Izvor: JUGpress.com, 22.Sep.2022, 07:50

Bilčik: Duh prošlosti otežava odluke

BEOGRAD

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je televizi Insajder da je u Srbiji duh prošlosti toliko prisutan da u velikoj meri otežava odluke o budućnosti.

On je istakao da budućnost Srbije, ako će biti evropska i pozitivna, ne može da bude zasnovana na duhu onoga što se desilo 1999. godine i dodao da se nada da će današnja generacija političara u Srbiji, koji tvrde da žele >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << da rade na evropskoj budućnosti Srbije, shvatiti da je potrebno doneti neke teške odluke.

“Moraju da se suoče sa prošlošću da bi išli u budućnost. Znam da je to u njihovim rukama, ali ja jednostavno prenosim poruku. To je nešto što smo i mi morali da uradimo u drugim zemljama Evrope i ništa tu nema izuzetno u vezi sa Srbijom u tom smislu”, kazao je Bilčik.

Odgovarajući na pitanje o izveštaju Evropske unije u kojem se prvi put pominje bilateralno priznanje Srbije i Kosova, Bilčik je rekao da misli „da pozivi na obostrano priznanje u ovom trenutku nisu politički korisni“.

“Kao stalni izvestilac moram da kažem da mi nije bilo drago zbog činjenice da je uvrštena rečenica o obostranom međusobnom priznanju. Mislim da ona nije korisna. Istovremeno, ubeđen sam da je jedini način da Srbija nastavi sa svojim evropskim putem da postoji dijalog Beograda i Prištine”, naglasio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

On je, ipak, naglasio da tek predstoje „teške odluke“ za Srbiju i Srbe na Kosovu.

Kad je reč o uvođenju sankcija Rusiji, Bilčik kaže da ako je Srbija već izabrala evropski put, onda treba da poštuje evropska pravila.

 „Radi se o tome da je Srbija napravila opredeljenje da poštuje evropska pravila, ali ono što se desilo prethodnih meseci je da je spoljna i bezbednosna politika Srbije, odnosno njeno usklađivanje sa evropskom, palo na niži nivo u odnosu na ono što je bila situacija pre ruskog napada na Ukrajinu”, ukazao je Bilčik.

Istakao je da je Srbija jedina zemlja, ozbiljni kandidat za Evropsku uniju, koja to nije uradila, jedina zemlja koja se po tome izdvaja u regionu i jedina zemlja u Evropi, pored Belorusije, koja ima takav stav.

Bilčik se osvrnuo i na zvaničnu posetu ministra unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandra Vulina Rusiji.

„Svi smo u Evropskoj uniji primetili posetu Vulina Rusiji, ali mnogi od nas nisu razumeli zašto ministar unutrašnjih poslova Srbije ide na sastanak sa ministrom spoljnih poslova Rusije. To je poseta koja se desila u teško vreme, u teškom trenutku, da bismo mi to u Evropskoj uniji mogli politički da razumemo“, istakao je Bilčik.

Na konstataciju voditelja da je teško očekivati da Srbija uvede sankcije Rusiji, između ostalog i zbog toga što 100 odsto zavisi od ruskog gasa, Bilčik kaže da je Unija spremna da pomogne Srbiji po tom pitanju.

„Mislim da ako je Srbija već odlučila da ide u pravcu Evropske unije, važno je da nađe način uz našu pomoć i mi smo spremni da pomognemo da postane manje zavisna od Rusije kada je reč o prirodnom gasu”, kazao je Bilčik.

Komentarišući stanje vladavine prava u Srbiji, on je naglasio da je to proces na kojem konstantno mora da se radi.

„Pravna država, odnosno vladavina prava, je ključna stvar i povezana je sa isplatom evropskih sredstava. Kako mi možemo da pošaljemo velike sume novca zemljama u kojima postoje veliki problemi sa vladavinom prava. Ja kažem da je Srbija napravila veliki napredak, ali i da je još veliki posao pred njom“, objašnjava Bilčik.

Bilčik je osudio javne napade političara na sudije i novinare, odnosno medije, rekavši da zbog toga EU predlaže novi zakon o medijima i da se nada se da će to inspirisati i napredak Srbije na medijskom segmentu.

“Ti napadi su neprihvatljivi. Ubeđen sam da političari ne smeju da pritiskaju i ne sme biti napada ni na sudije i tužioce koji rade u skladu sa vladavinom prava“, poručio je Bilčik.

Izvor: FoNet

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.