Kimiju 16 meseci zatvora

Izvor: B92, 13.Jun.2012, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kimiju 16 meseci zatvora

Beograd -- Prvi osnovni sud ponovo je osudio Miloša Radisavljevića Kimija na 16 meseci zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti novinarke B92 Brankice Stanković.

Ponovljeno suđenje Radisavljeviću počelo je oko 11.30 sati, a druga po redu prvostepena presuda je izrečena već dva sata kasnije.

Suđenje je vođi Partizanove navijačke grupe "Alkatraz" ponovoljeno pošto je Apelacioni sud poništio prvu presudu osnovnog suda uz obrazloženje da je dokazano samo da su navijači >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uvredili autorku Insajdera, ali da nije dokazano da su joj pretili smrću.

Snimak sa utakmice Partizan - Šahtrjor 2009. televizija je prenosila uživo. Cela Srbija tada je čula kako se sa južne tribine skandira: "Otrovna si kao zmija, proći ćeš k’o Ćuruvija”. Grupa navijača, koje je predvodio Miloš Radisavljević Kimi, dobacivala je tada gumenu lutku koja je predstavljala autorku Insajdera, a koju su na kraju probušili.

Snimak je danas ponovo prikazan u sudnici i detaljno analiziran i to u prisustvu autorke Insajdera Brankice Stanković, čije je saslušanje kao svedoka na ponovljenom suđenju zahtevao Apelacioni sud. U iskazu na suđenju autorka Insajdera je rekla da za nju skandiranje "proći ćeš kao Ćuruvija" u prevodu može da znači samo jedno – "ubićemo te", zato što je poznato da je Ćuruvija ubijen ispred svoje zgrade 1999. godine tako što je u njega ispaljeno 17 metaka, pri čemu ubice do danas nisu otkrivene.

"Kada tako nešto skandira grupa ljudi koja ima brojne krivične prijave za razna teška krivična dela to ne može da se tumači kao uvreda već samo kao pretnja, pa je neverovatno da Apelacionom sudu, koji je ukinuo prvostepenu presudu, to nije jasno", rekla je Brankica Stanković.

Osim toga, na osnovu procene nadležnih službi da joj je život ugrožen, autorka Insajdera je te 2009. godine dobila policijsko obezbeđenje sa kojim živi do danas.

"Zahtev Apelacionog suda da ja budem saslušana kao svedok umesto da se koristi iskaz iz istrage ili policije samo pokazuje sav apsurd sistema. Jedan deo sistema, policija i ostale nadležne službe su 2009. godine na osnovu procene bezbednosti zaključili da moram da živim sa 24- časovnim policijskim obezbeđenjem jer mi je bezbednost ugrožena, a drugi deo sistema, tačnije Apelacioni sud ukuda presudu jer smatra da je u pitanju uvreda, a ne pretnja. Istovremeno, danas je zbog mog dolaska u sud ova zgrada puna policije, što je dokaz da mi nije garantovana bezbednost čak ni u sudu", rekla je Stankovićeva.

Ilija Dražić, advokat Miloša Radisavljevića, najavio je žalbu na presudu kojom je njegov branjenik dobio 16 meseci zatvora. On je u izjavi za B92 kao važan detalj istakao to što je sporna lutka u rukama Radisavljevića bila svega 12 sekundi.

"Moj stav je da je presuda potpuno neodrživa. Moje lično mišljenje je da je to neprimereno, jer nema nikakvih okolnosti koje bi uticale da takva presuda bude doneta i mi ćemo se žaliti na tu presudu", rekao je Dražić.

Upitan zbog čega misli tako, rekao je: "Mislim da nema govora ni o kakvom krivičnom delu koje mu se stavlja na teret".

Miloš Radisavljević tvrdio je na suđenju da je on prekinuo pevanje sporne pesme, a za ostale uvrede se izvinio. Brankica Stanković je sa druge strane rekla da bi mogla da poveruje da je Radisavljevićevo izvinjenje iskreno, ali da ne može da se govori o bilo kakvim uvredama nego o pretnjama. Ipak, ona nije istakla odštetni zahtev i nije se pridružila krivičnom gonjenju, koje tužilaštvo sprovodi po službenoj dužnosti

"Ne pridružujem se krivičnom gonjenju zato što ovo nije moj privatni problem niti ja vodim privatni rat protiv bilo koga, ovo je problem države koja mora da zaštiti svakog pojedinca. Sud mora da preuzme odgovornost jer od njihove odluke zavisi da li će u ovoj zemlji i dalje postojati sistem koji štiti huligane i kriminalce. Ovaj postupak inicirala je država odnosno tužilaštvo a ne ja i B92", naglasila je Stankovićeva.

Ceo događaj je inače bio neposredni odgovor huligana na serijal Insajdera "Nemoć države", koji je emitovan 2009. godine i u kojem je otkiveno da je policija protiv vođa navijačkih grupa podnela više stotina krivičnih prijava, koje nikada nisu procesuirane.

Prvi osnovni sud Radisavljeviću je izrekao 8. avgusta 2010. godine jedinstvenu kaznu od godinu i četiri meseca zatvora pošto je utvrdio da je izvršio krivična dela ugrožavanja sigurnosti i nasilničkog ponašanja. Njemu je tada, a i sada praktično izrečena minimalna kazna, jer je za delo za koje je optužen predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Apelacioni sud je 11. juna 2011. godine ukinuo deo presude koji se odnosi na ugrožavanje sigurnosti Brankice Stanković, ali je ostala na snazi kazna od šest meseci zatvora zbog nasilničkog ponašanja. Po nalazu Apelacionog suda, reči pesama koje je pevao predstavljaju grubo vređanje ličnosti Brankice Stanković i ugrožavaju spokojstvo građana.

U delu presude koja se odnosi na ugrožavanje sigurnosti Brankice Stanković, naveo je Apelacioni sud, nisu izneti jasni i ubedljivi razlozi zbog kojih se smatra da je Radisavljević izvršio krivično delo na način koji mu se optužnicom stavlja na teret. Apelacioni sud je naložio ponovno suđenje o tome.

Radisavljeviću se, zajedno sa još dvadesetak optuženih, sudi i zbog nereda u kojima je zapaljena Bajrakli džamija u Beogradu, u noći između 17. i 18. marta 2004. godine.

U međuvremenu, Kimi je pobegao iz zemlje. Policija je ubrzo za njim raspisala poternicu radi izdržavanja zatvorske kazne. Uhapšen je 21. februara u kafiću u centru Skoplja i odmah isporučen srpskim vlastima po hitnom postupku zbog neprijavljenog boravka.

Makedonska policija saopštila je tada da Radisavaljević pri hapšenju nije pružao otpor, a nakon saslušanja izrečena mu je novčana kazna i zabrana ulaska u Makedoniju u trajanju od pet godina.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kimiju potvrđena kazna zbog ugrožavanja bezbednosti Brankice Stanković

Izvor: Radio 021, 13.Jun.2012

Prvi osnovni sud osudio je Miloša Radisavljevića Kimija na 16 meseci zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti novinarke B92 Brankice Stanković.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.