Izvor: Radio 021, 01.Sep.2019, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradio hidroelektranu uprkos zabrani inspekcije, osuđen na pola godine uslovno i 800 evra kazne

Za gradnju male hidroelektrane "Jovanovići" bez građevinske dozvole investitor Duško Đedović osuđen je na pola godine uslovno i novčanu kaznu od 100.000 dinara, nakon što je s Osnovnim javnim tužilaštvom u Požegi sklopio sporazum o priznanju krivice, navodi to tužilaštvo za Insajder.

Gradnja male hidroelektrane "Jovanovići" na reci Panjici u selu Dobrače u Zapadnoj Srbiji je započeta 2017. godine. Krajem 2018. godine ekipa Insajdera na terenu je zatekla >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << iščupano drveće, klizišta, buku, oštećen lokalni put, suženo rečno korito, zamućenu reku...

U to vreme investitor Duško Đedović je, preko svojih firmi VSP Enerdži i Zeta, gradio malu hidroelektranu bez građevinske dozvole i adekvatne reakcije nadležnih institucija. Nesmetano je podigao temelje mašinske zgrade u kojoj bi trebalo da proizvodi struju, ukopao betonske cevi pored rečnog korita i započeo radove na vodozahvatu koji služi za prikupljanje vode iz reke.

Osim što je gradnja bez građevinske dozvole krivično delo za koje je predviđena kazna zatvora, prema Zakonu o ozakonjenju objekat koji je izrađen bez građevinske dozvole ne može biti legalizovan. Jedino predviđeno rešenje u takvim situacijama je rušenje objekta.

Uprkos kršenju zakona, građevinska inspekcija takvo rešenje nije donela, ali je investitoru krajem 2018. naredila da obustavi radove. Uprkos zabrani, investitor je radove nastavio, ponovo bez adekvatne reakcije nadležnih institucija.

Nije problem čoveka kazniti, to možemo lako"

To što je počeo da gradi bez građevinske dozvole, Đedović je pravdao komplikovanim procedurama i time što mu je Opština Arilje iz proceduralnih razloga četiri puta odbila izdavanje dozvole. Kako je u novembru prošle godine rekao za Insajder, počeo je da gradi bez građevinske dozvole jer je "računao da neće biti nikakvih problema" i da će "sve ići efikasno".

"Ne mislim da sam ja pogrešio, jedina je greška što sam računajući da ću dobiti dozvolu počeo da radim", naveo je Đedović.

S druge strane, građevinski inspektor u Opštini Arilje Zoran Radojević tada je za Insajder rekao da je inspekcija "blagonaklono" gledala i pustila investitora da, nakon uklanjanja proceduralnih nedostataka, konačno dobije dozvolu.

"Nije problem čoveka kazniti, to možemo lako. Poenta je preventivno delovati, upozoriti ga da radi nešto što je nezakonito, zatim ga naterati da uđe u tokove, a potom ako ne sluša to, onda kaznena politika. Mi da stojimo tamo i da stražarimo ne možemo", poručio je tada inspektor.

Radojević je rekao i da inspekciji nije promaklo da Đedović gradi uprkos zabrani, da su sve to videli i stavili zabranu na gradilište, a da je "sledeća stvar kaznena mera".

Mesec dana kasnije, investitor je i dobio građevinsku dozvolu.

Nagodba za gradnju bez dozvole uprkos zabrani inspekcije

Ipak, zbog svega što je prethodilo dobijanju dozvole, Koalicija organizacija protiv korupcije u zaštiti životne podnela je protiv investitora, odnosno NN lica u preduzećima VSP Enerdži i Zeta, krivičnu prijavu za gradnju bez građevinske dozvole i ugrožavanje životne sredine.

Pet meseci kasnije, Osnovno javno tužilaštvo u Požegi sklopilo je s Duškom Đedovićem sporazum o priznanju krivičnog dela, nakon čega je i Osnovni sud u Požegi na osnovu tog sporazuma, osudio Đedovića na uslovnu kaznu od šest meseci i novčanu kaznu od 100.000 dinara, ili oko 800 evra.

"Prilikom predlaganja krivične sankcije uzete su u obzir olakšavajuće okolnosti da je okrivljenom pre izvršenja krivičnog dela izdato rešenje o lokacijskim uslovima, da je četiri puta odbijen njegov zahtev za izdavanje građevinske dozvole, te da je nakon podnošenja krivične prijave građevinske inspekcije, a pre zaključenja sporazuma, rešenjem Opštinske uprave Arilje izdata građevinska dozvola privrednom društvu okrivljenog za izgradnju male hidroelektrane ’Jovanovići’", navodi se u odgovoru požeškog tužilaštva za Insajder.

Inače, za krivično delo gradnje bez građevinske dozvole i nakon što građevinska inspekcija naloži hitnu obustavu radova, prema Krivičnom zakoniku, predviđena je kazna zatvora od jedne do osam godina zatvora i krivična kazna.

Protiv Đedovića je u toku još jedan krivični postupak, takođe po prijavi Koalicije, zbog sumnji na ugrožavanje životne sredine, za šta je zaprećena kazna zatvora do tri godine.

Autor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.