Izvor: Blic, 26.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija: Sud nenadležan, u Hrvatskoj nije počinjen genocid

Drugi, ujedno i poslednji, spor koji se u Hagu vodi protiv Srbije pod optužbom za genocid, započeo je juče po tužbi Hrvatske uz nastojanje pravnog tima iz Beograda da dokaže nenadležnost suda po ovoj optužbi.

- Međunarodni Sud u Hagu je nenadležan da sudi Srbiji za genocid po tužbi Hrvatske. U Hrvatskoj nije počinjen genocid. Haški tribunal nikoga nije ni optužio za genocid u Hrvatskoj - rekao je, između ostalog, Tibor Varadi, glavni pravni zastupnik Srbije, juče >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu na početku preliminarne rasprave o nadležnosti suda za tužbu Hrvatske, uložene 1999. godine, okrivljujući vlasti u Beogradu za genocid navodno počinjen tokom sukoba u Hrvatskoj 1991-95.

Varadi je naglasio da sud nema nadležnost za tužbu Hrvatske jer u trenutku njenog podnošenja, 1999. godine, tadašnja SR Jugoslavija nije bila članica UN, niti potpisnica Konvencije o genocidu, što je nužan uslov za nadležnost najvišeg suda UN.

- Razmatranje događaja u Hrvatskoj stoga nije zadatak ovog suda - rekao je Varadi i podsetio da Haški tribunal nikoga nije ni optužio za genocid u Hrvatskoj.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rasprava o tužbi Hrvatske

Izvor: B92, 26.Maj.2008

Beograd -- Međunarodni sud pravde odbio je zahtev Hrvatske u kome je traženo da se Srbiji naredi da preda određene dokumente pravnom timu Zagreba... Danas je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu počela je preliminarna rasprava u sporu po tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid u ratu od 1991....

Nastavak na B92...

Hag - rasprava o tužbi Hrvatske protiv Srbije za počinjeni genocid

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Maj.2008

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu danas počinje preliminarna rasprava o tužbi koju je Hrvatska podnijela protiv Srbije, tvrdeći da su vlasti u Beogradu odgovorne za genocid počinjen tokom sukoba 1991-95.godine u Hrvatskoj. Kako je saopćio najvi&s ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Počela rasprava o nadležnosti suda po tužbi Hrvatske za genocid

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Maj.2008

Pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Hagu, danas prijepodne započela je petodnevna rasprava o nadležnosti Suda za tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid u ratu 1991.-1995. godine.Prvo usmeno roči&scaron;te u ovom predmetu održava se gotovo devet g ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Sud odbio da Hrvatskoj obezbedi transkripte

Izvor: Politika, 26.Maj.2008

Branilac Srbije Tibor Varadi naveo da je „Oluja” najveći zločin Hrvata nad Srbima, dok hrvatska strana tvrdi da je Beograd podsticao krajinske Srbe na iseljavanje ..Osporavanjem nadležnosti Međunarodnog suda pravde juče je u Hagu počela rasprava po tužbi koju je 1999. godine Hrvatska podnela...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.