Del Ponte: Upozorila sam Đinđića na zaveru protiv njega

Izvor: Blic, 13.Mar.2008, 07:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Del Ponte: Upozorila sam Đinđića na zaveru protiv njega

Bivša tužiteljka Haškog suda Karla del Ponte upozorila je bivšeg premijera Srbije Zorana Đinjđića, tokom njihovog susreta u Beogradu sredinom februara 2003, da Tribunal ima pouzdane informacije o pripremi atentata na njega i da te pretnje treba da shvati ozbiljno.



Kako Del Ponteova navodi u knjizi "Lov", koja uskoro treba da bude objavljena u Italiji, Đinđić joj je tada rekao da priprema "napad na spregu između članova organizovanog kriminala i pripadnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << snaga bezbednosti" Srbije.

On je tada naveo i da je već smenio dve glavne ličnosti službe državne bezbednosti jer nisu obezbedili nikakve korisne informacije o haškom optuženiku Ratku Mladiću.

"Rekla sam mu da bude veoma oprezan. Pokazala sam mu interni izveštaj Tribunala, dve strane sa podacima o zaveri da bude ubijen", piše Del Ponteva, objašnjavajući da su dokument sastavili pouzdani izvori Haškog suda iz Beograda.

Mladića trebalo da hapse kad i Miloševića

Haški begunac Ratko Mladić mogao je da bude uhapšen i izručen Haškom tribunalu istog dana kada je u Holandiju prebačen i Slobodan Milošević, tvrdi bivša glavna tužiteljka tog suda Karla del Ponte u svojoj knjizi „Lov".

Knjiga bivše tužiteljke trebalo bi da se pojavi u prodaji krajem marta u Italiji, u izdanju izdavačke kuće iz Milana „Feltrineli".

U izdanju dostupnom novinarima pre zvaničnog objavljivanja knjige, a koju je videla agencija Beta, Karla del Ponte piše, između ostalog, o bezuspešnim pokušajima da se uhapsi Ratko Mladić. „Kasnije sam saznala od pouzdanog izvora da je tog četvrtka uveče još jedan putnik trebalo da leti za Holandiju zajedno s Miloševićem. Jedan zvaničnik federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova predložio je ambasadi prijateljske zemlje hapšenje Mladića", navodi Del Ponteova.

Taj izvor joj je rekao da se Mladić u tom trenutku nalazio u Beogradu ili okolini i da nije imao preterano jaku zaštitu.

„Baza NATO u Tuzli upitana je da li može da primi još jedan 'paket’. Odgovorili su da su za organizovanje takve akcije potrebna dodatna četiri sata. To vreme je isteklo, a Mladić možda nikada nije saznao koliko je bio blizu hapšenja", dodaje bivša tužiteljka.

Karla del Ponte piše i o susretu sa Zoranom Đinđićem početkom marta 2001. u Luganu, kada joj je bivši premijer predočio teškoće u hvatanju haških begunaca i izložio svoju strategiju za izručenje optuženika. Preneo je Karli del Ponte plan o usvajanju zakona koji bi omogućio srpskoj vladi da ponudi haškim optuženicima podsticaje kako bi se dobrovoljno predali, a što Vojislav Koštunica, za koga je Đinđić rekao da odugovlači saradnju sa Tribunalom, ne bi mogao da spreči.

Đinđić je tada kazao i da je u tom trenutku nemoguće da Mladić, koji i dalje živi u Srbiji i na platnom je spisku jugoslovenske vojske, bude uhapšen jer ima zaštitu vojske.

Miloševićev glas podrhtavao od besa

Prvi i jedini put kada se Karla del Ponte nasamo srela sa Slobodanom Miloševićem u Haškom tribunalu, bivši jugoslovenski i srpski predsednik nastojao je da ostavi utisak da dominira razgovorom, kao da je i dalje šef države, "bos svih bosova", opisuje taj neuspeli razgovor bivša haška tužiteljka u svojoj knjizi "Lov.

U knjizi, koja treba da bude objavljena krajem marta u Italiji, a u čije je izdanje dostupno za novinare pre zvaničnog objavljivanja imala uvid agencija Beta, ona opisuje i događaje na početku suđenja Miloševiću u Hagu, navodeći da je pred prvo saslušanje bivšeg predsednika Jugoslavije tražila da se s njim sastane nasamo.

Iz bezbednosnih razloga, razgovor s Miloševićem je upriličen u sudnici, pošto su sudije i ostali članovi suda otišli.

"Sela sam za jedan kraj stola i čekala da dvoje, troje službenika obezbeđenja dovedu Miloševića. Nekoliko trenutaka gledao je oko sebe, izbegavajući moj pogled. Predstavila sam se i počela da mu objašnjavam pravila procedure i moje pravo da trazim ispitivanje", navodi Karla del Ponte.

"Spremna sam da vas odmah saslušam, jer imate mnogo da kažete", rekla je optuženom.

"Milošević me je tada pogledao u oči. Pokušavao je da ostavi utisak da je snažan, da dominira razgovorom, kao da je i dalje predsednik, šef države, i dalje glavni komandant oružanih snaga, bos svih bosova", piše bivša haška tužiteljka.

Pošto joj je odgovorio da dobro poznaje proceduru, Milošević je kazao da može da odbije da odgovara na njena pitanja, a zatim je okrenuo glavu i počeo da govori na srpskom jeziku, 'ponavljajući već pripremljene napade na Tribunal i Tužilaštvo'".

"Uzbudio se. Glas mu podrhtava od besa. Čini se snažan, bistar, nimalo slab. Ali, to više nije čovek na čiji su šarm i samouverenost naseli toliki političari i diplomate. Liči na razmaženo dete koje svojim hirovima posle izvesnog vremena počinje da ide na nerve", piše Karla del Ponte.

Ona navodi da joj, pošto je ispunila svoje pravo da ga pozove da sarađuje u istrazi i pošto je on iskoristio svoje pravo da to odbije, razgovor s Miloševićem više nije bio ni od kakve koristi.

"Vodite ga", rekla je čuvarima.

"Nismo se rukovali. Nikada se više nismo sreli nasamo, licem u lice", piše Del Ponteova.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Upozorila Zorana

Izvor: Večernje novosti, 13.Mar.2008

Karla del Ponte u knjizi "Lov" tvrdi da je tribunal imao informacije da se sprema ubistvo Đinđića: Pokazala sam mu interni uzveštaj, dve stranice sa podacima o zaveri da bude ubijen. Znam to, odgovorio joj je Đinđić kroz osmeh, kaže ona

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.