Optuženi za ratni zločin Ašner umro u Klagenfurtu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2011, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optuženi za ratni zločin Ašner umro u Klagenfurtu

BEČ -

Optuženi za ratne zločine počinjene tokom Drugog svetskog rata na prostoru bivše Jugoslavije Milivoj Ašner umro je u 98-oj godini života u Klagenfurtu.

Prema pisanju austrijskog dnevnika "Kerntner tagescajtung", Ašner je umro prirodnom smrću u domu za stara lica.

Inače, Ašner je važio za jednog od najtraženijih ratnih zločinaca iz doba Drugog svetskog rata. On je negirao sve optužbe, a austrijske vlasti su odbile njegovo izručenje Hrvatskoj. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Naime, Ašner je optužen da je kao bivši šef policije u hrvatskom gradu Požega od 1941. do 1945. odgovoran za deportaciju i ubistvo stotine Srba, Jevreja i Roma.

Nakon rata on je pobegao u Austriju, gde je živeo pod imenom Georg Ašner u Klagenfurtu.

U Austriji je 2004. pokrenut postupak protiv Ašnera zbog optužbe da je počinio genocid, a 2005. je usledio zahtev Hrvatske za izručenje.

Austrijske vlasti nisu odobrile zahtev za izručenje Ašnera i obustavljeni su svi sudski postupci protiv njega zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Međutim, novinari britanskog "Sana", za vreme održavanja Evropskog prvenstva u fudbalu 2008. u Klagenfurtu, naišli su na Ašnera i opisali ga kao osobu koja je jasno pri svesti, suprotno od onog što su tvrdili austrijski veštaci.

Poslednji atest veštaka predat je maja prošle godine i u njemu je lekar tvrdio da je Ašner oboleo od demencije i da ne može da mu bude suđeno.

Zurof: Odvratno je što Ašner nije odgovarao za zločine

Direktor Centra Simon Vizental Efraim Zurof izjavio je danas da je "stvarno odvratno" što je optuženi za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije Milivoj Ašner preminuo, a nije odgovarao za svoje zločine.

"Stvarno je odvratno što je preminuo bez suđenja i to pokazuje da austrijska vlada nije uspela da ga privede pravdi", rekao je Zurof.

On je u izjavi za Tanjug istakao da je Ašner "neko ko je poslao stotine ljudi u smrt", sada otišao bez zadovoljenja pravde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.