HAPŠENJE ZBOG TORTI SA DEPONIJE: Pao direktor JKP “Čistoća” iz Kragujevca

Izvor: Telegraf.rs, 10.Jan.2015, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HAPŠENJE ZBOG TORTI SA DEPONIJE: Pao direktor JKP “Čistoća” iz Kragujevca

Takođe su uhapšeni i drugi radnici ovog preduzeća, zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, u neverovatnom slučaju prodaje 18.432 pokvarene torte

Nedelju dana od kako je objavljeno da je sa deponije u Kragujevcu nestalo 18.400 torti koje su zavšile na trpezama, kragujevačka kriminalistička policija uhapsila je danas, kako je upravo saopšteno, D.R. (50), direktora Javnog komunalnog preduzeća ”Čistoća” iz Kragujevca. >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << Policija saopštava da je razlog hapšenja “postojanje osnova sumnje da je izvršio krivično delo neotklanjanje opasnosti”.

Takođe su uhapšeni S. N. (36), S. S. (45), LJ. J. (55) i Z. K. (42), radnici ovog preduzeća, zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Postoje osnovi sumnje da su 24. decembra 2014. godine, 18.432 komada torti, ukupne težine 13.260 kilograma, donetih na uništenje na deponiju JKP ”Čistoća” u mestu Jovanovac kod Kragujevca, osumnjičeni radnici komunalnog preduzeća i nepoznata lica odneli radi dalje prodaje. Navedene torte privatno preduzeće iz Kragujevca je, po nalogu veterinarske inspekcije, dopremilo da bi se uništile na ovoj deponiji, stoji u policijskom saopštenju.

Prodaja torti sa deponije je krivično delo!

Foto: Telegraf

Policija takođe sumnja “i da direktor D.R. o događaju, za koji je saznao nakon par dana, nije obavestio nadležne inspekcijske službe, već su one o tome bile obaveštene tek trećeg januara 2015. godine”, navodi su iz policije.

Svi osumnjičeni biće danas, uz krivičnu prijavu, sprovedeni Osnovnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu.

Čim su nadležni trećeg januara saznali za nestanak torti, po hitnom postupku sazvana je gradska vlada da razmatra šta dalje činiti. Na tom sastanku gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić, saopštio je da je za sve slučajno saznao veče pre!

Ovako izgleda otrovna torta sa đubrišta koju su prodavali za 50 dinara! (FOTO)

On je odmah direktoru JKP “Čistoća” postavio pitanje zašto toliko čekalo pre nego što je o događaju obaveštena policija, a ovaj mu odgovorio da je najpre hteo da se detaljno upozna sa činjenicama pre nego što nekoga u firmi optuži. Čini se da se mogućnost trovanja ogromnog broja građana u međuvremenu, nije ni razmatrala.

Prema navodima iz gradskog veća “sreća u nesreći je da tim tortama nije istekao rok trajanja, već su povučene zbog pojave plesni”. Srećom, torte nisu bile kobne po zdravlje Šumadinaca.

Foto: Telegraf

U “Čistoći” je odmah suspendovano 10 radnika, a još osmoro njih dobilo je upozorenje pred otkaz. Najavljeno je da će po okončanju policijske istrage protiv osumnjičenih za krađu i distribuciju torti biti podnete krivične prijave.

Radomir Nikolić, gradonačelnik Kragujevca dan nakon što je vest objavljena izjavio je da sumnja da je ovde reč o organizovanoj grupi.

- Očigledno je neko iz rukovodstva firme otkrio informaciju da stiže velika količina torti koje treba uništiti. Ovo je organizovana grupa i mislim da im ovo nije prvi put. Mogu jedino da obećam da je ovo poslednji put. Ne razumem mozak koji svesno ugrožava zdravlje ljudi, rekao je Nikolić.

SKANDALČINA! 18.000 pokvarenih torti sa đubrišta završilo na trpezama (FOTO)

Foto:Telegraf

Torte privatne fabrike iz Kragujevca su zbog neispravnosti po HAASAP standardima, po nalogu inspekcije trebalo da budu uništene. Proizvođač torti je kamionom slatkiše uputio na uništavanje na deponiju JKP “Čistoće. Torte su iz kamiona pokupljene pre nego što su završile zakopane. Preprodavci su ih pokupili i odvezli pik apovima, automobilima i čak traktorom, te su završile na crnom tržištu. To se moglo desiti samo ako je neko preprodavcima dojavio da stiže hladnjača sa spornim poslasticama.

Torte su prodavane kraj skoro svih kragujevačkih pijaca, na improvizovanim tezgama i iz parkiranih automobila. U danima posle krađe koštale su po 800 i 500 dinara, a onda je, kako su se praznici približavali cena padala, da bi na kraju bile prodavane i po 50 dinara.

U međuvremenu Kragujevčani su na internet portalima komentarisali “lepo, saznalo se za sve tek kada su najveći deo plena isprodavali” ili “neko je u lancu prodaje hteo pare da zadrži za sebe, neko je nekoga prevario pa je ovaj rešio da sve obelodani”. Mnogi su se zapitali zašto su torte u originalnoj ambalaži stigle na deponiju, zašto ni jedna inspekcija ili odgovorno lice nisu pratili proces uništavanja, da li se po pravilnicima u toj oblasti hrana uništava na deponiji. Radnici “Čistoće” pitaju da li neko zaista veruje da su glavni krivci za šverc 18.000 torti đubretari sa deponije.

(Telegraf.rs/ Marija Raca)
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.