Izvor: Blic, 21.Dec.2009, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Legija u Zabeli od januara

Milorad Ulemek Legija (41) biće poslat početkom nove godine na izdržavanje četrdesetogodišnje zatvorske kazne u najbezbednijem zatvoru u Srbiji, posebnom odeljenju u požarevačkoj Zabeli, saznaje „Blic”.



- Ostalo je još samo da se napiše pravilnik o načinu izbora pripadnika službe obezbeđenja i njihovom načinu rada u tom odeljenju. U pitanju su nedelje, a moguće je i da ćemo to završiti do kraja godine. Čim to uradimo obavestićemo predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Okružnog suda u Beogradu koji donosi odluke o rasporedu osuđenika, pa bi mogao da pošalje prve. Planirano je da se čuvari rotiraju na svaka tri meseca, da se ne bi eventualno vezali za zatvorenike - kaže za „Blic” Damir Joka, upravnik Centra za obuku zaposlenih u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde.

Sudija Siniša Važić, predsednik Okružnog suda u Beogradu, kaže da će odluku o upućivanju zatvorenika doneti čim dobije obaveštenje od Ministarstva da su doneti podzakonski akti, a ako to ne bude do 1. januara, onda će tu odluku doneti budući predsednik Višeg suda u Beogradu.

Kuhinja za 120 zatvorenika

- U to posebno odeljenje mogu da budu prebačene lica koja su označena kao organizatori, ali i kao važne karike kriminalnih grupa. Propisano je da tamo mogu da se upute osobe osuđene za terorizam, organizovani kriminal i ratne zločine. Mi imamo oko 50 pravosnažnih predmeta za organizovani kriminal - kaže sudija Važić.

Sudija Maja Kovačević iz Specijalnog suda kaže za „Blic” da su oni tražili da Ulemek bude upućen na izdržavanje kazne posle prve pravosnažne presude za ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića u Budvi, ali da im je tada rečeno da je sigurnije da bude u pritvoru dok se ne završe ostali postupci, da ga stalno ne bi dovozili u Beograd.

Joka takođe navodi da je posebna zatvorska jedinica u okviru Zabele namenjena samo sa najokorelije kriminalce, teroriste i ratne zločince i da će imati 120 mesta.

- Ne očekujemo da će taj zatvor biti pun, naročito ne na početku. Sve ćelije su završene. Ostalo je još da se opremi ambulanta, jer nećemo da ih za svaku sitnicu izvodimo iz zatvora. Procenjeno je da će zatvorenicima biti potrebna i teretana, jer se ona pokazala kao najbolja za izbacivanje viška energije, a oprema može da se nabavi za nekoliko dana. Ćelije su gotove - kaže Joka.

On navodi da je urađen pravilnik kućnog reda za posebnu zatvorsku jedinicu po kome će zatvorenici u dvokrevetnoj ćeliji boraviti 20 sati dnevno.

- Neki od njih će u početku biti sami u ćeliji, ali oni neće moći da biraju da li će biti sami i sa kim će biti. Postoje samo dvokrevetne ćelije. Pripadnicima iste kriminalne grupe biće onemogućeno da se vide za sve vreme boravka u zatvoru. U nekim slučajevima će moći da se dozvoli da borave duže od četiri sata van ćelije. Osim teretane, biće obezbeđena i biblioteka, a radionice nisu predviđene - objašnjava Joka.

Kupatila u dvokrevetnim sobama

U posebnom odeljenju su urađene odvojene staze za obaveznu dvosatnu šetnju napolju, da se ne bi sretali pripadnici iste kriminalne grupe.

- Svi kontakti zatvorenika biće kontrolisani, osim onih sa advokatom, da bi se onemogućili da vode kriminalne poslove iz zatvora. Ti propisi su urađeni po ugledu na italijanske, ali su u obzir uzete i naše okolnosti - kaže Joka.

Sva pošta zatvorenika biće čitana, a telefonski razgovori slušani. Biće nadzirani i tokom poseta, osim kada im dolazi advokat. Propisano je da pravo na posetu ima samo najuža porodica, a da sud može da dozvoli izuzetke.

- U ćeliji će moći da imaju televizor, radio, muziku i sva elektronska sredstva. Čak i računar, ali ne mogućnost da odu na internet. Propisano je da se svetla gase u 22 časa i da spavanje traje do šest ujutru. Može se dozvoliti i da se svetla kasnije gase pod uslovom da nikom drugom ne smetaju - objašnjava Joka.

Zatvorenici će u posebnom odeljenju Zabele imati i svoju kantinu u kojoj će moći da kupuju hranu.

- Moći će da dobijaju hranu, ali će ona morati da bude fabrički zapakovana. Svi paketi biće strogo kontrolisani - napominje Joka.

Bez „ljubavne sobe”

Milorad Ulemek, kao ni ostali zatvorenici, neće imati u posebnom odeljenju Zabele „ljubavnu sobu”, koja postoji u beogradskom Okružnom zatvoru, gde sada boravi bivši komandant JSO.

- „Ljubavna soba” za sada nije planirana. U nekim evropskim zemljama, na primer u Velikoj Britaniji, ona uopšte ne postoji - navodi Joka. Ulemek je osuđen na četiri pravosnažne presude na 40 godina, ali kako nema zbrajanja kazni, on će u zatvoru biti do maja 2044, do svoje 76. godine.

Ko su posebni zatvorenici

Pored Milorada Ulemeka, kandidati za posebno odeljenje Zabele su Radomir Marković, Legijini saborci iz JSO osuđeni na po 40 godina zatvora - Zvezdan Jovanović, Nenad Ilić, Branko Berček, s tim da neće moći da se vide niti razgovaraju dok ne izdrže kaznu do kraja. U posebni zatvor mogu da budu smeštena i trojica pripadnika jedinice „Škorpioni” Željko Đukić, Dragan Medić i Dragan Borojević, osuđeni za ubistvo 14 albanskih civila u Podujevu. U istom zatvoru bi mogao da bude i Anton Lekaj, pripadnik OVK okrivljen za ubistva i mučenja srpskih civila.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.