Izvor: JUGpress.com, 03.Nov.2023, 20:00

Novinari Insajdera prisustvovali ANEM-ovom treningu: „Bezbednost novinara na rizičnim javnim događajima“

BEOGRAD

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) je održala trening za novinare redakcije Insajder pod nazivom „Bezbednost novinara na rizičnim javnim događajima“. Imajući u vidu poziciju koju imaju novinari ove redakcije kada govorimo o bezbednosti – podsećamo da je Insajder često meta pretnji, optužbi, nasilja i diskvalifikacija – ANEM je želeo da doprinese unapređenju njihove spremnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i sposobnosti da bezbednije izveštavaju sa događaja poput Prajda, protesta, demonstracija…

„Insajder TV ima razvijenu bezbednosnu kulturu, upravo zbog užasnih pretnji i ugrožavanja života i bezbednosti Brankice Stanković i njenog tima, zbog čega je radila i sedam godina pod policijskom zaštitom. Redakcija je postala vrlo kredibilna televizija i portal, i mladim novinarima i medijskim radnicima je potrebna konstatna obuka uključujući i treninge za bezbedno izveštavanje. Insajder TV je prva redakcija koja je tražila da se samo za njihove potrebe napravi trening, što je izuzetno važno jer se sam trening onda može bolje prilagoditi potrebama redakcije. Verujem da će i druge redakcije koje imaju istu vrstu izloženosti ugrožavanju bezbednosti, učiniti sve da kroz obuku njihovi novinari izbegnu rizike, kada god je to moguće. Kada se pogleda evidencija pretnji i napada na novinare, nisu pošteđeni ni mediji koji se ne bave istraživačkim novinarstvom, i problematičnim temama, svi koji se bave javnim informisanjem postali su mete. Zbog toga su ovi treninzi izuzetno važni za sve novinare“ objasnio je predsednik UO ANEM-a i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić.

Dugogodišnje novinarsko, uredničko, istraživačko i predavačko iskustvo Branka Čečena osiguralo mu je mesto trenera na događaju održanom u petak, 3. novembra u prostorijama Insajdera na Novom Beogradu. Procena rizika za novinare i medijske ekipe, iskustva sa dosadašnjih događaja tokom kojih je izbijalo nasilje, strategije zaštite tokom obavljanja zadatka, strategije i sredstva koje primenjuje policija bile su neke od tema treninga.

„Bilo bi korisno i važno da koleginice i kolege sa manje iskustva ne uče na sopstvenim traumama, kao što su iskusniji među nama morali. Kada već imamo to žalosno, dugogodišnje iskustvo neprekidnog obračuna sa novinarkama i novinarima u Srbiji, da bar podelimo sa mlađima načine na koje mogu da izbegnu bar neke vidove nasilja prema njima, kao i načine na koje mogu i treba da se nose sa posledicama stresa i teškoća koje naš posao nosi sa sobom. Na žalost, oni već imaju loša iskustva i čini se da jasno uviđaju zašto moramo da se sistematski bavimo njihovom bezbednošću i zdravljem, što se vidi i iz njihovog ozbiljnog pristupa i zalaganja na samim treninzima”, podelio je iskusni predavač, novinar, urednik i nekadašnji direktor Centra za istraživačko novinarstvo Branko Čečen.

Trening „Bezbednost novinara na rizičnim javnim događajima“ održan je u sklopu projekta „Sistem prevencije nasilja i zaštite novinara“ koji podržavaju Delegacija Evropske unije u Srbiji i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija. U narednih godinu i po dana slični događaji, uključujući sastanke Stalne radne grupe za bezbednost novinara i predstavljanja nalaza ANEM-ovog mesečnog medijskog monitoringa biće organizovani u ukupno 15 gradova širom Srbije. (kraj) ANEM/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.