Insajder nepoznat partijama

Izvor: Politika, 06.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Insajder nepoznat partijama

Funkcioneri stranaka sadašnje i bivše vladajuće koalicije nisu čuli za slučaj Gorana Miloševića, koji je prvi otkrio „drumsku mafiju”, ali smatraju da zbog toga ne bi trebalo da ispašta

Za slučaj bivšeg radnika „Puteva Srbije” Gorana Miloševića, koji je prvi ukazao na malverzacije u vezi sa naplatom putarine i time doprineo otkrivanju „drumske mafije”, i koji gotovo tri godine, od kada je dobio otkaz u ovoj firmi, nema posla, u većini stranaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nisu ni čuli, iako je poverenik za informacije više puta javno govorio o tom slučaju. Svi predstavnici partija sa kojima smo juče razgovarali načelno se slažu da je takvo ponašanje prema ljudima koji su pomogli u borbi protiv kriminala i korupcije nedopustivo.

Miloševićev povratak na posao nijesamo pravno, već i političko pitanje budući da o direktorima javnih preduzeća odlučuju vladajuće stranke, koje samim tim imaju i uticaj na njih. Ipak, u pregovorima o deobi rukovodećih mesta nijedna od partija sadašnje, ali ni prethodne vladajuće koalicije (a sve se deklarativno zalažu za borbu protiv korupcije) nije se setila Miloševićevog slučaja, niti je predložila da on bude vraćen na posao.

Željko Ivanji, poslanik G17 plus i šef antikorupcijskog tima te stranke, kaže da dosad nije znao za slučaj bivšeg radnika „Puteva Srbije”.

„Da bismo mogli da reagujemo, moramo najpre znati za taj slučaj. Ja sam prvi put juče to pročitao u ’Politici’. Ali ne znam na osnovu čega je on dobio otkaz. Ako je otkriće drumske mafije razlog njegovog otkaza, to je nedopustivo”, rekao je Ivanji podsećajući da i antikorupcijski zakoni predviđaju zaštitu „duvača u pištaljke”, odnosno onih koji ukazuju na korupciju u pojedinim ustanovama.

On dodaje da će kao poslanik pozvati budućeg direktora, a na pitanje zašto ne pozove sadašnjeg odgovara da je „sada saznao” i da ne može nikoga da otpusti niti da vrati na posao.

„Novom direktoru se kao prva obaveza i zahtev nameće da reši taj slučaj, ali apelujem i na sadašnjeg direktora. Možda će ga posle ovoga i on vratiti”, kaže Ivanji.

Nada Kolundžija, šef poslaničke grupe Za evropsku Srbiju, kaže da će njena Demokratska stranka pokušati da ispravi nepravdu učinjenu Miloševiću, ukoliko je on stradao samo zbog toga što je progovorio o krađi u firmi u kojoj je radio. „Ako rukovodstvo ove firme ne bude spremno da ga vrati na posao mi ćemo posredstvom javnosti pokušati da to učinimo”,kaže Kolundžija.

U kabinetu gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, kod kojeg je Milošević zatražio prijem, juče su našem listu rekli da su njegovo pismo prosledili Gradskom javnom pravobranilaštvu. O tome da li će primiti Miloševića, Đilas će, kako su nas obavestili, odlučiti nakon što čuje mišljenje Pravobranilaštva. Preduzeće „Putevi Srbije” je, inače, u nadležnosti republičkih, a ne beogradskih vlasti.

Bivši ministar za infrastrukturu Velimir Ilić, za čijeg je mandata otkrivena „drumska mafija”, kaže da mu je žao što ta afera nije dovedena do kraja. Na pitanje kako komentariše to što je Milošević koji je pomogao otkrivanju krađe u „Putevima Srbije” dobio otkaz od direktora Branka Jocića koji je kadar Nove Srbije, Ilić odgovara da je na kraju ispalo tresla se gora rodio se miš. „Neki sitni koji to pokrenu plate ceh. Meni je žao ako je čovek imao neprijatnosti, jer je hteo da pomogne”.

Na pitanje da li Miloševića treba vratiti na posao, Ilić kaže da „nema ništa protiv”.

Podsetimo, Milošević je u ispovesti za „Politiku” rekao da Iliću i tadašnjem premijeru Vojislavu Koštunici nije pokušao da se obrati, jer, kako kaže, od njih nije ni očekivao pomoć.

Poverenik za informacije Rodoljub Šabić ističe da ga je kao čoveka dirnula Miloševićeva sudbina te da je na njegovu molbu pokušao da mu pomogne da se zaposli.

„O tom problemu pisao sam ministru za infrastrukturu Milutinu Mrkonjiću za koga sam mislio da možda može da pomogne. Razgovarao sam i telefonom o tome sa njim i tom prilikom dobio uveravanja da će pokušati da pomogne. Naknadno sam od ministra dobio i pismo u kome ga obaveštavaju da su Miloševićeve zahteve prosledili ’Putevima Srbije’”, kaže Šabić i dodaje da je van njegove moći da Miloševića vrati na posao, ali da bi oni koji mogu trebalo to i da urade.

I u Mrkonjićevom kabinetu„Politici” je potvrđeno da su o Miloševićevom slučaju obavestili nadležne u preduzeću „Putevi Srbije”.

„Ovo što se Miloševiću dogodilo nije od značaja za njegovu sudbinu, to je i ružna, preteća poruka svima koji bi hteli da pokušaju da u svojim sredinama nešto urade protiv zloupotreba i korupcije”, zaključuje Šabić.

Juče se našoj redakciji javila radnica „Puteva Srbije”, koja je rekla da je, zbog toga što je primetila krađu u ovoj firmi takođe imala neprijatnosti, ali je ipak uspela da zadrži radno mesto. Ona kaže da je izdavanje duplih kartica na naplatnim rampama bio samo jedan od mnogih načina da se opljačka ovo preduzeće. Ona se ponudila da bude svedok Miloševiću u procesu koji je zbog klevete pokrenuo protiv bivšeg direktora Branka Jocića.

-----------------------------------------------------------

Šabić: Nisam otkrio Miloševićeve namere

Poverenik za informacije Rodoljub Šabić kaže da je kada je Milošević zatražio pomoć od njega pre dve i po godine da bi dobio listing distribucije naplatnih kartica, zatražio od „Puteva Srbije” da se izjasne o razlozima zbog čega mu uskraćuju tražene informacije. „Nisam ih naravno, jer to nikad ne činim, informisao o njegovim motivima i namerama i zaista me neprijatno iznenađuje što sam u tekstu primetio nešto što bi moglo i tako da se shvati”, objašnjava Šabić.

On kaže da nije prihvatio argument da je reč o poslovnoj tajni i da je doneo rešenje kojim je poništio njihovo rešenje i istovremeno naložio da listing učine javnim, odnosno da Miloševiću uruče kopiju traženog dokumenta.

„Po zakonu, moje rešenje je bilo obavezujuće za ’Puteve Srbije’, ali oni po njemu nisu postupili. Vlada Srbije, inače dužna da u slučaju potrebe obezbedi izvršenje rešenja poverenika to nije uradila. ’Putevi Srbije’ su čak podneli Vrhovnom sudu Srbije tužbu protiv mene tražeći poništaj mog rešenja. Tu tužbu je Vrhovni sud Srbije nakon više meseci odbacio kao nedopuštenu, i Milošević je tek tada dobio dokument, koji je sada bitan dokaz u suđenju ’drumskoj mafiji’”,objašnjava Šabić.

J. Cerovina - A. Marinković

[objavljeno: 07/11/2008]
Pogledaj vesti o: Insajder

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.