Direktor Polja D: Radilo se 24 sata

Izvor: B92, 08.Apr.2011, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor Polja D: Radilo se 24 sata

Lazarevac -- Direktor najvećeg kopa u Kolubari, koji je potpisivao izveštaje da su mašine radile bez prestanka, tvrdi da je to bilo moguće.

Naime, direktor najvećeg kolubarskog kopa uglja Milan Petrović rekao je da radnici privatnih firmi koje su bile angažovane na kopovima nisu koristili čak ni pauzu za topli obrok.

Petrović je potpisivao izveštaje da su mašine radile bez prestanka, a prvi put posle emitovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Insajdera o zloupotrebama u Kolubari on je dao izjavu o tom pitanju.

Milan Petrović, direktor - Polja D, najvećeg kolubarskog površinskog kopa, pojavio se pred novinarima zbog toga što je Kolubaru obilazio novi ministar rudarstva Oliver Dulić.

Posle sastanka iza zatvorenih vrata u Kolubari, resorni ministar Oliver Dulić i direktor Kolubare Nebojša Ćeran obišli su Polje D, a dočekao ih je direktor tog sektora Milan Petrović.

Pre samo 2 i po godine u kopu koji je Petrović pokazivao, bilo je mnogo više mašina privatnih firmi, koje su navodno radile 24 sata dnevno ceo mesec bez prestanka, kako je to otkriveno u Insajderu pre dva meseca.

"Pauza ne znači da mašine stoje"

Bila je to konačno prilika da čoveka, koji je svojim potpisom garantovao da je mašina radila bez prestanka, pitamo kako je to moguće.

Milan Petrović: Da, jesam ovo sam ja potpisao.

B92: A možete li da nam kažete da li je moguće da mašina radi 24 sata 31 dan u mesecu?

Peerović: Da Vam kažem, sve zavisi od načina potpisivanja ugovora. Ako je ugovor na angažovanje mašine, to znači da nije efektivan rad nego nominalan rad mašine. Kad neku mašinu angažujete 8 sati dnevno, njoj se piše 8 sati dnevno angažovanja, znači – sve je pitanje ugovora koji se potpiše, a ne da li mašina radi 8 sati ili ne radi 8 sati.

B92: Koliko postoji pauza na kopu dnevno, dakle, tokom 24 sata – to su tri smene?

Petrović: Postoji 3 pauze po pola sata.

B92: To znači da sat i po vremena dnevno mašine stoje?

Petrović: Ne znači da stoje mašine. Znači, radnici imaju pola sata pauzu, to ne znači da mašine stoje.

B92: A ko upravlja onda mašinama?

Petrović: Radnici Kolubare imaju pola sata pauzu, a privatne mašine nemaju pola sata pauzu.

B92: Hoćete da kažete da su ljudi radili po 8 sati bez pauze u tri smene?

Petrović: Ako sam ja potpisao da su radili – onda su radili.

B92: Znači, Vi stojite iza tog dokumenta?

Petrović: Da, iza svakog potpisa stojim.

Podsetimo, Insajder je u serijalu "Prevara veka" otkrio da je Kolubara za zakup mašina privatnih firmi po satu plaćala oko 100 evra.

Da je prilikom plaćanja, Kolubara odbila samo pomenutih sat i po zakonom zagarantovane pauze, ušteda po zakupu jedne mašine bila bi 4500 evra mesečno.

Ćeran: Stojim iza Petrovićeve stručnosti i rezultata

U serijalu "Insajdera" o zloupotrebama u Kolubari otkriveno je da je za poslednjih 8 godina na zakup mehanizacije privatnih firmi to preduzeće potrošilo oko 130 miliona evra.

Novi direktor Nebojša Ćeran 2009. godine smanjio je troškove za čak 50 miliona evra godišnje.

Međutim, Ćeran nije mogao da odgovori na pitanje da li postoje bilo kakvi ugovori koji su u prošlosti omogućavali angažovanje mašine 24 sata i da li on veruje svom šefu sektora.

I on i resorni ministar Oliver Dulić navode da podržavaju istragu policije.

Ćeran: Nisam dovoljno da kažem kompetentan da odgovorim da li je moguće bilo zakupiti mašine na 24 sata. Istraga će sasvim sigurno odgovoriti na to, jer to jeste"

B92: Jeste li razgovarali o tome sa svojim šefovima sektora koje ste zadržali?

Ćeran: Ne razumem šta bi mi to pomoglo"

B92: Da li ste Vi čuli ovo objašnjenje, da li ste Vi možda pogledali ugovor, videli da li je objašnjenje verodostojno? Vi ipak zadržavate te ljude, kao direktor ste dužni da vodite računa o zakonitosti rada preduzeća.

Ćeran: Potpuno stojim, pored mene stoji čovek koji je direktor Polja D i koji je bio direktor Polja D, i potpuno stojim iza kompetentnosti i stručnosti i proizvodnih rezultata ovog čoveka ovde.

Dulić podržava istragu navoda o zloupotrevama

Ministar Oliver Dulić, od nedavno nadležan i za rudarstvo, izjavio je da podržava istragu podržava akcije državnih organa da se istraže navodi o zloupotrebama u "Kolubari".

"Ja apsolutno podržavam svako pitanje koje će doprineti da se ova tema razreši, mi pružamo podršku državnim organima da istraže u potpunosti sve ono što su bili navodi koji su se pojavili u medijima i hoćemo da svaki kriminal koji se dešava u državi dobije svoj sudski epilog",

Ipak glavna tema prve Dulićeve posete Kolubari, od kada je rudarstvo pripojeno Ministarstvu živtone sredine prostornog planiranja, bila je eksproprijacija Vreoca i širenje Polja D.

Ministar je najavio odlučnu akciju države na rešavanju problema koji koče iseljenje mesta Vreoci, ispod kojeg leži oko 500 miliona tona kvalitetnog lignita.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.