Ništa od dolaska Ikee u Srbiju?

Izvor: B92, 03.Avg.2009, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ništa od dolaska Ikee u Srbiju?

Beograd -- Dolazak čuvenog švedskog proizvođača nameštaja, Ikee, za sada je odložen jer su pregovori sa Vladom Srbije zapali u ćorsokak.

Kako piše Blic, Ikea je odustala od izgradnje fabrike u Srbiji i predstavnike Vlade obavestila da ne može da se na to obaveže u uslovima svetske krize, čime je ranije dogovoreni paket (ustupanje državnog zemljišta za izgradnju šoping molova i zauzvrat izgradnja fabrike) pao u vodu.

Prvobitan dogovor sa Ikeom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bio je da se ova kompanija obaveže da će do 2012. godine početi izgradnju fabrike u Srbiji, a zauzvrat bi Vlada Srbije pomogla u obezbeđivanju zemljišta za izgradnju više šoping molova.

To se posebno odnosilo na Beograd, gde je zbog teškog dolaska do zemljišta na atraktivnim lokacijama Vlada pristala da direktnom pogodbom, bez tendera da Ikei na korišćenje 72 hektara zemlje pored beogradskog aerodroma, koju sada koristi Institut za stočarstvo. Prihvaćen je i predlog Ikee da cena zakupa bude svega 50 evra po kvadratu, odnosno tek trećina tržišne cene.

S druge strane, predstavnici Ikee su se obavezali da će uposliti dve hiljade radnika i uložiti u izgradnju tržnog centra 300 miliona evra. Uz šoping mol na ovoj lokaciji, koji je trebalo da bude prvi u Srbiji, Ikea je predvidela izgradnju još četiri: kod Bubanj potoka, u Nišu, Novom Sadu i Čačku. Iako je Vlada kao lokaciju za fabriku predložila Loznicu, jer je to centar naše drvne industrije, predstavnici Ikee su se ipak opredelili za izgradnju fabrike u Sremskoj Mitrovici.

Ugovorom je bilo predviđeno i da Ikea godišnje od srpskih dobavljača otkupljuje robu u vrednosti od 100 miliona evra, čime bi oživela naša drvoprerađivačka industrija. Ukupan iznos Ikeinih investicija u Srbiji trebalo je da iznosi 1,2 milijarde evra.

Međutim, predstavnici Ikee nedavno su Vladi Srbije poslali predlog izmenjenog ugovora, koji je predviđao sve obaveze na strani Vlade (ustupanje zemljišta direktnom pogodbom, nisku cenu zakupa, ustupke Zavoda za urbanizam zbog izmene saobraćajnih rešenja itd.), dok je obaveza Ikee da izgradi fabriku relativizovana.

Naime, oni su tražili rok do 2012. da odluče da li će uopšte graditi fabriku u Srbiji (razmatraju još četiri lokacije u Istočnoj Evropi), zatim rok od još dve godine da krenu u realizaciju, a u slučaju da odustanu od izgradnje izrazili su spremnost da isplate Vladi odštetu od 10 miliona evra. I to bez bankarskih garancija, što znači da bi se potraživanje ostvarivalo na sudu.

Uz to, novi zahtev Ikee bio je da polovinu poslovnog prostora u tržnom centru rentiraju drugim kompanijama po komercijalnim cenama.

Zbog odustajanja od fabrike, Vlada Srbije je predstavnicima Ikee poručila da su ovde dobrodošli, ali samo tako što će na tenderu, putem tržišne utakmice, doći do zemljišta i graditi tržne centre. Pregovori su za sada prekinuti, a dolazak Ikee ostaje neizvestan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.