Negativna kamatna stopa Evropske centralne banke dobra samo na kratko (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2019, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Negativna kamatna stopa Evropske centralne banke dobra samo na kratko (AUDIO)

Portparol Evropske centralne banke Luis De Gindos izjavio je da ne predviđa ulazak Evrozone u recesiju, ali da će 19 zemalja tog bloka imati niži privredni rast na duži rok. Profesor sa beogradskog Ekonomskog fakulteta Đorđe Đukić objašnjava da je prirodno da se daju optimističke izjave, ali da treba imati u vidu da neka buduća dešavanja u okviru evrozone mogu negativno uticati na kretanje privredne aktivnosti.

"Suština problema je to što ključne ekonomije imaju mnogo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << niže stope privrednog rasta, a za nas je važno da jenjava privredna aktivnost auto industrije u Nemačkoj, te da ukoliko predsednik SAD Tramp uvede carine prema Evropi i automobilskoj industriji nastupile bi nesagledive negativne posledice, koje bi pogodile i našu zemlju", objašnjava prof. Đukić.

Evropska centralna banka je prošlog meseca snizila kamatnu stopu i obećala novu rundu otkupa obveznica bez preciznog roka trajanja, a prof. Đukić ističe da je na kratkro ovo dobra vest jer će zemlje poput Srbije biti u prilici da sa povoljnim kamatama refinansiraju stare dugove uzete pod nepovoljnijim uslovima.

"Dobro je što je Vlada u septembru izvršila emisiju evro obveznica, pa su stari dugovi zamenjeni novim", ističe Đukić ali dodaje da će Evropska centralna banka i u 2020. godini primenjivati negativnu kamatnu stopu, što će imati svoje posledice za 5 do 10 godina.

Prof. Đukić ističe da Evropska centralna banka eksperimentiše sa ovakvim kamatnim stopama, s obzirom na to da ih nikada nije primenjivala, te da se na ovaj način kažnjavaju štediše, a izlazi se u susret kompanijama i država sa niskim rejtingom u smislu zaduživanja po povoljnim niskim kamatama.

"Privredi evro zone potreban je ekonomski zamajac koji može dati samo nemačka privreda kroz enormna ulaganja sa aspekta obnove zastarele putne infrastrukture u Evropi, a u ovoj zemlji se uopšte ne najavljuju ovakva ulaganja", kaže prof. Đukić i zaključuje da ECB kupuje vreme tzv. kvantitativnim olakšicama, što je eufemizam za štampanje novca, te se na ovaj način odlaže dejstvo negativnih faktora koji mogu dovesti i do nove ekonomske krize.

Emisiju "Biznis kompas" možete u celosti poslušati  OVDE

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.