Objavljena lista najjačih vojski na svetu: Srbija je lider u regionu

Izvor: B92, 12.Avg.2023, 15:52

Objavljena lista najjačih vojski na svetu: Srbija je lider u regionu

Na listi najjačih nacionalnih oružanih snaga "Global fajerpauer"-a, SAD zauzimaju prvu poziciju dok je Srbija lider u regionu i nalazi se na 58. mestu.

Na osnovu faktora kao što su količina vojne opreme i vojnika svake zemlje, ali i njihova finansijska situacija, logistički kapaciteti i geografski uslovi, između ostalog, generiše se ocena "Pauer indeksa", pri čemu niža ocena ukazuje na snažniju vojsku, objašnjava "Biznis >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << insajder".

Najjaču vojsku na svetu imaju Sjedinjene Američke Države, potom sledi - sa vrlo malom razlikom - Rusija, onda Kina, Indija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Južna Koreja, Pakistan, Japan, Francuska i Italija.

Posle svih ulaganja zapadnih zemalja u vojsku Ukrajine, ona se na ovom spisku našla na 15. mestu.

Od zemalja regiona Srbija na listi zauzima najbolju, 58. poziciju, dok su iza nje, Hrvatska na 69, Slovenija je 86, Albanija je na 91 mestu, Severna Makedonija je 108, Crna Gora 128, a BiH se nalazi na 133. poziciji.

"SAD su zauzele prvo mesto jer pokazuju najbolje brojke u ključnim materijalnim, finansijskim i resursnim kategorijama", saopštio je "Global fajerpauer".

U saopštenju se ističe da je Americi, dodeljena ocena 0,0712 "Pauer indeks". Sa 92 razarača, 11 nosača aviona, 13.300 aviona i 983 borbena helikoptera, prema podacima iz aprila 2023. godine, ta zemlja se rangirala prva u mnogim područjima, uključujući veličinu svoje flote aviona, broja ratnih brodova i snage svoje transportne flote. Takođe, SAD ima znatno najveći odbrambeni budžet od 761,7 milijardi dolara, što je skoro trostruko više od Kine, koja je na drugom mestu sa budžetom za odbranu od 230 milijardi dolara, piše "Biznis insajder" za vojsku SAD.

U pregledu za 2023. godinu "Global fajerpauer" je uzimao u razmatranje 145 svetskih sila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

OVO SU NAJJAČE VOJNE SILE NA SVETU Rusija i SAD u samom vrhu, a evo na kom je mestu Srbija

Izvor: Blic, 13.Avg.2023, 00:17

Stranica Global Firepower svake godine objavljuje listu na kojoj su rangirane vojske 145 država sveta. Na poslednjoj listi Sjedinjene Države zauzele su prvo mesto, a slede Rusija i Kina. Srbija je najbolje rangirana u regionu i zauzima 58. poziciju.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.