Izvor: B92, 28.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj o ubistvu premijera

Beograd -- Sinoć su u emisiji Insajder ekskluzivno emitovane izjave Vojislava Šešelja istražnom sudiji u procesu za ubistvo premijera.

Predsednik radikala je te izjave dao u Hagu. U tim izjavama Šešelj govori da je radostan što je Đinđić ubijen i ne negira da se sam sreo sa vođama zemunskog klana. Jedan od gostiju, Aleksandar Vučić, optužio je Borisa Tadića da su on i njegov saradnik Vuk Jeremić posle 5. oktobra izvršili, kako se izrazio, invaziju na Naftnu industriju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije. Na ove navode reagovala je Demokratska stranka.

"Lično sam se obradovao kada sam čuo da je Đinđić poginuo, da je mrtav, i ovde u zatvoru pokazao sam to svojoj okolini. Jer, Đinđić je veliki izdajnik srpskog naroda i veliki kriminalac, najveći u Srbiji. Zaslužio je ovakvu sudbinu", rekao je Šešelj nakon atentata na premijera.

Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić je rekao da je sasvim siguran da Vojislav Šešelj misli da je Zoran Đinđić bio kriminalac.

"Vi govorite o čoveku koji se našao iza haških rešetaka sa sudbinom da ne zna da li će i kada izaći odande. Nema nikakve sumnje da je mislio o njemu u političkom smislu sve najgore, a ovo je bio način da pokaže svoj inat prema onima koji su kod njega došli", rekao je Vučić.

Demokratska stranka pozvala je funkcionere SRS-a da objasne da li su i kada su saznali da se priprema atentat na premijera Zorana Đinđića i da li je istina da je Šešelj zahtevao da budu ubijeni premijer i tadašnji ministar prosvete Gašo Knežević.

DS je pozvao radikale da objasne činjenicu da su se svi pripadnici zemunskog klana u periodu od 1996. do 2000. godine, kada je predsednik opštine Zemun bio Vojislav Šešelj, naselili u toj opštini.

"Pozivam SRS da razjasni kako je to dugogodišnji Šešeljev telohranitelj, kum Aleksandra Vučića, Petar Panić, zastupao Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića u postupku legalizacije zgrade u Šilerovoj, koja je i srušena zbog toga što je nelegalno podignuta", kaže Dušan Petrović iz DS-a.

DS pita i da li su radikali dobijali novac od zemunskog klana za kampanju i kako bi Šešelj i drugi funkcioneri radikala izgradili porodične kuće.

Vučić optužio Tadića

Vučić je optužio predsednika Srbije i lidera DS-a Borisa Tadića da je sa svojim savetnikom i članovima zemunskog klana 5. oktobra 2000. "upao" u prostorije Jugopetrola i preduzeća Informatika.

"Grupa koja je uletela u Jugopetrol su: Tadić, njegov sadašnji savetnik Vuk Jeremić, koji je i sin tadašnjeg zamenika direktora Jugopetrola Miška Jeremića, Dejan Milenković, braća Simovići i ostali iz zemunsko-surčinskog klana."

Vučić je rekao da to piše u "dokumentu važnog državnog organa", čiji naziv nije naveo.

On je takođe kazao da su tokom jeseni 2000. Tadić i Jeremić odlazili u Surčin kod vlasnika "Krmivoprodukta " Dragoljuba Markovića, gde su se sretali sa vođom zemunskog klana Dušanom Spasojevićem i Milenkovićem.

Demokratska stranka je, povodom Vučićevih izjava, pozvala SRS da prestane sa širenjem laži i da odgovori na pitanje na koji način je Šešelj bio umešan u pripremu ubistva premijera Đinđića.

Od početka suđenja, a naročito od početka Milenkovićevog svedočenja, koji je više puta ponovio da je Šešelj bio upoznat sa pripremom atentata, što potvrđuju i njegove monstruozne izjave date neposredno pred ubistvo premijera Đinđića, Srpska radikalna stranka pokušava da zamagli istinu i da relativizuje svoju povezanost sa organizovanim kriminalom i sopstveno kriminogeno delovanje, stoji u saopštenju te stranke.

DS odbacuje optužbe

U DS-u odbacuju sve optužbe na račun Tadića, navodeći da radikali lažima prikrivaju činjenice i okolnosti koje su za njih loše.

"Aleksandar Vučić je izneo laži o predsedniku Tadiću, pošto je zaštićeni svedok izneo vrlo teške činjenice i vrlo teške optužbe na račun Vojislava Šešelja i Srpske radikalne stranke", kaže Petrović.

"Mi tražimo da sud donese odluku što je pre moguće, zbog toga što je utvrđivanje krivice za ubistvo Đinđića civilizacijski važna stvar za Srbiju", naveo je on.

Petrović je rekao da bivša advokatica Milenkovića, Biljana Kajganić, ukoliko je podstrekavala na izvršenje krivičnog dela, nagovarajući ga da lažno svedoči, može odgovarati, ako nadležno tužilastvo pokrene takav postupak, a sud utvrdi da postoji njena krivica.

Na izjave iz DS-a ponovo je odgovorila Srpska radikalna stranka, saopštavajući da "nema nameru da odgovara Bagziju i njegovim političkim nalogodavcima iz vrha režima, Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije".

SRS je umesto toga postavila pitanje Borisu Tadiću zašto ga je jedan od optuženih za ubistvo premijera Đinđića, Saša Pejaković Pele, nazvao ličnim ministrom Dušana Spasojevića.

Srpska radikalna stranka pita zamenika predsednika Demokratske stranke Dušana Petrovića zašto je dozvolio legalizaciju zgrade u Šilerovoj jer je to bilo u nadležnosti grada Beograda, a ne opštine Zemun.

Kako je Boris Tadić dobio dva miliona evra od Bogoljuba Karića, istovremeno mu dajući trideset miliona evra državnih para pre pravosnažnosti presude.

Politička pozadina atentata

Emisija Insajder B92 sinoć se bavila političkom odgovornošću za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

Advokat porodice Đinđić Rajko Danilović rekao je da je Dejan Milenković Bagzi svojim svedočenjem u Specijalnom sudu potvrdio optužnicu protiv zemunskog klana i protiv prvooptuženog vođe te kriminalne grupe, Milorada Ulemeka.

"Nema sumnje da je potvrdio glavne tačke optužnice i rekao neke činjenice koje ranije nisu potvrđene. Na primer, pokušaj atentata kod hale Limes, ko je tu pravio zasedu, kakvo su naoružanje imali, da je bio Zvezdan Jovanović. Znači, potvrđeno je neposredno njegovo saznanje jer je u tome učestvovao", kaže on.

"Drugo, on je potvrdio neke odnose u samom zemunskom klanu, ko je rukovodio, odlučivao o ubistvima, ko o ubistvu premijera, kako je plan pravljen, kao i da je bilo nekoliko pokušaja ubistva", rekao je Danilović.

Podsetimo, Milenković, koji je svedok-saradnik na suđenju optuženima za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, rekao je pred Specijalnim sudom da su o planovima za ubistvo Đinđića bili obavešteni predsednik radikala Vojislav Šešelj i tadašnji potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović.

Glupost ili kreativnost ili šta

Insajder je podsetio da je mesec dana pre ubistva Zorana Đinđića Milorad Ulemek pisao Velimiru Iliću i od njega tražio političku podršku za svoje akcije. Nebojša Čović, tadašnji potpredsednik Vlade, čuo je za to pismo, ali nije znao njegovu sadržinu.

Čović: Niti sam čuo sadržaj pisma, niti sam imao prilike da ga vidim, evo večeras prvi put. A vi mi kažete da je deljen na brifingu u Vladi. Ja vam verujem, ali mene to nije interesovalo. Nisam video sadržaj pisma.

B92: Na osnovu čega ste zaključili da je to glupost i da vas to ne interesuje?

Čović: Pa šta može da bude? To je kreativno ili šta?

B92: To piše čovek kome Vlada Srbije priprema hapšenje.

Čović: To što je Vlada Srbije protiv tog čoveka pripremala hapšenje, to je očigledno znao mali broj ljudi u Vladi.

B92: Vi za to niste znali?

Čović: Ne. Da se priprema hapšenje nisam znao. Ja sam sve javno radio.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.