INSAJDER: Jura do sada dobila 25 miliona evra subvencija i besplatno zemljište

Izvor: juGmedia, 05.Maj.2016, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

INSAJDER: Jura do sada dobila 25 miliona evra subvencija i besplatno zemljište

LESKOVAC/NIŠ – Južnokorejska kompanija Jura, koja je ovih dana dospela u centar pažnje javnosti zbog tvrdnji o veoma lošem položaju zaposlenih, od države je dobila ukupno 25 miliona evra subvencija, pokazuje finansijski izveštaj kompanije a navode ga novinari Insajdera.

Podsećanja radi, o problemima radnika u ovoj kompaniji u Leskovcu, prva je pisala juGmedia, a pre par meseci razotkrila i aferu o kupovini radnih mesta u „Juri“ za reket od 500 evra.  Inače, pisali >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << smo i o partijskoj korupciji, odnosno, o preporuci za zapošljavanje u zamenu za članstvo u vladajućoj partiji.

Kompanija je, takođe, u Nišu i Leskovcu na ime državne pomoći dobila na korišćenje zemljište i to bez nadoknade.

Jura, čiji je dolazak bio projekat nekadašnjeg ministra Mlađana Dinkića, u Srbiji posluje od 2010. godine.

Ova kompanija se bavi proizvodnjom kablova, što znači da se radi o manulenom poslu koji uglavnom obavljaju  nisko kvalifikovane žene koje praktično po ceo dan pletu kablove.

Ugovori koje je država potpisala sa tom kompanijom nisu dostupni javnosti.

Jedini zvanični dokument o državnoj pomoći dostupan je u arhivi rešenja Komisije za dodelu državne pomoći koja se bavila ovim projektom. Taj dokument, iz februara ove godine, tiče se dodele zemljišta u Leskovcu.

Jura je htela da proširi proizvodne kapacitete u Leskovcu i u zamenu za zapošljavanje novih 700 radnika i investiciju od dva miliona evra u novi pogon, zatražila od države zemljište od 3,7 hektara koje je Poreska uprava Leskovca procenila na 950 hiljada evra.

Investicioni projekat kompanije Jura u Srbiji je predviđao izgradnju postrojenja za proizvodnju elektro-instalacija kojim će u tri grada biti otvoreno ukupno 4.000 novih radnih mesta.

Gradovi Niš i Leskovac su tokom 2011. godine Juri dali pravo korišćenja zemljišta bez naknade na 99 godina. Jura se obavezala da će zaposliti još 1.500 radnika u Nišu.

Jedan od problema koje predstavlja subvencionisanje ovakvih investicija jeste to da oni fabričke hale pune sa običnim stolovima, za posao im ne treba nikakva oprema, pa se postavlja pitanje da li će nakon što su sa plaćenom radnom snagom istrošli sve subvencije države, moći bolju priliku i jeftiniju radnu snagu da nađu u drugoj državi.

Insajder.net se još početkom aprila obratio kompaniji Jura sa molbom da im omogući da posete fabriku i snime kratko proces poizvodnje.

Novinari navode da su želeli da razgovaraju sa direktorom ili predstavnikom kompanije koji bi odgovorio na pitanja o uslovima u kojima rade, značaju državne pomoći za poslovanje i načelnim poslovnim planovima.

Iz Jure im je odgovoreno da zbog brojnih poslovnih obaveza i isplanirah službenih putovanja u aprilu, nisu u mogućnosti da im izađu u susret.

FOTO: Insajder/juGmedia

(Kraj) Insajder/juGmedia

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Jura dobila ogromne subvencije i besplatno zemljište

Izvor: OkRadio.rs, 05.Maj.2016

Južnokorejska kompanija Jura, koja je ovih dana dospela u centar pažnje javnosti zbog tvrdnji o veoma lošem položaju zaposlenih, do februara 2015. godine je od države dobila ukupno 25 miliona evra subvencija, pokazuje finansijski izveštaj kompanije. Kompanija je, takođe, u Nišu i Leskovcu na...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.