Izvor: B92, 23.Apr.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapšenje na aerodromu

Beograd -- Kako B92 saznaje, na beogradskom aerodromu uhapšen je jedan od osumnjičenih za šverc cigareta, na osnovu tajne akcije Mreža, koju je policija završila još 2004. godine.

Kako navode izvori B92, u pitanju je radnik carine blizak tadašnjem direktoru carine Mihalju Kertesu. "Blic" saznaje da je uhapšen Stevan Banović iz Bačke Palanke, desna ruka bivšeg direktora carine Mihalja Kertesa, sa kojim je osumnjičen za šverc cigareta u policijskoj akciji Mreža. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ovaj dnevnik navodi izvor iz vrha MUP-a koji kaže da je vrlo moguće da je Banović došao u Srbiju i pored raspisane poternice jer mu je ponuđen status svedoka saradnika.

Izveštaj tajne akcije Mreža o švercu cigareta, podsetimo, otkriven je u javnosti prvi put 2006. godine, kada su u emisiji Insajder objavljeni delovi tog izveštaja.

Policija je istragu o švercu cigareta završila još 2004. Ceo izveštaj je, međutim, čuvan u tajnosti dve godine, i pored toga što su još tada postojali svi policijski dokazi za ukupno 8 švercerskih grupa.

Istraga je utvrdila da je u periodu od 1996. do 2003, nekoliko desetina bivših radnika carine, policije, Državne bezbednosti, političara, ali i danas uspešnih biznismena, učestvovalo u krijumčarenju cigareta, čime je budžet države oštećen za nekoliko miliona tadašnjih nemačkih maraka.

Posle emitovanja emisije Insajder 2006. godine, Specijalno tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv, kako se navodi, pripadnika kriminalne grupe na čijem je čelu bio Stanko Subotić Cane, a uhapšeno je više od 10 osoba.

U Tužilaštvu tvrde da niko nije preskočen i da slučaj nije zatvoren.

Međutim, u izveštaju akcije Mreža kao učesnike u švercu cigareta policija je 2004. godine navela i Milorada Vučelića, Jovicu Stanišića, Mirjanu Marković, Marka Miloševica, Dušimira Zabunovića, kompaniju DELTA Miroslava Miškovića, Mirka Vučurevića, Petra Komljenovića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.