Galijašević: Iranski obaveštajci najprisutniji u BiH, Sulejmani  umešan u likvidaciju Nedžada Ugljena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jan.2020, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Galijašević: Iranski obaveštajci najprisutniji u BiH, Sulejmani  umešan u likvidaciju Nedžada Ugljena

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević tvrdi da je obaveštajna služba Irana i danas jedna od najprisutnijih i najsnažnijih stranih službi koje deluju u BiH, te da je jedan od njenih ključnih ljudi, nedavno ubijeni general Kasem Sulejmani.

Galijašević za banjalučki portal Insajder kaže da Iran u BiH ima više obaveštajnih punktova.

"To je pre svega Kulturni centar Irana u Sarajevu, koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << otvoren ratne 1994, a lično ga je otvorio tadašnji ministar inostranih poslova Irana Ali Akbar Velajati. Tu je i bošnjačko-persijski koledž, a Iran u BiH ima i svoju televiziju Sahar, koja na našem jeziku emituje program osam sati dnevno", rekao je.

U Federaciji BiH, dodao je, deluju i brojne iranske NVO, koje su paravan za obaveštajno delovanje. "Iranska revolucionarna garda i njen general Kasem Sulejmani ovde su napravili ogroman posao. Oni su u ratu vezali za sebe pre svega Aliju Izetbegovića, a zatim i njegovog sina Bakira, kao i Šefika Džaferovića i čitav bošnjački obaveštajno-policijski i vojni vrh", naveo je.

Galijašević kaže da je Sulejmani najvrovatnije bio direktno umešan u likvidaciju Nedžada Ugljena, nekada drugog čoveka bošnjačke tajne službe AID.

Ugljen je pod i dalje nerazjašnjenim okolnostima 1996. godine ubijen u Sarajevu.

"Glavom je platio" to što je, kako kaže, Amerikancima nekoliko meseci ranije otkrio postojanje kampa za obuku terorista na Pogorelici kod Fojnice, a koji je, prema njegovim rečima, formiran pod pokroviteljstvom iranske obaveštajne službe.

"Nedžad Ugljen bio je važan obaveštajac Alije Izetbegovića i čovek koji je praktično upravljao 'Ševama', jedinicom za specijalne operacije i ubistva. Međutim, Ugljen je u jednom momentu, da bi se zaštitio od progona, stupio u kontakt sa Amerikancima. To se dešavalo na samom kraju rata, u decembru 1995, kada je Dejtonski sporazum već bio napravljen", kaže Galijašević.

Dodao je da se Ugljen smatra izvorom informacija koje su Amerikanci upotrebili da bi intervenisali na Pogorelici, pa se i njegovo ubistvo povezuje upravo sa otkrivanjem Pogorelice.

"Najverovatnije je da je iranska služba učestvovala u ubistvu Nedžada Ugljena, kao i ljudi u AID-u bliski iranskoj tajnoj službi", naveo je Galijašević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.