Nema fotelje bez konkursa

Izvor: RTS, 14.Jul.2011, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema fotelje bez konkursa

Umesto partijskih i rodbinskih veza, ulaznica za javna preduzeća ubuduće će biti stručnost, i to posle konkursa koji će biti strogo kontrolisan. To obećava Vlada, a analitičari upozoravaju da je dosadašnji sitem neodrživ.

Odluka Vlade da se rukovodstva u javnim preduzećima biraju na osnovu konkursa, a ne partijske pripadnosti, prvi je ali nedovoljan korak u depolitizaciji tih firmi, ocenjeno je na skupu posvećenom tom pitanju.

Jačanje nezavisnih institucija, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zaštita insajdera i transparentnost finansiranja političkih stranaka, samo su neki od problema koje treba rešiti na putu ka depolitizaciji preduzeća.

Predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković slikovito je objasnio kako političke stranke zloupotrebljavaju javna preduzeća.

"Prvo za direktora postave svog čoveka, onda ga nateraju da zaposli članove partija, koji čine 10 do 15 odsto ukupno zaposlenih. Onda otpusti obezbeđenje i pomoćno osoblje da bi angažovao firme koje se time bave, a čiji su vlasnici njegovi prijatelji, nakon toga u razne odbore postavi strine, tetke, tašte".

"To je razarajuće", rekao je Stojiljković i dodao da više nema novca u Srbiji tako da će političke stranke u kampanji uoči predstojećih izbora koristiti resurse javnih preduzeća.

Da nema fotelje bez konkursa, tvrdi šef Kadrovske komisije, ministar poljoprivrede Dušan Petrović.

Opšti interesi ispred stranačkih

"Kadrovska komisija neće pripremati i dostavljati Vladi na razmatranje i odlučivanje nijedan predlog o imenovanju direktora u javnim preduzećima, ukoliko za to mesto prethodno nije sproveden javni konkurs", rekao je Petrović.

To što je član Vlade i član DS-a na čelu komisije koja se bavi javnim preduzećima, za neke nije sporno, jer će Vlada uvek biti sastavljena od članova partija.

Izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Jadranka Jelinčić kaže da je suština u tome da kada neko postane poslanik, član Vlade ili Upravnog odbora javnog preduzeća ne može više da rukovodi stranačkim, već opštim interesima.

Ipak, deo analitičara ubeđen je da je reč o marketingu pred izbore.

"Marketing je ono i što ćemo slušati od strane svih na političkoj sceni narednih meseci. Možda malo komičnije je što sada govore stranke i pojedinci koje su 10 godina na vlasti i nisu previše brinuli o tome i zalagali se za to, a onda su se najednom setili", rekao je politički analitičar Đorđe Vukadinović. 

Istraživanje novinara RTS-a pokazalo je da će za odlazak politike iz javnih preduzeća biti potrebne godine, čak i da postoji politička volja koja je pre izbora jaka, a posle njih sve slabija.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Centar za evropske studije o politizaciji preduzeća

Izvor: Beta, 14.Jul.2011

BEOGRAD, 14. jula 2011. (Beta) - Centar za primenjene evropske studije Fonda za otvoreno društvo saopštio je u četvrtak u Beogradu da je odluka Vlade Srbije o obaveznom konkursu za izbor direktora javnih preduzeća korak ka depolitizaciji tih preduzeća, ali samo ta izolovana mera neće pomoći...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.