Novinari u lošem položaju

Izvor: B92, 18.Jan.2011, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinari u lošem položaju

Beograd -- Zaštitnik građana, novinari i NSP Srbije tražili rešavanje situacije u kojoj je novinarki B92 Brankici Stanković zbog pretnji neophodna zaštita.

Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović kaže da okolnosti u kojima su nastajale emisije "Insajder" govore o bednom položaju u kom se nalaze novinari.

"Insajder o Insajderu", koji je emitovan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u ponedeljak uveče na TV B92, govorio je o pritiscima i pretnjama kojima je autorka emisije Brankica Stanković bila izložena.

Nakon svega što je otkriveno u emisijama, prema proceni MUP-a, dosadašnjoj autorki "Insajdera" Brankici Stanković ugrožen je život. Kada je pre godinu dana MUP odlučio da mora da živi sa policijskim obezbeđenjem, Brankica Stanković je prestala da bude autor "Insajdera".

Govoreći o utiscima posle emitovanja emisije ”Insajder o Insajderu”, predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović kaže da okolnosti u kojima su nastajale emisije, pritisci i pretnje o kojima je govorila dosadašnja autorka Brankica Stanković pokazuje da su novinari u Srbiji u bednom položaju.

Posle godinu dana pauze počeo je novi serijal emisija Insajder podsećanjem na najvažnije dokaze objavljene u prethodnim serijalima.

"Brankica Stanković je u jednom momentu rekla 'Ja da sam tužilac ja ne bih spavala dok ne isteram sve na čistac. Taj tužilac, kog sam videla da daje izjave o tome da će on, čim bude gotov jedan slučaj, on da istaži sve do kraja", rekla je Smajlovićeva.

"Pa Udruženje novinara Srbije već skoro šest meseci čeka da se on udostoji da nas primi i da nam kaže da li je išta poduzeo u vezi sa iskazima do kojih je došao UNS, a koji su bili gurnuti u stranu i zataškani, a koji se tiču ubistva Slavka Ćuruvije. Mi još nismo saznali da li je on poveo istragu o istrazi o ubistvu Slavka Ćuruvije, a ništa se ne miče već 10 godina”, dodala je ona.

Novinarka Gordana Suša izrazila je u emisiji "Kažiprst" RTV B92 nadu da će biti otkriveni oni koji prete Stankovićevoj.

Suša je rekla da začuđuje koliko se malo uradilo na otkrićima "Insajdera" i da Stankovićeva, kojoj je ugrožen život, ne može više da radi svoj posao, jer ima obezbeđenje.

Nezavisni policijski sindikat Srbije saopštio je posle sinoćnjeg nastavka serijala "Insajder, da novinari u Srbiji nikada nisu bili u težem i gorem položaju nego danas.

Izlaganje Stankovićeve o pritiscima i pretnjama sa kojima se suočavala u poslednjih godinu-dve je za policajce, radnike, pre svega građane, zabrinjavajuće, ocenio je NPS, pozivajući državu da "udari po kriminalu i korupciji".

NPS je pozvao sudstvo da profesionalno i u skladu sa zakonom kazni i završi sve zaostale predmete spominjane u dosijeu "Insajder", a poziv je uputio i sindikatima, udruženjima i svim društvenim nevladinim organizacijama i pojedincima, kao i kolegama policajcima, da podrže rad Stankovićeve.

Janković: "Insajder" radio državni posao

Zaštitnik građana Saša Janković kaže da su posledice mera zaštite Brankice Stanković takve da ograničavaju njenu slobodu kretanja i prava na privatnost, jer policija zna svaki njen korak i sastanak.

On kaže da su Brankica i „Insajder" godinama radili državni posao, ono čime se nadležni državni organi nisu dugo bavili - vezama između organizovanog kriminala, politike i ekonomije.

Država mora da sprovede odlučnu akciju hapšenja svih koji ugrožavaju njen život, kazao je Janković, gostujući u Vestima TV B92, i dodao da je razgovarao sa MUP-om, o informacijama koje poseduju, da mere zaštite Brankice Stanković ostanu na snazi dok se oni koji prete ne liše slobode.

Ovde možete pogledati i snimak Jankovićevog gostovanja u vestima TV B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.