POTRESNE BROJKE Svakoga dana u Srbiji se prijavi više od 80 slučajeva nasilja u porodici

Izvor: Blic, 21.Sep.2017, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POTRESNE BROJKE Svakoga dana u Srbiji se prijavi više od 80 slučajeva nasilja u porodici

Za tri i po meseca primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici razmatrano je preko 9.000 prijavljenih slučajeva nasilja u porodici, rekla je danas ministarka pravde Nela Kuburović ocenjujući da je taj zakon dao dobre rezultate u praksi.

Prema podacima sudova i tužilaštava, od ukupnog broja slučajeva, u 3.900 tužilaštvo je predlagalo produženje hitne mere, odnosno udaljenje nasilnika iz stana i zabranu prilaska žrtvama, precizirala je Kuburović.

Sudovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su od usvojili 3.800 predloga i nasilnicima produžili hitne mere do 30 dana, navela je ministarka odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija.

"Ovo je jedan od zakona koji pokazuje da dobra i temeljna priprema može da da itekako dobre efekte u primeni", naglasila je Kuburović.

Prema njenim rečima, još bitnije je da je ovaj Zakon, koji se primenjuje od 1. juna, predviđa osnivanje tela koje čine sudije, tužioci, pripadnici policije i predstavnici centara za socijalni rad.

Njihov zadatak je da nakon prijave i odlučivanja o hitnoj meri nastave da razmatraju slučaj i utvrđujuju individualni plan za dalju podršku žrtvi, ukazala je Kuburović.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kuburović: Razmatrano više od 9.000 slučajeva nasilja u porodici

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Sep.2017

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da je od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici razmatrano više od 9.000 slučajeva nasilja u porodici i da je u 3.900 slučajeva predloženo produženje hitne mere, odnosno zabrana prilaska nasilnika žrtvama...Sudovi su od tog...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Brojni slučajevi nasilja nad Novopazarkama, kako sprečiti kobne ishode

Izvor: RTS, 22.Sep.2017, 08:40

Novi Zakon o nasilju nad ženama poslao je jasnu poruku nasilnicima da je nasilje društveno neprihvatljivo, hitna mera je udaljenje nasilnika iz stana, a zabranjen je i prilazak žrtvi. Sve to omogućava da se spreče kobni ishodi nasilja nad ženama. Proveravali smo kako se žene u Novom Pazaru...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.