Glavni organizatori krađe   još na slobodi

Izvor: Blic, Tanjug, 12.Nov.2009, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glavni organizatori krađe još na slobodi

Beograd - Pripadnici drumske mafije, optuženi da su oštetili državu za više od 6,5 miliona evra, juče su u Specijalnom sudu osuđeni na kazne zatvora od jedne i po do šest godina zatvora, koliko je dobio prvooptuženi Milan Jovetić.

Sudija Vladimir Vučinić obrazlažući presudu rekao je da Milan Jovetić, drugooptuženi Živojin Đorđević i Zoran Nedeljković, koji se ubio u istrazi, nisu jedini organizatori kriminalne organizacije.

- Ostali organizatori, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su iznad Jovetića, nažalost, ostali su nepoznati. Možemo imati dokaze velike kao tri zgrade suda da su neki drugi krivi, ali sudi se onima koji su optuženi. Ostalo je nepoznato ko je bio organizator u Beogradu, kome je išlo 40 odsto novca uzetog od nelegalne naplate putarine - rekao je sudija Vučinić.

On je objasnio da su nezakonito stečen novac pripadnici grupe delili tako što je 40 odsto išlo organizatorima, a 60 odsto ostalim članovima.

Drugooptuženi Đorđević, koji je na suđenu priznao krivicu i detaljno objasnio kako su sa duplim karticama za naplatu putarina prisvojili 6,5 miliona evra, osuđen je na tri godine i dva meseca zatvora. Prvooptuženi Jovetić, koji je bio kontrolor u Odseku unutrašnje kontrole Odeljenja za naplatu putarine u Javnom preduzeću „Putevi Srbije”, na suđenju je tvrdio da nije počinio nijedno krivično delo. On je za zločinačko udruživanje osuđen na godinu i dva meseca, a za zloupotrebu službenog položaja na pet godina zatvora, pa mu je izrečena ukupna kazna od šest godina.

Od ukupno 53 optuženih, osuđeno je njih 41 za krivična dela zločinačko udruživanje i zloupotreba službenog položaja. Oslobođeno je devetoro optuženih.

Osuđeni radnici „Puteva Srbije” i privatnog preduzeća „Mikros elektroniks”, zaduženog za održavanje računarskog sistema za naplatu putarine, obavezani su da solidarno isplate 85 miliona dinara oštećenom državnom preduzeću „Putevima Srbije” u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude, a za preostali iznos to preduzeće je upućeno na parnični postupak.

Sud je utvrdio da je grupa izdavala lažne kartice za naplatu putarine na autoputu Beograd-Niš šleperima sa stranim registarskim oznakama za koje je putarina najskuplja, i da je od 2004. godine do sredine 2006. godine izdato najmanje 13.090 falsifikovanih kartica.

Lažne kartice izdavane su pomoću posebnog kompjuterskog fajla koji su u kompjutere na naplatnim rampama u Beogradu i Nišu učitavali optuženi radnici „Mikros elektroniksa”.

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu 22. novembra 2006, a suđenje je počelo 28. maja 2007. Održano je 70 ročišta i svedočila su 34 svedoka i 10 veštaka. Predmet ima 19.574 strane, od kojih je 5.605 strana transkripata prisluškivanih razgovora.

Trojica se ubila, dvojica umrla

Tokom istrage samoubistvo su izvršili Zoran Nedeljković i Mića Žukić, a optuženi Savatije Jović ubio se u maju prošle godine. Optuženi Tihomir Mihalčić i Miomir Kaličanin umrli su tokom suđenja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.