Insajder tužio Vladu Srbije

Izvor: B92, 19.Mar.2010, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Insajder tužio Vladu Srbije

Beograd -- Upravni sud odbio je tužbu Insajdera protiv Vlade koju su novinari ove emisije tužili zbog nepostupanja po Zakonu o dostupnosti informacijama od javnog značaja.

Za potrebe serijala "Službena tajna" 2008. godine, ekipa "Insajdera" od Vlade Srbije je tražila kopije dokumenata koje se odnose na rad Koraćeve komisije koja je 2003. ispitivala funkcionisanje obezbeđenja premijera Srbije Zorana Đinđića.

Izveštaj Koraćeve komisije bio je dostupan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << javnosti, ali su prilozi, odnosno više desetina izveštaja i dokumenata državnih organa, kao i zapisnici sa razgovorima koje su predstavici komisije vodili sa 32 lica ostali nedostupni javnosti.

I nakon što je doneta pravosnažna presuda za ubistvo premijera, ova dokumenta od izuzetnog javnog značaja čuvaju se u Vladi pod oznakom državna tajna.

Vlada Republike Srbije dostavila je Insajderu već objavljeni izveštaj i navela da su ostala dokumenta pod oznakom državna tajna. Zanimljivo je da se u odgovoru navodi i da je u procenu opravdanosti načina i mere skidanja oznake državna tajna ovlašćena jedino sama Vlada.

Zbog činjenice da Vlada nije ni odgovorila na zahtev, niti je donela obrazloženo rešenje o odbijanju zahteva, Insajder je podneo tužbu Upravnom sudu Srbije.

U odgovoru na tužbu, Vlada Republike Srbije Upravnom sudu je uputila obrazloženje da je Insajderu poslat Izveštaj Koraćeve komisije, zanemarujući činjenicu da su novinari B92 zapravo tražili radna dokumenta ove komisije.

Upravni sud je u potpunosti prihvatio ovo obrazloženje Vlade i odbacio tužbu, iako je u dokumentima koji su dostavljeni sudu jasno navedeno da sam Izveštaj nije bio predmet zahteva.

Ekipa Insajdera zbog ovakve presude pokrenuće postupak pred Ustavnim sudom Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.