Izvor: Blic, 12.Okt.2016, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoreno pismo bivšeg ministra: Direktor kontrole letenja mi preti zbog svedočenja

Bivši ministar vera i dijaspore Srđan Srećković uputio je otvoreno pismo u kome optužuje direktora Kontrole letenja Radojicu Rovčanina da mu preti otkazom i fizičkim nasiljem ukoliko svedoči u slučaju seksualnog napastvovanja.

Pismo prenosimo u celosti:

"Direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) Radojica Rovčanin preti mi otkazom i fizičkim nasiljem jer sam jedan od zakonom obavezujućih svedoka u slučaju seksualnog napastvovanja za koje ga je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << optužila članica Nadzornog odbora SMATSA Alisa Dogramadžieva Živanović koja je imenovano lice i funkcionerka Vlade Srbije.

Neposredno nakon obavezujuće odluke Višeg Javnog tužilaštva u Beogradu da se ponovo sprovede dokazni postupak, sasluša Rovčanin, članica Nadzornog odbora i svi svedoci, direktor SMATSA uručio mi je 26.9.2016. protivakonito Upozorenje pred otkaz ugovora o radu, pozivajući se, verujem neosnovano, na naloge Vlade Srbije. U isto vreme pred više svedoka, po ko zna koji put, rekao je "videće on šta će mu se desiti, neće biti svestan šta mu se dogodilo". Napominjem da pod pretnjom fizičkom silom ne podrazumevam samo njegovu nameru da se fizički obračuna samnom, već i višemesečne jasne indicije da je spreman da angažuje ljude iz njegovog privatnog okruženja koji u tome imaju bogato iskustvo. Od tada se osećam fizički ugroženo.

Od podnošenja krivične prijave protiv Rovčanina, direktor SMATSA nadamnom sprovodi radno-pravni, politički ali i fizički teror- svaki put se pozivajući na navodne "naloge Vlade Srbije". Dana 25.12.2015., istog dana kada sam po obavezujućem pozivu nadležnog organa prvi put saslušan o svojim saznanjima vezanim za događaj iz krivične prijave, nakon nekoliko sati dobio sam i Upozorenje pred otkaz ugovora o radu, i to zbog kako je navedeno "prisustva okruglom stolu opozicionih stranaka održanom 16.12.2015."- blago je reći šokantno za bilo koje demokratsko društvo. Ovo je samo mali deo i ilustrativan primer ponašanja Rovčanina koji je kulminirao protivzakonitim Upozorenjem pred otkaz ugovora o radu od 26.9.2016.godine.

Postavljam pitanje javnosti: Kako će nakon ovakvog ponašanja najplaćenijeg direktora u Srbiji, bilo koja žena smoći hrabrosti da prijavi seksualno napastvovanje i kako će bilo ko pristati da svedoči u tim postupcima?

Puna su nam usta priča o rodnoj ravnopravnosti, a svi znamo da su žene u Srbiji svakodnevne žrtve seksualnih napasnika i da imaju strah da ih prijave . Obaveza svih nas koji se bavimo javnim poslom ja da ohrabrimo naše supruge, majke, sestre i ćerke da prijave seksualne napasnike nadležnim organima, a oni imaju obavezu da sprovedu pravdu ali i da odlučno zaštiti žrtve i svedoke.

Slučaj "Rovčanin" je eklatantan primer jer se krivična prijava odnosi na događaj iz službenih prostorija a akteri su direktor državnog preduzeća, funkcionerka Vlade Srbije kao podnosilac krivične prijave, i u svojstvu svedoka svi članovi Nadzornog odbora i moja malenkost.

Moj stav je kristalno jasan. I pored svih pritisaka i pretnji, niko i ništa me ne može uplašiti, niti sprečiti da svoju zakonsku obavezu svedočenja ispunim časno i pošteno."

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.