Mila i Gordana Đinđić tužile Tomića i Koštunicu

Izvor: Blic, 11.Nov.2010, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mila i Gordana Đinđić tužile Tomića i Koštunicu

Mila Đinđić i Gordana Đinđić Filipović podnele su danas Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv devet lica koje sumnjiče za umešanost u oružanu pobunu Crvenih beretki novembra 2001. godine, izjavio je Tanjugu njihov punomoćnik Srđa Popović. DSS odgovara Popoviću pogrdnim rečima.

Prijava je podneta protiv bivših predsednika SRJ Vojislava Koštunice, šefa VBA Aca Tomića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << komadanta JSO Milorada Ulemeka, kao i još šest pripadnika te jedinice, rekao je Popović koji je predao prijavu u ime majke i sestre ubijenog premijera.

Originalni dokument uprave Vojno bezbednosne službe Ministarstva odbrane možete pogledati ovde

U prijavi se navodi da je početkom novembra 2001. godine Ulemek kao dugogodišnji komandant (JSO) nad kojom je i nakon prestanka ove funkcije zadržao faktičku kontrolu organizovao pobunu te jedinice zajedno sa pokojnim Dušanom Spasojevićem, šefom kriminalne organizacije Zemunski klan.

Oni su organizovali protivpravne akcije Jedinice upravljene na ugrožavanje ustavnog uređenja i bezbednosti SRJ, u kojima je ta Jedinica otkazala poslušnost svojim starešinama, povukla sve pripadnike Jedinice u kasarnu u Kuli, isključila sve telefonske veze kasarne sa starešinama i spoljnim svetom.

Tekst krivične prijave koju je podneo advokat Srđa Popović možete pogledati ovde

Potom je oduzela pripadnicima Jedinice mobilne telefone, povukla svoje pripadnike iz obezbeđenja zaštićenih ličnosti i obezbeđenja aerodroma Beograd i pod punim naoružanjem i uz upotrebu 24 borbena vozila marke Hamer, zaposela deo autoputa kod Centra Sava u Beogradu.

Uz pretnju upotrebe sile ispostavila je zahtev da Skupština Republike Srbije donese zakon o saradnji s Haškim tribunalom, zahtev da se smeni legalno izabrani član Vlade - ministar unutrašnjih poslova, kao i legalno postavljeni načelnik Službe državne bezbednosti i njegov zamenik, sa ciljem da stave Službu pod svoju kontrolu i onemoguće njeno zakonom određeno funkcionisanje.

Oni su u tome uspeli, što je dovelo do teškog ugrožavanja bezbednosti i ustavnog poretka zemlje, koje je na kraju kulminiralo atentatom koji su pripadnici Jedinice izveli 2003. godine nad predsednikom vlade Zoranom Đinđićem, navodi se u krivičnoj prijavi u koju je Tanjug imao uvid.

Koštunica je osumnjičen za umešanost u atentat, prema navodima Đinđićevih, jer je u svojstvu Predsednika SRJ i komandanta Vojske propustio da izvrši svoju ustavnu dužnost i da kao komandant Vojske preduzme korake da uguši pobunu.

On je, međutim, na konferenciji za štampu, 15. novembra 2001. pobunu opravdavao i podsticao, neosnovano je kvalifikujući kao opravdani štrajk, iako je znao da je pripadnicima policije u to vreme bilo Ustavom zabranjeno da štrajkuju.

Tomić se sumnjiči jer je, kako se navodi u prijavi, u vreme pobune, kao načelnik Uprave vojne bezbednosti, prilikom susreta sa osumnjičenim Ulemekom i Dušanom Spasojevićem 12. novembra 2001. u prostorijama Uprave vojne bezbednosti ovima garantovao da se Vojska neće mešati u tekuću pobunu, učvršćujući time njihovu volju da u oružanoj pobuni istraju.

Prijavom su obuhvaćeni i pripadnici JSO Dušan Maričić, Veselin Lečić, Zvezdan Jovanović, Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović i Dragoš Radić.

Popović je rekao da je krivična prijava vrlo značajna jer može da pomogne istrazi o političkoj pozadini atentata na Đinđića 12. marta 2003.

"To je jedno jako teško krivično delo protiv ustavnog poretka koje je ostalo neistraženo. Pobuna je bila politički uvod u atentat", rekao je Popović.

Pre nešto više od mesec dana Tužilaštvo za organizvani kriminal je pokrenulo pretkrivični postupak o pobuni JSO.

DSS: "Moralno posrnulo i izopačeno biće Srđa Popović"

U saopštenju DSS-a povodom prijave rečnikom koji nije odavno korišćen u političkom životu Srbije iznose se lične uvrede na račun advokata Srđe Popovića:

"Sаmo morаlno posrnulo i izopаčeno biće kаo što je аdvokаt Srđа Popović, brаnilаc ustаškog doglаvnikа Artukovićа, može dа se odvаži nа tаko dijаboličаn i bezumаn čin, dа projektuje sebe i optužuje druge zа delа zа kojа bi jedino on sаm bio kаdаr. Sаmo nаjgorа vrstа podstrekаčа nа ubijаnje Srbа kаo što je аdvokаt Popović, koji je potpisаo zаhtev dа se bombrаduju njegov rodni grаd Beogrаd i Srbijа, može dа pere svoju prljаvu sаvest tаko što lаžno optužuje nevine ljude. DSS sа potpunim prezirom rаzobličаvа morаlnu nаkаznost аdvokаtа Popovićа i nаjoštrije osuđuje rаspirivаčа ove gnusobne histerije”, navodi se u saopštenju DSS.

Popović: Svako ima pravo da se brani kako želi

Reakciju DSS-a na prijavu, Srđa Popović, kao advokat, tumači jednostavno:

"Svako ima pravo da se brani kako misli da je za njega najpovoljnije. Inače, dobro je što je DSS prvi put reagovao na te sumnje i optužbe koje odavno postoje u javnosti. DSS se nikada nije izjašnjavao. Što se tiče samog tona tog pisma, od legalista bih očekivao da odgovore na činjenice i argumente, jer ovaj lilčni napad na mene u stvari samo pokazuje nečistu savest", navodi Popović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.