Izvor: B92, 24.Dec.2009, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kremenjek:Neosnovan zahtev Borovića

Beograd -- Advokat Borivoje Borović traži prekid emitovanja "Insajdera" zbog komentarisanja sudskog postupka. Advokat B92 kaže da je ovakav zahtev očekivan, ali neosnovan.

Borović, branilac Uroša Mišića, optuženog za pokušaj ubistva policajca, traži da se zaustavi emitovanje "Insajdera" na B92 zbog komentarisanja sudskog postupka i iznošenja tvrdnji koje nisu dokazane na sudu. Advokat B92 kaže da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je ovakav zahtev očekivan, jer Borović ima zadatak da u odbrani Uroša Mišića koristi sve što može kako bi odbranio klijenta.

"Pojavila se plejada mladih političara koji na televiziji B92 govore da je Mišić Trajkoviću 'gurao baklju u usta'", rekao je Borović u nastavku ponovljenog suđenja Mišiću pred Okružnim sudom u Beogradu i dodao da to nije dokazano na sudu.

Borović je naveo da su političari čija imena nije naveo, tu tvrdnju ponavljali i na Radio-televiziji Srbije i Studiju B, u nameri da podrže stav tužilaštva i da utiču na sud.

On je rekao da bi trebalo pokrenuti i krivični postupak

"Takav zahtev samo u tom kontekstu treba posmatrati", kaže advokat B92 Slobodan Kremenjak.

Kremenjak je objasnio da, vezano za ovaj konkretan serijal "Insajdera", ne postoji mesto sumnji da je tom emisjiom dovedena u pitanje bilo pretpostavka nevinosti bilo nezavisnosti suda.

"Važno je i da pomenomo da je prošle nedelje u organizaciji Udruženja novinara Srbije održan okrugli sto na temu ovih poslednih izmena krivičnog zakonika i da je tom prilikom vođena rasprava kakve bi posledice mogle da imaju ove izmene po slobodu izražavanja", rekao je on.

"U prisustvu predstavnika Ministrastva pravde, ali i sudija i uglednih advokata su izneta različita mišljenja o ovoj stvari, ali nijednog trenutka, niti od strane prisustnih sudija i predstavnika Ministarstva pravde nije stavljena nijedna primedba na konkretan serijal Insajdera na način na koji je to kolega Borović izneo", kazao je Kremenjak.

Mišić je optužen za krivično delo teško ubistvo u pokušaju na fudbalskoj utakmici Crvena zvezda-Hajduk, 2. decembra 2007. godine.

Na 10 godina zatvora zbog pokušaja ubistva Trajkovića osuđen je 19. septembra 2008. godine, a Vrhovni sud Srbije je 3. marta ukinuo presudu i vratio predmet na ponovno suđenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.