Izvor: Blic, 17.Nov.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: Sprečen sukob oko renoviranja kuće

Grupi od oko 40 Srba iz sela Brđane policija nije dozvolila da priđu kući Alija Kadrijua u naselju na severu Mitrovice, koji pokušava da obnovi kuću.



"Oni (Srbi) su naišli na kordon međunarodnih policajaca, koji im nisu dozvolili da priđu kućama u vlasništvu Alija Kadrijua, čijem se renoviranju suprostavljaju", javila je agencija Kosova lajv.

Portparol Kosovske policije za region Mitrovice Besim Hoti je za medije izjavio da su se lokalni Srbi oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 12 časova razišli bez incidenata.

Kadriju je vlasnik dve kuće u severnom delu Mitrovice i više od dve nedelje pokušava da počne renoviranje kako bi se vratio da tu živi. Kuće su oštećene tokom ratnih dejstava na Kosovu 1999. godine.

Međunarodna policija do pre nekoliko dana nije dozvoljavala početak obnove kuća jer su se tome protivili Srbi koji su većinsko stanovništvo u severnoj Mitrovici.

U subotu je premijer Kosova Hašim Tači prilikom otvaranja za saobraćaj asfaltiranog puta na severu Mitrovice rekao da će za renoviranje kuća Kadrijua vlada dati 10.000 evra. Međutim, Kadriju je juče to odbio i zatražio od premijera da mu omogući da živi bezbedno u svojim kućama.

Srbi se protive obnovi kuća jer tvrde da se obnavljaju samo albanske kuće u severnom delu Mitrovice dok Srbi ne mogu da se vrate u južni deo grada, ali ni u druge sredine na Kosovu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sprečen sukob oko renoviranja kuće

Izvor: B92, 17.Nov.2008

Priština -- Policija nije dozvolila grupi od oko 40 Srba iz sela Brđane da priđu kući Alija Kadrijua u naselju na severu Mitrovice, koji pokušava da obnovi kuću... "Oni (Srbi) su naišli na kordon međunarodnih policajaca koji im nisu dozvolili da priđu kućama u vlasništvu Alija Kadrijua, čijem...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.