Insajder: Upozorenje advokata Luke

Izvor: B92, 25.Maj.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Insajder: Upozorenje advokata Luke

Beograd -- Advokati Luke Beograd već dva dana šalju upozorenja televiziji B92, uoči emitovanja emisije "Insajder" koja je na programu danas. NUNS osudio ponašanje Luke.

Oba dopisa pravnih zastupnika Luke Beograd, koja su TV B92 dostavljena dan za danom, naslovljena su sa "Upozorenje". U dopisima, advokati tvrde da su podaci izneti u "Insajderu" dezinformacije i da grad ništa ne gubi zato što spornih 200 hektara nije išlo na licitaciju.

Oni tvrde da će grad >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zaraditi 900 miliona evra kad Luka stekne pravo na gradnju i plati naknadu za uređenje zemljišta.

U prvom dopisu, koji je dostavljen u petak, između ostalog se navodi:

"Iz svih navedenih razloga vas ljubazno molimo da dezinformacije koje se odnose na Luku dalje ne iznosite i da odlomke epizode u kojoj su izneti ni na koji način više ne emitujete. Ukoliko postupite suprotno smatrajte ovaj dopis opomenom pred zakonom predviđene postupke".

Posle ovog dopisa advokati Luke Beograd poslali su novo upozorenje sa sličnim sadržajem.

"Zahtevamo od vas da postupite u skladu sa zakonom i iznesete tačne informacije u skladu sa pravnom regulativom na koju je u dopisu ukazano bez ponovnog objavljivanja dezinformacija ili da iz narednih epizoda serijala Službena zloupotreba, eliminišete emitovanje bilo kojih daljih informacija koje su u emisiji iznete na račun Luke", piše u tom dokumentu.

Advokati Luke Beogard sada tvrde da su u emisiji "Insajder" pre mesec dana iznete dezinformacije.

Međutim, kada je putem medija pokrenuta kampanja u kojoj su tvrdili da TV B92 treba da ostane bez nacionalne frekvencije i kada se pojavila sumnja da je tu kampanju pokrenula upravo Luka, predstavnici te kompanije tvrdili su suprotno.

Naime tada, pre samo dve nedelje, saopštili su da oni ne stoje iza takvih tekstova i da nemaju ništa protiv B92 i "Insajdera", jer kako su naveli, u emisiji o Luci Beograd ukazano je samo na problem sistema od kojeg svi trpe štetu.

Međutim, nakon što je TV B92 najavila poslednju epizodu emisije "Insajder", advokati Luke Beograd počeli su da šalju upozorenja urednicima televizije.

B92: Otvorena pretnja i zastrašivanje

Urednica informativnog programa B92 Sanda Savić ističe da je ovo otvorena pretnja i zastrašivanje.

„U tzv. pismima upozorenja koje su poslata stoji da možemo da objavimo samo verziju Luke, a mi da ćutimo. Mislim da tako ne može. Mi smo nekoliko puta razgovatrali sa predstavnicima Luke, nudili im da daju izjave, a oni su to odbili. Oni sada mogu da nas demantuju, mada to nisu nikada uradili posle Insajdera. Mogu da nas kleveću po svojim medijima ili da primenjuju druge oblike ekonomskog iznurivanja. Samo da napomenem da najmanje tri godine B92 nema reklame nase najvece privatne firme Delta" objašnjava Sanda Savić.

Ona navodi da slede novi oblici ekonomskog iznurivanja.

„Suštinski problem je što su Miloševićevi tajkuni najveće bogastvo stekli posle demokratkim promena 2000. godine i što im je omogućeno da ostvare moć na svim nivoima, u svim institucijama i u medijima. Tamo gde nisu uspeli koriste ovakvu pretnju i pritiske. Mi dvadeset godina koliko postojimo isto reagujemo na sve vrste pritisaka tako što još odlučnije govorimo što mislimo o zloupotrebama sistema" ističe Sanda Savić.

B92 nastavlja da razotkriva slučaj Luke Beograd.

Podsećamo, posle poslednjeg serijala Insajdera zbog informacija otkrivenih u emisiji u Skupštini grada formiran je anketni odbor o prodaji Luke Beograd, a povodom izgradnje MPC Ušće gradonačelnik je prosledio materijal tužilaštvu.

Emisija "Insajder" u šest epiizoda otkrila je da je budžet grada na nekoliko lokacija, i to samo u Beogradu, oštećen za iznos koji se meri milijardama evra.

U poslednjoj, sedmoj epozodi "Insajder" će emitovati samo dokaze i činjenice, prvi put bez sagovornika, o tome kako država radi u interesu pojedinaca, a na štetu građana.

NUNS osudio ponašanje advokata Luke

Nezavisno udruženje novinara Srbije protestuje zbog ponašanja pravnih zastupnika Luke Beograd prema medijskoj kući B92 povodom emisije "Insajder".

„Ovo ima duboki i jasan signal pretnje i ucene. Pretnje ako ne prestanete mi ćemo to i to, a ucena u slučaju ako o tome ne govorite grupa koja je moćna osporiti će pravo na reklame Knjaza, Bambija, to lici na ucenu" naglašava predsednica NUNS-a Nadežda Gaće.

"Smatramo da pismo advokata Luke Beograd upućeno B92, naslovljeno kao 'Upozorenje povodom iznošenje neistinitih informacija u emisiji Insajder i zahtev za prestanak njihovog daljeg iznošenja', predstavlja čin zastrašivanja novinara i medija, i direktan atak na slobodu javnog informisanja", piše u saopštenju NUNS-a.

NUNS podseća da u Srbiji postoji Zakon o javnom informisanju kojim je jasno precizirano da "niko ne sme, ni na posredan način, da ograničava slobodu javnog informisanja, naročito zloupotrebom državnih ili privatnih ovlašćenja, zloupotrebom prava”.

Istim zakonom predviđena su i pravo na odgovor i pravo na ispravku, kao i sudska zaštita lica koja smatraju da su im "pravo ili interes povređeni neistinitom, nepotpunom ili netačno prenetom informacijom"”.

Ove zakonske norme bi morale biti poznate i pravnim zastupnicima Luke Beograd, pa otuda zabrinjava manir "upozorenja” kojim se od B92 zahteva da "dezinformacije koje se odnose na Luku dalje ne iznosite i da odlomke epizode u kojoj su iznete ni na koji način više ne emitujete”, saopštava NUNS.

"Advokati se ovim postupkom stavljaju u poziciju suda i presuđuju da je sadržaj osporene TV emisije neistinit. Još više zabrinjava to što uoči najavljenog nastavka emisije 'Insajder' advokati Luke sugerišu da je reč o novim dezinformacijama koje se ne smeju emitovati", piše u saopštenju.

Briga advokata za interese klijenta je razumljiva, ali ona ne sme da ugrozi slobodu novinara i javnog glasila da informišu o svim pitanjima koja su u interesu javnosti, zaključuje NUNS.

Reakcije kolega

Glavni i odgovorni urednik Politike Dragan Bujošević smatra da su predstavnici Luke mogli da izaberu da se ili oglase u emisiji i demantuju ono što smatraju dezinformacijama ili da se obrate sudu.

Bujošević kaže da i njegov list prima ovakva upozorenja od različitih ljudi.

„To jeste pretnja, to jeste vrsta pritiska i tu nema sumnje. Najbolje bi bilo da učestvuju u emisiju, ali hiljadu njih neće da odgovori na pitanje" ističe Bujošević.

Urednik političke redakcije lista „Blic" Nikola Jovanović kaže da ovaj slučaj poprima ozbiljne razmere i da je nedopustiv zahtev da B92 prestane sa objavljivanjem bilo čega što se tiče Luke.

„Nemaju nikakvo pravo da uskraćuju novinarima B92 i njenim gledaocima da priču, koju je ova televizija otvorila, isprate do kraja. Mislim da je sasvim OK bilo da daju komentar ili da zadovoljenje traže na sudu. Ovakvo njihovo saopštenje, a posebno insistiranje da se upozorenje ne objavljuje predstavlja pritisak na medije" dodaje Jovanović.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NUNS: Upozorenja Luke Beograd atak na slobodu medija

Izvor: Blic, 25.Maj.2009

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je danas ponašanje pravnih zastupnika Luke Beograd prema medijskoj kući B92 povodom TV serijala Insajder i ocenilo da je reč o napadu na slobodu medija.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.