Pronađena tela nestalih u bujici

Izvor: B92, Beta, 16.Maj.2010, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađena tela nestalih u bujici

Beograd -- Ministri Ljajić i Šutanovac obećali pomoć Trgovištu kod Vranja, koje je pogodila velika poplava u kojoj su stradale dve osobe.

Vatrogasno spasilačke ekipe sektora za vanredne situacije spasile su još četiri osobe iz nabujale reke Pčinja. Poplavljeno je 50-ak kuća, a oko 300 ljudi je evakuisano.

MUP je saopštio da se bujica danas povlači, a žitelji Trgovišta dobili su struju, kao i telefonsku vezu, dok pijaću vodu dobijaju iz cisterni. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ugrožena područja obišli su ministri Dragan Šutanovac i Rasim Ljajić.

U poplavi su poginuli Radovan Zlatković (61) iz sela Gornji Kozji Dol i Vukosava Stamenkovič (45) iz sela Donji Kozji Dol.

Kada je nevreme počelo oni su bili u svojim baštama, pa su sklonište našli u kolibi pored same Kozjedolske reke, koju je bujica odnela. Njihova tela pronađena su nekoliko stotina metara nizvodno.

Porodice nastradalih danas su obišli i ministri za socijalnu politiku i odbranu, Rasim Ljajić i Dragan Šutanovac.

Oni su najavili da će Vlada Srbije, nakon što se utvrdi šteta koju su pričinile poplave u Trgovištu kod Vranja, odlučiti i o konkretnim merama pomoći najugroženijem stanovništvu.

Ministar Lajić je istakao da je prioritet obezbeđivanje vode i struje, a potom i popravka infrastrukture.

On je najavio da će Vlada uputiti jednokratnu pomoć stanovništvu na poplavljenim područjima, napominjući da bujičnih poplava u ovom mestu nije bilo više od 80 godina.

Najteži gubitak je stradanje dve osobe koje su se utopile u bujici, rekao je Ljajić.

Ministar Šutanovac je najavio da će vojska i policija pomoći sve što mogu stanovnicima Trgovišta.

Normalno je da je vojska sa policijom prva pritekla u pomoć, rekao je Šutanovac, ističući da će inžinjerijske jedinice Vojske Srbije pokušati da veoma brzo reše problem porušenog bedema.

Meštani Trgovišta kažu da ne pamte ovakve poplave decenijama unazad. Reka Pčinja u koju se ulivaju Tripušnica i Kozjedolska reka, nosila je sve pred sobom.

Bujica je odnela deo asfaltnog puta i 100 metara zida koji je štitio gradić od izlivanja reke.

Skoro 20 sati žitelji Trgovišta bili su bez struje, telefona i pijaće vode. Do sanacije lokalnog vodovoda pijaća voda će se iz Vranja dopremati cisternama.

Voda se povlači iz poplavljenog područja ali će spasilačke ekipe dežurati do kraja dana. Iz lokalne samouprave najavljuju hitnu sanaciju puteva koji su u prekidu.

Mehanizacija je angažovana na raščišćavanju terena i postavljanju nasipa kako ne bi došlo do ponovnog izlivanja reke.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.