treba da osveže i unaprede karakteristike postojeće konzole za igranje.
Sony PlayStation 5 pojeftinjuje – pravi se prostor za „Pro“ verziju Trenutno se razvoj novog modela nalazi u fazi projekta pod nazivom Trinity koji je aktuelan još od početka 2022. godine. Predviđeni datum za lansiranje novog Sony PS5 Pro modela je novembar 2024. godine. Najnovije glasine tvrde da će unapređena verzija doneti bolje Ray Tracing mogućnosti i 8K režim visokih performansi. Uz to idu i bolje performanse tj. veći frejmrejt u 4K rezoluciji.
Poboljšanje Ray Tracing performansi je svakako dobrodošlo jer na postojećim modelima aktuelne generacije gejming konzola se nalazi prilično slabašan hardver sa diskutabilnim mogućnostima u pogledu podrške novijim igrama i naslovima koji tek treba da izađu.

shutterstock
Iako ova preliminarna informacija ne odaje previše tehničkih detalja, pominju se pojedine specifikacije kojima je moguće naslutiti da će PS5 Pro verzija dobiti novi grafički procesor, odnosno  30 Work Group Processors, a što bi trebalo da znači prisustvo 60 računskih jedinica, umesto 36 sa koliko raspolaže aktuelna verzija konzole. Spominje se povećani transfer memorije od 18000 MT/s u odnosu na 14000 MT/s koliko može da izgura postojeći Sony PS5 model.
Ukoliko pak Sony PlayStation 5 Pro izađe iduće godine, velika verovatnoća je da će dobiti AMD FidelityFX Super Resolution 3 (FSR 3) podršku, predstavljenu prethodne jeseni kao odgovor na Nvidia DLSS 3 tehnologiju. Prema rečima AMD-a, FSR 3 će koristiti interpolirane frejmove kako bi udvostručio performanse.
Naime, njima uspeva već sada uz upotrebu FSR 2 tehnologije da izračunaju mnogo više piksela nego što imaju uzoraka u postojećem frejmu pa su u mogućnosti da ih naprave još više uvođenjem interpoliranih frejmova. To će omogućiti dupliranje performanse i dvostruko veći frejmrejt u igrama.
Ukoliko se sve to desi i kada, interesantno će biti kako će Microsoft reagovati kada je u pitanju njihova linija Xbox gejming konzola jer prema rečima pomenutog insajdera, on nema bilo kakve indikacije da gejming industrija ovog puta ima potrebe za bilo kakvom među-generacijske verzije gejming konzole, prenosi wccftech.  
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.