Otkucao ga insajder?

Izvor: Glas javnosti, 01.Jun.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkucao ga insajder?

BEOGRAD - Milenku Kuzmanoviću (25), zvanom Kojot, fizioterapeutu iz Beograda, osumnjičenom da je umešan u ubistvo vlasnika hrvatskog Nacionala Ive Pukanića (47), određen je policijski pritvor od 48 sati, potvrđeno je u MUP-u Srbije.

Kuzmanović, koga je policija prekjuče privela u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom, saslušan je u vezi sa ubistvom novinara Pukanića 23. oktobra prošle godine u Zagrebu, i biće najverovatnije danas, uz krivičnu prijavu, izveden pred dežurnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << istražnog sudiju.

Nosio eksploziv

Ranije je Kuzmanović hapšen povodom istog slučaja, ali je zbog nedostatka dokaza pušten na slobodu. Kuzmanović je hapšen zbog sumnje da je iz Srbije u Zagreb doneo eksploziv koji je korišćen za atentat na Pukanića i Niku Franića, kao i da je trebalo da omogući bekstvo Robertu i Luki Mataniću posle ubistva.

Kuzmanović je pušten posle 55 dana provedenih u pritvoru u Hrvatskoj zbog nedostatka dokaza. „U međuvremenu je hrvatska policija došla do svedoka insajdera iz same ekipe koji je objasnio ulogu Kuzmanovića, zatim je iz Hrvatske poslan zahtev našim vlastima da se on uhvati, i on je sad uhapšen te se očekuje i otvaranje istrage, a nakon toga i optužnica“, rekao je za B92 Dejan Anastasijević, novinar lista Vreme.

HTEO NA POLIGRAF

U policijskoj stanici u Zagrebu, kako je tvrdio, „lagali su u startu“.

- Rekli su da sam vozač Đurovićevog „mercedesa“, što nije tačno. Dokaz je moj auto. Posle sat vremena, počeli su sa standardnom procedurom. Nisu me sumnjičili da sam doneo eksploziv, nego da sam sa Đurovićem Mataniću doneo lažne pasoše i novac. Tražio sam da mi urade DNK. Ispitivali su me od kada i koliko znam Matanića i Đurovića. Rekao sam da Đurovića nikad u životu nisam video. Pokazali su mi fotografije nekog čoveka i Joce Amsterdama. Tog čoveka nisam poznavao, a Amsterdam mi je bio poznat iz novina. Punomoćje koje sam nosio Mataniću nisu hteli da uzmu. Govorio sam im da mi je važno za odbranu. Na moje uporno insistiranje, ipak su poneli tu fasciklu. Tražio sam da me vode na poligraf, suočenje sa Matanićem i Đurovićem. Najavljivao sam štrajk glađu. Istražni sudija sve je odbijala, govoreći da za to nema potrebe - ispričao je medijima Kuzmanović po izlasku na slobodu.

Hrvatski Nacional piše da je, kao i u slučaju Joce Amsterdama, i sada, po svemu sudeći, u hapšenju Kuzmanovića bio ključan iskaz svedoka pokajnika, koji je u zamenu za zaštitu od srpskog podzemlja odlučio da „otkuca“ sve pojedince koji su umešani u atentat.

Nacional podseća da su još pre Jocićevog hapšenja obelodanili kako je upravo ovaj svedok pokajnik pred istražnim sudijom otkrio novi detalj u istrazi, odnosno ulogu Kuzmanovića. List navodi da je svedok ispričao da je Kuzmanović bio čovek koji je u pripremi atentata bio podređen Đuroviću. Ispričao je i da je Kuzmanović u više navrata radi kontrole priprema za atentat boravio u Zagrebu, te da je čak obilazio i dvorište u Vlaškoj 40 u Zagrebu, gde se nalazi zgrada poslovnog sedišta NCL medija grupe.

Kuzmanović je negirao optužbe, tvrdeći da se tog dana kod graničnog prelaza na parkingu kod motela u Spačvi, na srpsko-hrvatskoj granici, našao samo da bi se sastao s Matanićem i predao mu papire od njegovog advokata, pošto ovaj zbog kriminalne prošlosti nije imao dozvolu ulaska u Srbiju. Takođe je tvrdio da Đurovića do tada nije poznavao.

Negira optužbe

U srpskim medijima je kasnije izjavljivao da mu je sve „spakovano“. Tužio je hrvatsku državu, policiju i ministarstvo pravde zbog nezakonitog hapšenja, lažnog optuživanja i maltretiranja.

- Robertu Mataniću sam 29. oktobra nosio da potpiše punomoćje advokatu koji ga zastupa pred našim sudovima i državom. On je tražio sam da se nađemo u Spačvi, na prvom parkingu od srpsko-hrvatske granice, da bi mogao na vreme da stignem na posao. Matanića tamo nije bilo, a mene su uhapsili. Posle su mi rekli da me Matanić, navodno, već ocinkario, da sam dovezao iz Srbije eksploziv za ubistvo Pukanića. Tada sam ukapirao šta se dešava. Iz štampe sam, inače, znao za atentat na Pukanića. Rekao sam da nema šanse da me Matanić cinkari, jer nema zašto. U to vreme nisam odlazio u Hrvatsku. Tamo sam bio šest-sedam meseci ranije, dok sam, u bivšoj firmi, vozio kombi u međunarodnom transportu. Hrvatska mi je bila tranzitna država, jer sam robu tovario u Kopru. Krenuli su da me „ubeđuju“ batinama - ispričao je Kuzmanović.
Pogledaj vesti o: Insajder

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.