Brojni slučajevi nasilja nad Novopazarkama, kako sprečiti kobne ishode

Izvor: RTS, 22.Sep.2017, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brojni slučajevi nasilja nad Novopazarkama, kako sprečiti kobne ishode

Novi Zakon o nasilju nad ženama poslao je jasnu poruku nasilnicima da je nasilje društveno neprihvatljivo, hitna mera je udaljenje nasilnika iz stana, a zabranjen je i prilazak žrtvi. Sve to omogućava da se spreče kobni ishodi nasilja nad ženama. Proveravali smo kako se žene u Novom Pazaru bore protiv nasilja u porodici. Petnaestogodišnje iskustvo rada sa SOS telefonom pri kulturnom centru DamaD, otkriva da nijedna kategorija žena nije pošteđena. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Uzeo bi moju glavu, tukao o zid, čupao za kosu, bičevao bi me. Kad bi došla policija, slikala bi te rane", navodi se u izjavi koju je jedna od žrtava nasilja dala NVO Udruženju "Zajedno u Novom Pazaru".

Ovaj slučaj Novopazarke, majke troje maloletne dece, koja je godinama trpela nasilje od muža, delom i zbog sporog sudskog postupka, nažalost, nije redak.
Prema podacima Policijske uprave u Novom Pazaru samo u prvih šest meseci 2017. godine evidentirana su 134 slučaja nasilja nad ženama.
U Osnovnom tužilaštvu ističu da je broj žena koje trpe nasilje znatno veći nego u proteklom periodu.
"Pedeset osam krivičnih prijava procesuirano je do današnjeg dana. Ti su postupci u toku, a izrečeno je više od 70 privremenih mera dok je nekih 50 krivičnih prijava na daljem postupku suda", ističe Jovan Milanović iz Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Pazaru.
Udruženje "Zajedno u Novom Pazaru" navodi da povećan broj evidentiranih slučajeva od uvođenja novog zakona ne znači da je nasilje u porastu već da su žene ohrabrene da prijave nasilnike. Navode primer devojke koja je nakon dve godine trpljenja odlučila da potraži zaštitu.
"Ona je negde oko 12 časova predala krivičnu prijavu na pisarnici suda, u pola dva ona je bila u stanici policije da daje izjavu. Sledećeg dana u 10 časova dobila je rešenje o hitnoj meri zaštite koja predviđa i zabranu prilaska i sve ostale mere zaštite", ukazala je Alma Junis iz Udruženja.
U Centru za socijalni rad u Novom Pazaru očekuju da će, u skladu sa obimom posla, uskoro moći da angažuju još stručnjaka.
"Mi smo 24 časa mobilni. Po bilo kakvoj prijavi, ili od građana ili od policijske uprave, istog momenta naša služba izlazi na teren", rekao je direktor Centra za socijalni rad u Novom Pazaru Adnan Dizdarević.
Pored zvanične statistike, ne smemo zanemariti ni onu zatamnjenu – brojne slučajeve nasilja koji nisu prijavljeni, najčešće zbog patrijarhalnog vaspitanja ili verskih ubeđenja.
"Možemo da podvučemo da Novi Pazar ima jedan 'element plus', koji ima veze i sa onim što je verska pripadnost. Član porodice zlostavlja majku, sestru zato što se one ne ponašaju i ne odevaju u skladu sa njegovim mišljenjem kako treba da se odevaju žene muslimanke", istakla je Zibija Šarenkapić, direktorka Kulturnog centra "Damad" u Novom Pazaru.
Recimo i to da u Novom Pazaru za sada ne postoji ni jedna Sigurna kuća za prihvat žena – žrtava nasilja.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ispovest žrtve iz Novog Pazara – Uzeo je moju glavu, tukao o zid, čupao za kosu…

Izvor: SandzakPress.net, 22.Sep.2017

Novi Zakon o nasilju nad ženama poslao je jasnu poruku nasilnicima da je nasilje društveno neprihvatljivo, hitna mera je udaljenje nasilnika iz stana, a zabranjen je i prilazak žrtvi. Sve to omogućava da se spreče kobni ishodi nasilja nad ženama. Proveravali smo kako se žene u Novom Pazaru bore...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.