Izvor: Piplmetar.rs, 20.Nov.2023, 06:03

NVIDIA priprema najsavremenije GeForce RTX 50 Blackwell grafičke kartice pokretane TSMC-ovim naprednim 3nm procesom i podrškom za DisplayPort 2.1

U nedavnom otkriću od strane tehnološkog insajdera Kopite7kimi, NVIDIA se priprema za objavu svojih dugo očekivanih Blackwell grafičkih kartica, namenjenih narednoj generaciju GeForce RTX 50 “Gaming” serije.
Ključna karakteristika ovih grafičkih kartica je njihovo zasnivanje na najsavremenijem TSMC 3nm procesu, što obećava značajan napredak u performansama i efikasnosti.
Pored >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << ove inovativne arhitekture, očekuje se da će grafičke kartice podržavati DisplayPort 2.1 standard, dovodeći NVIDIA-inu tehnologiju grafičkih kartica u korak sa konkurentima poput AMD-a.
Nvidia GeForce RTX 50 Blackwell dolazi u 3nm tehnologiji Upoređujući TSMC-ov 3nm proces sa njegovim prethodnikom, 5nm nodom koji se koristi u trenutnoj GeForce RTX 40 “Ada Lovelace” seriji, napredak je značajan. Tehnologija 3nm se ponosi izuzetnim smanjenjem potrošnje energije od 25-30%, povećanjem performansi po tranzistoru od 10-15%, značajnim smanjenjem površine čipa od 42%, i povećanjem gustine od 1,7 puta. Ova poboljšanja označavaju značajan skok u efikasnosti, čime se učvršćuje pozicija NVIDIA-e kao lidera u industriji, piše WCCFTech.
Različite varijante 3nm čvora Iako detalji o tačnom 3nm čvoru za Blackwell Gaming grafičke kartice ostaju nepoznati, TSMC nudi niz opcija, uključujući standardni N3, kao i efikasnije i performantnije dizajne poput N3E, N3P i N3A. Ova raznolikost omogućava NVIDIA-i da prilagodi grafičke kartice kako bi zadovoljile određene zahteve u performansama i efikasnosti.

TSMC
Ujedinjena arhitektura za gejming i HPC/AI Važno je napomenuti da će Blackwell grafičke kartice označiti spajanje između NVIDIA-ine gejming i arhitekture visokih performansi/veštačke inteligencije (HPC/AI), obe usvojivši isto jezgro Blackwell.
Grafičke kartice orijentisane ka HPC/AI se očekuju da će koristiti 3nm čvor zajedno sa najsavremenijim HBM3e memorijskim rešenjima, dok će kartice fokusirane na gejming koristiti GDDR7 memorijsko rešenje. Ova usklađenost pod zajedničkim imenom Blackwell predstavlja strateški potez od strane NVIDIA-e.
Integracija DisplayPort 2.1 Pored napretka u tehnologiji procesa, sledeća generacija GeForce RTX 50 serije će imati DisplayPort 2.1 tehnologiju. Ovaj dodatak ne samo da poboljšava korisničko iskustvo, već i stavlja NVIDIA-ine grafičke kartice u korak sa mogućnostima koje pružaju AMD-ove Radeon RX 7000 grafičke kartice, koje podržavaju DisplayPort 2.1 još od prošle godine. Uključivanje ove tehnologije signalizira NVIDIA-inu posvećenost ostajanju u vrhu inovacija u oblasti grafičkih kartica.
Entuzijasti i zaljubljenici u tehnologiju mogu očekivati da će NVIDIA GeForce RTX 50 “Blackwell” arhitektura grafičkih kartica debitovati ili krajem 2024. ili početkom 2025. godine.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.