Mediji: Sumnjiva privatizacija i poslovi Azotare

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2012, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: Sumnjiva privatizacija i poslovi Azotare

BEOGRAD -

Svojevremeno najveći proizvođač veštačkih đubriva na Bakanu "Azotara" iz Pančeva privatizovana je daleko ispod realne vrednosti, a nakon što je privatizacioni ugovor raskinut, a ta kompanija podržavljena tako što ju je preuzeo "Srbijagas", nastavila je da beleži višemilionske gubitke, između ostalog i trgujući pšenicom, utvrdili su istraživači emisije "Insajder".

Na televiziji B92 sinoć >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je, podstaknuta hapšenjima u vezi sa poslovanjem "Azotare", pre vremena emitovana emisija o toj kompaniji, koja je zamišljena kao deo serijala o poslovanju "Srbijagasa" planiranog za sledeću godinu.

Iako novinari te produkcije nikoga ne optužuju za kriminalne radnje, zamršeni odnos interesa privatnih kompanija i političkih krugova skiciran u emisiji ukazuje na neobično odlučivanje nekih državnih organa i poslovanje "Azotare".

Privatizovana bez garancije

Kada je reč o privatizaciji "Azotare" za vreme vlade Vojislava Koštunice, sumnju, prema nalazima "Insajdera", najviše pobuđuje činjenica da je nakon što je tu kompaniju preuzeo srpsko-litvanski konzorcijum, novi vlasnik samo jedan od pogona tog preduzeća "Karbamid dva" rasklopio i prodao u inostranstvu za gotovo tri puta veću cenu od one za koju je kupio čitavu azotaru.

"Mi prodajemo firmu koja se bavi nekom delatnošću, mi ne prodajemo njene zgrade i opremu, mi prodajemo njen kapital, odnosno mogućnost da ta firma nastavi da posluje u budućnosti", objašnjava "Insajderu" direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković.

Takođe, "Azotara" je privatizovana bez ikakve garancije da će novi vlasnik biti u stanju da nastavi proizvodnju.

"Da smo interes usmerili isključivo ka strateškim investitorima, a ne toliko ka ceni, verovatno da bismo imali bolju situaciju, ali to je naknadna pamet", objašnjava Cvetković.

Umesto da vrati dug, prodao pogon

Privatni vlasnik, kako podseća "Insajder", ne samo da nije vratio dugovanja napravljena u vreme dok je "Azotara" bila društveno preduzeće, na šta je bio obavezan kupoprodajnim ugovorom, već je i bez dozvole Agencije za privatizaciju prodao jedan od pogona, a agenciju o tome obavestio tek po zaključenju ugovora sa jednim ruskim partnerom.

Zbog sumnje da je u poslovanju "Azotare" bilo nezakonitih radnji, kako podseća "Insajder", proletos su uhapšeni neki od domaćih članova konzorcijuma Dušan Stupar i Vujadin Janković, ali su pušteni iz pritvora.

Novo rukovodstvo "Azotare" od bivših vlasnika traži nadoknadu štete od oko 45 miliona evra, a bivši vlasnici traže pred međunarodnim sudom da im država Srbija isplati približno isti iznos.

Sistem: Azotara gubi, privatne firme dobijaju

Problemi u "Azotari" ne završavaju se raskidanjem ugovora sa kupcem i podržavljenjem kompanije, jer ona nastavlja da posluje sa gubitkom i, prema tvrdnjama "Insajdera", danas duguje 200 miliona evra više nego u trenutku kada je preuzela država.

"Ispostavilo se da je napravljen sistem koji je doveo do toga da se dugovi 'Azotare' uvećavaju dok istovremeno u poslovanju sa tim državnim preduzećem korist imaju privatne firme", objašnjavaju autori "Insajdera".

Vlada Mirka Cvetkovića je, naime, omogućila "Azotari" da trguje pšenicom kako bi ostvarila sredstva za kupovinu repromaterijala neophodnog za proizvodnju.

"Na primeru 'Azotare' jasno se vidi da, uprkos obećanjima svih stranaka koje su bile na vlasti u poslednjoj deceniji, mehanizmi zloupotrebe i pljačke po mnogo čemu liče na 90-te godine kada je korist od trgovine strateškim proizvodima bila rezervisana za povlašćene pojedince, a na štetu građana Srbije", ocenjuje ekipa "Insajdera".

"Azotara" je 50.000 tona pšenice pozajmila od Robnih rezervi, a 75.000 tona od privatnog preduzeća "Viktorija grupa", sa planom da tu pšenicu proda na tržištu i obezbedi sredstva za pokretanje proizvodnje đubriva, nakon čega bi đubrivo menjala za pšenicu i vratila dug.

Pšenica pozajmljena od "Viktorija grupe" je, kako navodi "Insajder" prodata firmi "Jupoint" po ceni od 9,35 dinara po kilogramu, što je za 2,3 dinara niža od tržišne cene, čime se u samom startu beleži gubitak od 270 miliona dinara.

"Azotara" je pšenicu pozajmljenu iz robnih rezervi po nižoj ceni od one po kojoj se zadužila prodala firmi "Invej".

"Invej" i "Jupoint", međutim, naknadno aneksima ugovora "Azotari" uplaćuju dodatna sredstva za uzetu pšenicu iako nisu imali obavezu da to urade, pa je tako ispalo da je "Azotara" pšenicu uzetu iz Robnih rezervi prodala po ceni po kojoj se zadužila.

"Uplašili" se

Potpredsednik SPS Dušan Bajatović objašnjava da su to učinili zato što su se "uplašili ovakvih situacija", odnosno toga da bi neko mogao da ih za nešto optuži.

"Tvrdim da pare nisu namerno izvučene, kad radite sa berzanskom robom to vam je tako možete da dobijete a možete i da izgubite, ali jedina važna posledica je da 'Azotara' danas radi i da radnici primaju plate", rekao je "Insajderu" direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, koji tvrdi da je na čitavom poslu "Azotara" zapravo zaradila.

"Insajder", međutim, tvrdi da je "Azotara" pretrpela ogromne gubitke zbog skoka cene pšenice u trenutku kada je došlo vreme da pšenicu vrati "Viktorija grupi".

Iako je proteklih dana uhapšeno nekoliko osoba, između ostalog i jedan od rukovodilaca "Azotare" Radosav Vujačić, zbog sumnje da su umešane u malverzacije pri trgovini subvencionisanim đubrivom, do danas još niko nije uhapšen zbog poslova sa žitom, ali su predstavnici vlasti najavili da ta istraga dolazi na red.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.