IKEA Beograd
IKEA Beograd

Početkom 1990. godine kompanija Ikea je prepoznala razvojni potencijal u regionu i počela da se širi otvorivši prvu robnu kuću u Mađarskoj.
Ubrzo nakon toga, otvorene su robne kuće u Slovačkoj, Češkoj, Poljskoj. Razvojni plan je tada postojao i za našu zemlju.
Ikea start šop otvorena je u Beogradu 1990, i predstavljala je manju verziju robne kuće Ikea.

Veličina radnje je bila 1.000 metara i nudila je potrošačima 650 proizvoda iz Ikea asortimana. Uprkos ograničenom asortimanu Ikea je zabeležila ogroman uspeh. Zbog konflikata u regionu, radnja je bila zatvorena 1992. godine, a obustavljeno je dalje širenje maloprodajne mreže u celom regionu. Uprkos činjenici da su planovi za otvaranje robnih kuća obustavljeni, organizaciona jedinica Ikea odgovorna je za uspostavljanje saradnje s lokalnim kompanijama koje proizvode Ikea asortiman, nastavila se akcija i rad u regionu, a broj kompanija koje sarađuju i rade za Ikeu porasle su tokom perioda i godina sve više. 2007. godine Ikea je objavila planove za otvaranje robnih kuća u Srbiji, Hrvatskoj, i Sloveniji.

Predstavništvo kompanije Ikea za jugoistočnu Evropu koje pokriva Srbiju, Sloveniju, Hrvatsku, Rumuniju, otvoreno je 2008. godine sa sedištem u Beogradu. U ovom sektoru trenutno radi 80 zaposlenih. Ikea Srbija pronašla je i kupila parcelu za svoju prvu robnu kuću u Beogradu, na lokaciji Bubanj Potok. Parcela je proširena kupovinom dodatnog zemljišta 2014. Na parceli je postavljen simbolični Ikea bilbord koji označava mesto buduće robne kuće. Aprila 2016. godine u prisustvu visokih državnih zvanica postavljen je kamen temeljac za prvu robnu kuću Ikea u Srbiji. Kompaniju Ikea osnovao je Ingvar Kamprad 1943. godine u Smalandu na jugu Švedske. Ingvar je svoj preduzetnički put započeo sa samo pet godina kada je počeo da prodaje šibice najbližim komšijama. Ubrzo je posao proširio na prodaju semena za cveće, čestitki, božićnih ukrasa, a kasnije i olovaka.

Sa 17. godina otac ga je nagradio za dobar uspeh u školi, a on je ta sredstva iskoristio kako bi osnovao svoju kompaniju Ikea. Naziv Ikea je nastao od inicijala osnivača I. K i početnih slova farme Elmtarid i sela Aginarid gde je odrastao. Ikea je s početka prodavala olovke, ramove za slike, novčanike, satove, nakit, nameštaj je postao deo ponude 1948. godine i od tada je započeo konstantan rast i napredak kompanije. Danas je Ikea veliki maloprodajni lanac sa 172.000 zaposlenih, 375 robnih kuća u 28 zemalja, i poslovnim akcijama u čak 43 zemlje.

Vizija kompanije Ikea je stvaranje bolje svakodnevice za što više ljudi. U ponudi je širok asortiman dobro dizajniranih i odličnih proizvoda za opremanje doma po pristupačnim cenama da veliki broj ljudi može sebi da priušti nešto od asortimana. Ikea ima više od 300 svojih radnji koje raduju ljude, a prva robna kuća se gradi i u Srbiji i trebalo bi da bude otvorena na leto 2017. godine. Grupa Ikea je objavila planove širenja u Kini i za otvaranje prve prodavnice u Indiji, s obzirom da kompanija namerava da u naredne četiri godine poveća prodaju za skoro 50 odsto.

Cilj kompanije je prihod od 50 milijardi evra do 2020 rekao je Ikein direktor medijima, dodajući da je prodaja za 12 meseci zaključno sa avgustom porasla za 7,1 na 34,2 milijarde. Ikea planira da u narednih nekoliko godina uvede elektronsku trgovinu na svim tržištima.
Sada Ikeina e trgovina postoji na 14 tržišta. Kompanija planira da do 2020. godine e trgovina daje 10 odsto ukupne prodaje.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 20.Sep.2021, 16:36

AdAge: Nedeljni pregled 5 najkreativnijih ideja

AdAge: Nedeljni pregled 5 najkreativnijih ideja

Sledi izbor magazina Ad Age najinovativnijih i dobro osmišljenih ideja poznatih svetskih brendova/kompanija tokom protekle sedmice. 5. Heineken: Well worth the wait. Agencija: Publicis Italy. 4) Thinx: Period Billboard. Agencija:...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 20.Sep.2021

Punite telefon na stolu " IKEA predstavila zanimljiv wireless punjač VIDEO

Punite telefon na stolu  IKEA predstavila zanimljiv wireless punjač VIDEO

Ako ste ikada pomislili: "Hej, bilo bi sjajno kada bih mogao da napunim telefon ili tablet tako što ću ga samo staviti na sto", onda IKEA ima pravu stvar za vas.

Detaljnije >>

Izvor: Domino Magazin, 17.Sep.2021, 12:55

U robnoj kući IKEA Beograd počinje prodaja nameštaja za gejmere

Nova kolekcija nameštaja koju je IKEA razvila u saradnji s brendom Republic of Gamers (ROG) biće dostupna u robnoj kući IKEA Beograd i onlajn od početka oktobra. Novi asortiman za gejmere, sa 29 proizvoda, pomoći će u kreiranju potpuno...

Detaljnije >>

Izvor: Domino Magazin, 15.Sep.2021, 14:00

IKEA festival je 16. septembra – Evo šta ćete videti

IKEA festival je sutra – 16. septembra i evo šta ćete moći da vidite. Švedska kompanija najavljuje uživanje u koncertima, receptima, dizajnu, razgovorima. “Tokom 24 sata možeš da zaviriš u domove svetski poznatih umetnika,...

Detaljnije >>

Izvor: Domino Magazin, 09.Sep.2021, 13:00

IKEA festival o boljem životu kod kuće

IKEA festival, koji slavi najbolje od života kod kuće, biće održan u četvrtak, 16. septembra, 24 sata onlajn, dok će deo aktivnosti biti organizovan i u robnoj kući IKEA Beograd. IKEA slavi najbolje od života kod...

Detaljnije >>

Izvor: Domino Magazin, 18.Avg.2021, 10:46

IKEA proizvodi i čistu energiju i počinje prodaju

IKEA planira da proizvodi čistu energiju i uskoro počinje prodaju građanima Švedske za početak. Kompanija je objavila planove da preko svog servisa pretplate Strömma švedske domove snabdeva čistom energijom. Odnosno onom...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 15.Avg.2021, 15:51

JEZIV UDES NA AUTOPUTU KOD BUBANJ POTOKA Povređeno čak 15 osoba, od kojih su većina DECA, saobraćajne gužve NESNOSNE (FOTO)

Čak osmoro dece i sedmoro odraslih povređeno je u lančanom sudaru na autoputu kod Bubanj potoka i robne kuće "Ikea", u pravcu ka Beogradu. Saobraćaj je bio obustavljen najmanje dva sata.

Detaljnije >>