Izvor: Blic, 27.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masakr na Ovčari počinili vukovarski teritorijalci

Masakr na Ovčari počinili vukovarski teritorijalci

Aleksandar Vasiljević, koji je 1991. godine bio načelnik Uprave za bezbednost u JNA, izjavio je juče u Specijalnom sudu da za streljanje oko 200 hrvatskih ratnih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara, 20. novembra 1991. godine, nije znao niko iz vrha VJ, a da je on čuo da su za taj zločin odgovorni pripadnici Teritorijalne odbrane Vukovara.

Prema svedočenju Vasiljevića, informacije o zločinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dobio je od Veselina Šljivančanina i Mileta Mrkšića, bivših oficira JNA koji pred Tribunalom u Hagu odgovaraju za ratni zločin na Ovčari, a koji su, prema tvrdnjama Vasiljevića, tek posle zločina saznali šta se desilo na Ovčari.

- Šljivančanin mi je kazao da niko od vojske nije učestvovao u tome i da su vukovarski teritorijalci likvidirali zarobljenike. Rekao je da su zarobljenici bili prvo u kasarni VJ u Vukovaru, odakle je njih 17 pušteno. Teritorijalci su poludeli zbog toga, pa su ostale prebacili na Ovčaru i likvidirali ih. Mrkšić mi je rekao: 'Aco, dece mi moje, da sam znao šta će da urade, nikada ih ne bi predao teritorijalcima.' Dodao je da su, kada su saznali šta se desilo, rešili da ćute o tome. Kada sam preneo svoja saznanja Veljku Kadijeviću, on je bio zaprepašćen - ispričao je Vasiljević.

On je izjavio da je prvi put čuo za zločin na Ovčari tek 1993. godine od kapetana VJ Zjaja Murisa.

- Njega su tamo poslali da zavede red. Kada je prilazio Ovčari, čuo je pucnjavu, a pretpostavljeni ga je putem radio veze vratio sa puta rekavši mu: 'To više nije naša stvar'. Pričao sam i sa Jovanom Dulovićem, novinarom 'Vremena' koji je za vreme događaja na Ovčari živeo u kući optuženog Stanka Vujanovića. Pričao mi je da je dolazio Vojislav Šešelj sa Miroslavom Radićem i Veselinom Šljivančaninom i da je govorio da u vojsci više nema izdajnika, da predstoji oslobođenje Vukovara i da nijedan ustaša ne sme da izađe živ. Posle su u Stankovu kuću dolazili pijani dobrovoljci TO i hvalili se da su na 'Ovčari' likvidirali zarobljenike. Dulović mi je govorio da je Stanko bio komandant TO, a da je sada optuženi Milan Lančužanin Kameni bio glavni četnik u Vukovaru - ispričao je Vasiljević. N. J.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.