Insajder: Pare nestale, puteva nema

Izvor: B92, 30.Maj.2011, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Insajder: Pare nestale, puteva nema

Beograd -- Milutin Mrkonjić, Velimir Ilić, Zoran Drobnjak i Milica Trifković su gosti emisije "Insajder uživo".

Insajder u novoj emisiji otkriva da zbog raznih zloupotreba i veze biznisa sa političarima u Srbiji ima mnogo manje izgrađenih puteva nego što je uloženo novca.

Emisiju Insajder možete pogledati u ponedeljak na programu B92, sa početkom u 21 sat.

U poslednjih 10 godina za izgradnju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i obnovu puteva uloženo na stotine miliona evra, što iz budžeta što povlačenjem međunarodnih kredita, koje će opet vraćati svi građani.

Prema istraživanju Insajdera, uspeh pojedinih firmi koje grade i održavaju puteve bio je usko povezan sa pitanjem koja stranka ima svoje ljude u državnim preduzećima i institucijama koje naručuju i plaćaju izvođenje poslova.

Tako se dešava da su pojedine firme imale ogromne finansijske uspehe, da bi sa promenom vlasti gubile lidersku poziciju, pa čak i odlazile u stečaj. Firme koje finansijski uspeh duguju vezama sa političarima najčešći su pobednici na tenderima.

Ove firme često dobijaju poslove i bez tendera, a što često znači da će neki put biti mnogo skuplje plaćen nego što zaista vredi.

Zbog loše kontrole trošenja novca svih građana dešava se da izvođač prikaže mnogo veću količinu materijala od zaista ugrađenog, da se plaća zakup mašina koje se ni ne pojavljuju na gradilištima, pa i da država privatnom izvođaču plati popravku puta koji je zapravo već popravljen.

Rezultat su loši putevi koji vrlo brzo moraju da se krpe, dok se pojedinci bogate. Da bi sve ovo bilo moguće neophodna je široka mreža saveznika, na čijem je vrhu obično investitor, odnosno državni organ koji dodeljuje i plaća posao.

Ovim unosnim poslovima koje finansira država, odnosno svi građani Srbije, bavi se tek nekolicina povlašćenih pojedinaca, koja uprkos kontroverznim biografijama, pravo na poslove dobija kupovinom društvenih preduzeća. U emisiji Insajder uživo otkrivamo i ko su zapravo gospodari puteva u Srbiji, ali I šta se dešava kada oslabi njihova politička zaštita.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.