Ko je naredio MUP-u da ne reaguje na paljenje američke ambasade?

Izvor: Vesti-online.com, 16.Jul.2012, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je naredio MUP-u da ne reaguje na paljenje američke ambasade?

Beogradsko Više tužilaštvo proverava kako je funkcionisao lanac komande u policiji 21. februara 2008, kada su napadnute ambasade SAD, Turske i Hrvatske u Beogradu i utvrđuje ko je izdao naređenje pripadnicima MUP-a da ne reaguju. Istraga sumnja da je neko od tadašnjih visokorangiranih državnih funkcionera van policije izdavao naređenja komandantima MUP-a.

- Hapšenje huligana koji su demolirali ambasade i nedavno podizanje optužnice protiv njih je samo prva faza istrage. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Proverava se da li je neko od policijskih komandanta na terenu napravio propust i ko je izdao naređenje da policija ne reaguje. Proverava se da li su osim regularnih kanala komande, policiji izdavana naređenja i sa strane - kaže izvor "Blica" u tužilaštvu.

Iz optužnice protiv 12 okrivljenih za napade na ambasade vidi se da je policija reagovala sa zakašnjenjem. Draženko Nikolić optužen je da je pokušao da probije ulazna vrata Ambasade SAD sa metalnim zaštitnikom za stabla, dok se Milan Dubočanin tereti da je iščupao kameru za nadzor ispred Ambasade Turske. Obojicu je u daljim napadima sprečila policija.

U vreme napada na ambasade ministar policije bio je Dragan Jočić, ali je bio u bolnici zbog teških povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći u januaru te godine. Njegova ovlašćenja je preuzela državna sekretarka Mirjana Orašanin, koja je u vreme napada bila na putu u Crnoj Gori.

U javnosti je više puta izneta tvrdnja da je naređenja policiji izdavao Aleksandar Nikitović, šef kabineta tadašnjeg premijera Srbije Vojislava Koštunice. On je označen i kao neko ko je naredio da policija ne reaguje.

Jedan od policijskih komandanata koji je tada učestvovao u komandnom lancu i koji je smenjen nekoliko meseci posle napada na ambasade bio je general Borivoje Tešić, tadašnji komandant Žandarmerije.

Kako “Blic” saznaje, postoje sačuvane sve naredbe koje su 21. februara iz štaba za Beograd regularnim kanalima izdavane policiji.

- Iz tog dokumenta se vidi da je policiji naređeno da se povuče. Gotovo istovremeno Žandarmeriji je naređeno da zaštiti ambasade. To se nije dogodilo - kaže izvor “Blica”.

Penzionisani general Tešić svojevremeno je dao izjavu o napadima, tvrdeći da je samo radio-vezom čuo naređenje "da se jedinice koje obezbeđuju Ambasadu SAD povuku radi bezbednosti”. On nije želeo da kaže ko je izdao to naređenje.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.